Bröstimplantatens form – runda eller anatomiska?

Den tidigare artikeln handlade om det två typerna av bröstimplantat – silikonimplantat och saltvattensimplantat. Den här sidan handlar om de två olika formerna bröstimplantat kan ha och hur dessa påverkar resultatet.  

Implantatens form formar brösten

Implantatens form formar brösten. Runda implantat ger en fylligare överdel medan anatomiska kan ge ett mer naturligt fall och form.

De två vanligaste formerna på bröstimplantat är de runda eller de droppformade (även kallade anatomiska) implantaten.

Vilken implantatsform som ger det bästa resultatet beror i första hand på hur mycket egen bröstvävnad som kan täcka implantatet, patienten har. Om det helt saknas bröstvävnad är valet förhållandevis enkelt.

Runda bröstimplantat vanligare än anatomiska

Baserat på en sammanvägning av uppgifter från implantatstillverkarna Motiva®, Mentor och Allergan, fördelar sig försäljningen av implantat avsedda för bröstförstoring i Sverige på ca 70% runda och 30% anatomiska bröstimplantat.


Runda bröstimplantat

Runda bröstimplantat

Bilden visar två runda bröstimplantat. Det övre har slät yta det nedre texturerad.

De runda bröstimplantaten är formade som en rund bulle. Denna implantatsform fungerar bra för de allra flesta patienter och finns i stort antal variationer.

Runda bröstimplantat kan vara fyllda med koksaltlösning eller silikon, ha en slät eller texturerad yta och kommer i ett stort antal olika storleksvariationer.

De runda implantaten är även billigare än de anatomiska och förknippas med något färre komplikationer. Bl.a. för att det inte spelar någon roll om implantatet skulle rotera i fickan eftersom det är helt runt.


Anatomiska (droppformade) bröstimplantat

Anatomiska (droppformade) bröstimplantat

Bilden visar ett anatomiskt bröstimplantat vilka endast finns med texturerad yta.

Anatomiska bröstimplantat skiljer sig från runda bröstimplantat genom att de är droppformade snarare än runda. Detta innebär att de är något avlånga till sin utformning och har en större del fyllning nedtill än upptill.

Syftet med den något utdragna droppformen är att implantaten skall ge ett mer naturligt slutresultat.

Togs fram för bröstrekonstruktion

De anatomiska bröstimplantaten togs från början fram för att användas vid bröstrekonstruktioner hos kvinnor som förlorat ett bröst. De visade sig dock ha egenskaper som snabbt gjorde att de blev populära även inom den estetiska kirurgin. Där har de visat sig mycket användbara för patienter med lite eller ingen egen bröstvävnad.

Logiken bakom användandet av anatomiska bröstimplantatet vid vanliga bröstförstoringar är ganska enkel. Oavsett om en patient saknar bröstvävnad på grund av att den tagits bort eller om den inte funnits där ifrån första början är ju implantatets roll densamma. Att bygga upp ett ”nytt” bröst.

Fler valmöjligheter

En fördel som både plastikkirurger och patienter uppskattar med de anatomiska implantaten är att de kan varieras i tre olika dimensioner – bredd ,höjd och projektion (hur mycket implantatet bygger framåt/ut från kroppen). Runda implantat kan endast varieras i diameter och projektion.

Den ökade flexibiliteten gör därför anatomiska implantat aktuella om man i samband med en bröstförstoring även vill balansera ut storlek- och formskillnader mellan brösten. Denna implantatstyp vinner också allt mer mark till följd av efterfrågan på så naturliga resultat som möjligt.


Valet mellan anatomiska eller runda bröstimplantat

Eftersom ett anatomiskt bröstimplantat har en mer naturlig bröstform än ett runt implantat kan det kännas som en enkel logik att ett sådant implantat också borde ge de bästa och mest naturliga resultaten.

Notera hur det runda implantatet fyller ut överdelen av bröstet medan det anatomiska får en mer naturlig linje.

Notera hur det runda implantatet fyller ut överdelen av bröstet medan det anatomiska får en mer naturlig linje.

Riktigt så enkelt som resonemanget ovan ger sken av är det dock inte. För det första är inte alla ute efter ett så ”naturligt” resultat som möjligt. Många vill ha en lite mer iögonfallande look. Anatomiska implantat har även vissa mer konkreta nackdelar. Till dessa hör bl.a. att de är dyrare än runda implantat.

Risk för rotation

P.g.a. sin utformning de ana har de anatomiska bröstimplantaten en tendens att vilja rotera i vävnadsfickan efter operation. Om detta sker får bröstet ett mycket onaturligt utseende och måste åtgärdas med en omoperation.

Risken för rotation förknippas ofta med hur vävnadsfickan för implantatet utformas under operationen.

För att minska risken för rotation tillverkas endast anatomiska implantat med en texturerad (sandpappersliknande) yta för att de skall läka fast och fixeras i vävnadsfickan. Inläkningen kan i sig innebära att risken för s.k. kapselkontraktur ökar. Behovet av texturering innebär även en begräsning av patientens och kirurgens valmöjligheter.

