Så går en behandling med skalfasader till

För att göra skalfasader för man besöka tandläkaren vid 2-5 tillfällen. Porslinsfasader kräver fler besök än kompositfasader.

 • Steg 1 – KonsultationsbesöketDet första steget för den som är intresserad av att göra skalfasader är att boka tid för undersökning och bedömning hos en tandläkare. Du hittar flera alternativ i klinikregistret för skalfasader.
 • Vid ditt första besök på kliniken görs en undersökning av dina tänder samt en bedömning av om skalfasader är den bästa lösningen för dig.
 • När undersökningen är klar skall du diskutera dina alternativ med din tandläkare. Vilken behandling är den bästa för dig? Om det är skalfasader vilken typ rekommenderar tandläkaren; plastfasader eller porslinsfasader?
 • Om beslutet blir en behandling med skalfasader fråga hur mycket den totala kostnaden blir och hur tandläkaren vill lägga upp behandlingen.

Så går en behandling med tandfasader till

Beroende på om man skall göra plastfasader eller porslinsfasader så ser behandlingen lite olika ut.

 1. Tandfasader ersätter en del av tandens yttre lager (emaljen). För att fasaderna skall passa slipar man ned emaljen ca 0,5 mm.
 2. När man slipat ned de tänder som skall få fasader är den förberedande behandlingen klar. Nu skall de nya fasaderna sättas på plats.
 3. Kompositfasader byggs upp av plastOm man gör kompositfasader (plast) så börjar detta arbete direkt efter slipningen. Tandläkaren lägger nu på kompositplasten i lager och bygger på så sätt upp själva fasaderna. Det kräver ett noggrant arbete med påläggning, slipning, härdning och målning i omgångar för att resultatet skall bli perfekt.
 4. Om man gör porslinsfasader måste de beställas från en tandteknisk laboratorium. Efter slipningen tas därför ett avtryck av de slipade tändernas form. Detta avtryck skickas därefter till labbet där en tandtekniker bygger fasaderna.
 5. För att skydda tänderna under den tid man väntar på att porslinsfasaderna skall bli klara lägger tandläkaren på en skyddande plast. En sorts tillfälliga skyddsfasader. De ser inte perfekta ut men ger ett godtagbart yttre under tiden man väntar.
 6. Normalt sett tar det mellan 1-3 veckor innan porslinsfasaderna är klara. När tandläkaren får dem levererade kallas du till det sista steget i behandlingen – monteringen.
 7. Montering av porslinsfasader på framtänderDet första som sker vid monteringen är att tandläkaren provar dina fasader genom att lägga dem mot tänderna. Vid behov slipas de till för att få perfekt form.
 8. Därefter rengörs dina tänder grundligt och framsidan av mottagartänderna prepareras med en särskild syragel för att ge ett så bra fäste som möjligt för fasaderna.
 9. Avslutningsvis limmas skalfasaderna på plats med en särskild cement som aktiveras genom att en lampa får lysa på tänderna en stund. Cementen är mycket stark. I undantagsfall kan dock en fasad lossna efter en tid. Den skall då sparas så att den kan limmas fast på nytt.
 10. När fasaderna satts på plats poleras överflödig cement bort och du är sedan klar att njuta av ditt nya leende.

Vissa tandläkare erbjuder en s.k. kallad mockup, dvs ett förslag till hur din nya tandrad skall se ut. Fördelen med detta är att du har möjlighet att prova dessa i munnen och tycka till om utseendet på dina nya tänder innan man börjar slipa.

MER OM SKALFASADER
Läs mer: Komposit eller plast | Priser | Frågor & svar
Nästa steg: Visa kliniker för tandfasader »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!