Så går en bröstförstoring till

För de allra flesta som funderar på en bröstförstoring är det en ganska lång väg mellan tanke och handling. Ofta samlar man in mycket information och åsikter på vägen innan man fattar sitt beslut.

Förberedelser inför bröstförstoringNär man är klar på hemmaplan är det naturliga nästa steget att boka en konsultation på en klinik. Du hittar dessa i vårt klinikregister.

Först när man varit på en eller flera konsultationer är man redo fatta sitt operationsbeslut. Därefter följer själva operation. Här får du lära dig mer om hur dessa steg går till.

1. Konsultationsbesöket inför en bröstförstoring

När du bestämt dig för att gå vidare med dina tankar på en bröstförstoring är det dags att boka tid för ett s.k. konsultationsbesök.

Det är viktigt att välja rätt klinik och kirurg. Du kan läsa mer om hur detta går till i vår guide till att välja plastikkirurg.

Ett konsultationsbesök är normalt sett ett ca 30 minuter långt undersökningsbesök hos en plastikkirurg. Avgiften är ca 500 kr. Vissa kliniker erbjuder även s.k. förkonsultationer, en sorts informationsbesök, hos en sköterska kostnadsfritt.

Konsultationsbesökets innehåll:

 • Undersökning av din kropp, hälsa och livsstil för att bedöma om du är lämplig för operation.
 • Diskussion om dina önskemål och förväntningar samt kirurgens bedömning av dessa.
 • Samtal om alternativ för snitt, placering och implantatsval.
 • Upplysning om hur ingreppet går till, efterförloppet samt vilka risker som finns.
 • Information om priser samt väntetid för operation.

Det är viktigt att du kommer väl förberedd till ditt konsultationsbesök. Ta gärna med dig bilder på bröst som du tycker är fina och en BH i en storlek du önskar fylla för att prova implantatsstorlek i. Förbered och skriv ned dina frågor. Du hittar förslag här.

Beskriv exakt vilka resultat du förväntar dig och fråga om din kirurg kan ge dig dessa. Bra kirurger är inte rädda att svara nej och kan alltid förklara varför. 

Operationsbeslutet är ditt

Efter din konsultation får du möjlighet att boka tid för operation. Detta är ditt operationsbeslut. Vissa kliniker vill gärna att du bokar direkt. Andra ber dig att ta lite betänketid och återkomma med ditt beslut. Du skall aldrig fatta ditt beslut under press och det är ofta bra att gå hem och fundera lite först.

Ett operationsbeslut skall vara baserat på att man förstått de risker ingreppet innebär men anser att nyttan av operationen gör det värt att acceptera risken. Man skall också vara införstådd med att man troligen inte kommer att få exakt det resultat man förväntar sig.

Du skall utföra din bröstoperation för din egen skull och för att åtgärda något du över tid och efter noggrant övervägande kommit fram till att du vill förändra. Du bör heller inte förvänta dig perfektion utan förbättring och inte heller utgå ifrån att din omvärld kommer att behandla dig annorlunda till följd av din bröstförstoring.

Informationsvideo om bröstförstoring på Citadellkliniken


2. Förberedelser inför bröstförstoring

När du bokat din operationstid kommer du att får lite förhållningsregler och information om mat dryck, rökning, medicinering, hygien osv.

Ofta får man även information om narkosen, återhämtningsperioden efter bröstoperationen och hur du skall sköta din eftervård.

Regler för rökning, alkohol, mediciner etc. före operationNormalt sett är man kallad till kliniken på operationsdagens morgon eller förmiddag. Innan du anländer är det bra om du gjort vissa förberedelser.

 • Följt de s.k. pre-operativa instruktioner du fått från kliniken ang. mat, medicinering, hygien osv.
 • Hämtat ut ev. smärtstillande tabletter och andra mediciner.
 • Handlat, tvättat, städat och bäddat rent i sängen.
 • Köpt in ett par sportbehåar.
 • Har gjort upp med en vän som kan hämta dig på kliniken med bil och därefter ta hand om dig under de första 48 timmarna efter din operation.
 • Packat ned ett par mjukisbyxor och en tröja med dragkedja så att du slipper dra kläder över huvudet när du skall åka hem från kliniken.

Inskrivning och ombyte

När du anländer till kliniken skrivs du in och tilldelas ett patientrum. Där får du installera dig och byta om till operationskläder.

När du funnit dig tillrätta får du träffa din kirurg och i vissa fall även narkosläkaren. Han/hon ger dig information, svarar på frågor, fotograferar och ritar upp operationsområdet.

När mötet med kirurg och narkosläkare är över får du lite förberedande medicinering och en stunds vila på sängen. Därefter kommer en sköterska och hämtar dig till operation.


3. Operationsförlopp vid bröstförstoring

Det första som sker i operationssalen är att operationsområdet steriltvättas och att lite medicinsk övervakningsutrustning kopplas in. Därefter får du din bedövning. Vid bröstförstoringar används nästan alltid full narkos vilket innebär att du sover under hela ingreppet.

Bröstförstoring utförs i narkosOperationen inleds med att kirurgen lägger ett 3-5 cm långt snitt. I normalfallet placeras detta i bröstvecket eller i armhålan.

När snittet är lagt gör kirurgen en liten kanal och utformar en ficka som bröstimplantatet skall ligga i. Därefter förs implantatet in genom kanalen och läggs på plats i vävnadsfickan. Man kontrollerar resultatet och när man känner sig nöjd sys snittet igen.

Hela operationen tar under normala omständigheter ca en timme.

När operationen är avslutad förses brösten med ett förband. Därefter tar sköterskorna hand om dig och för dig till uppvakningen och senare ditt patientrum. Här får du får du vila ut efter operationen under uppsikt av en sjuksköterska.

Efter ett par timmars vila får du normalt sett träffa din kirurg för en s.k. hemgångskontroll. Därefter lämnar du kliniken med instruktioner om hur du skall ta hand om dig tills du återvänder efter ca 10 dagar för efterkontroll.

« Slutsats för dina valmöjligheter inför din bröstförstoring | Tiden efter din bröstförstoring »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!