Vanliga argument mot användandet anatomiska bröstimplantat

Utöver risken för rotation menar vissa plastikkirurger även att det inte spelar någon roll om man använder runda eller droppformade implantat eftersom alla bröstimplantat oavsett ursprungsform ändå blir runda till följd av inläkningsprocessen. De anatomiska implantaten ger enligt deras åsikt därför inte ett bättre långtidsresultat än de runda.

Andra specialister menar att ett runt implantat ändå får en anatomisk form när patienten står upp eftersom dess innehåll då sjunker ned mot botten och att det även ger ett mer naturligt intryck när patienten ligger på rygg.

Vilken implantatsform skall man välja då?

Om man vill generalisera lite kan man säga att med runda implantat blir brösten lite större upptill än de blir med droppformade som ju har en mer naturlig form. De flesta patienter blir dock nöjda med runda implantat och den ”klyfta” fylligheten i den övre delen för med sig.

Skall man försöka urskilja någon slutsats bland de olika kirurgernas åsikter är denna att majoriteten patienter får mycket fina resultat med runda bröstimplantat.

Det finns dock patienter, då i första hand kvinnor med mycket lite egen bröstvävnad, som får de bästa resultaten med anatomiska bröstimplantat. Återigen handlar det till stor del om patientens fysiska förutsättningar och personliga önskemål.

« Så väljer du bröstimplantat | Bröstimplantatens olika profil »
Specialisternas tips & råd om “Bröstimplantatens form – runda eller anatomiska?”
 • johan-motiva-avatar
  Johan Andersson  |  Produktansvarig  |  motivaimplants.se

  Både runda och anatomiska proteser kan användas för att skapa ett naturligt resultat. Sanningen är många gånger att inte ens kirurger kan se skillnaden på implantaten när de väl placerats i kroppen.

  De anatomiska implantaten kan däremot uppträda onaturligt i olika situationer och kännas hårda när man tar på dom.

  På Motiva arbetar vi inte med anatomiska implantat. Istället har vi tagit fram två typer av implantat med olika sorters gel. Modellen SilkSurface Round ger ett bröst med mer fyllnad vid ovanpol medan Ergonomix istället ger ett bröst som beter sig, känns och ser mer naturligt ut.

 • peter-cosmo
  Dr. Peter Cosmo  |  Plastikkirurg  |  citadellkliniken.com

  Jag skulle faktiskt säga att man får ett mer naturligt resultat med runda implantat än med anatomiska. Min erfarenhet bygger på de tusentals bröstförstoringar vi gör på Citadellkliniken varje år.

  Droppformade implantat behåller samma form oavsett om du står upp eller ligger ner. De riskerar även att rotera. Jag använder därför uteslutande runda implantat och är känd för att göra bröst som både ser naturliga ut, känns naturliga och beter sig naturligt.

  Tidigare använde vi Perthese implantat för att få ett droppformat resultat. Idag använder vi till största del Motiva Ergonomix.

  Vi har även sett att textureringen som används på droppformade implantat orsakar komplikationer som vi kan undvika genom att använda runda implantat.

 • paulo
  Dr. Paolo Montemurro  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  Jag tycker inte att det finns något direkt ”rätt eller fel” när man väljer mellan anatomiska- eller runda implantat. Det är egentligen mest en smakfråga i de flesta fall. I stort sätt kan man nog säga att en patient som är liten eller har lite egen bröstvävnad kan få ett bättre och mer naturligt resultat med anatomiska implantat.

  Man hör ibland de som säger att droppformade implantat ger ”tomma och hängiga bröst”. Detta är inte alls sant. Man kan definitivt få fylliga och fasta bröst med dessa implantat.

  Om man vill ha en fylligare byst kan runda implantat många gånger vara ett bra val. Detta behöver dock inte betyda att man får en ”fejklook”. Man kan få snygga och proportionerliga bröst även med runda implantat.

  Valet av implantatform skall avgöras av vilka förutsättningar och önskemål man har före sin operation. Det är sällan som både anatomiska och runda är lika bra alternativ. Oftast finns det goda skäl att välja antigen den ena eller den andra. Därför det är viktigt att konsultera en specialist inom plastikkirurgi som verkligen kan bedöma och rekommendera bästa lösningen!

 • Dr. Ali Bagher Estetikcentrum i Malmö
  Dr. Ali Bagher  |  Estetisk kirurg  |  estetikcentrum.se

  Runda implantat är utan tvekan det vanligaste valet bland våra patienter. De har formen av ett tudelat klot och är helt fyllda med silkonmassa eller saltvatten.

  Anatomiska implantat är droppformande och är inte fyllda hela vägen. De finns enbart i silikon och har oftast ett tjockare silikonhölje för att behålla formen.

  Anatomiska implantat lämpar sig utmärkt för bröstrekonstruktion, för patienter med ett visst brösthäng eller om man är ute efter ett så naturligt resultat som möjligt.

  Runda implantat passar för dom allra flesta. Brösten får ett mycket naturligt utseende när dom väl ”faller på plats” dvs. när gravitationen gjort sitt. För mycket smala personer kan dock runda implantat se onaturliga ut. Då kan ofta ett droppformat dvs. anatomiskt implantat vara ett bättre alternativ.

  Hos oss på Estetikcentrum tar vi god tid på i implantatvalet med våra patienter. När vi bedömt dina fysiska förutsättningar tittar-, känner- och provar vi gemensamt ut de optimala implantaten för just dig.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2018 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!