Bröstimplantatens form – runda eller anatomiska?

Den tidigare artikeln handlade om det två typerna av bröstimplantat – silikonimplantat och saltvattensimplantat.

Den här sidan handlar om de två olika formerna bröstimplantat kan ha, och hur dessa påverkar resultatet.

Implantatens form formar brösten

Implantatens form formar brösten. Runda implantat ger en fylligare överdel medan anatomiska kan ge ett mer naturligt fall och form.

 • Bröstimplantat kan vara runda eller droppformade ( s.k. anatomiska).
 • Vilken form som ger det bästa resultatet beror i första hand på hur mycket egen bröstvävnad patienten har.
 • Om patienten har mycket lite eller ingen egen bröstvävnad är valet förhållandevis enkelt. Då är droppformade implantat det naturliga valet.

Runda bröstimplantat vanligare än anatomiska

Baserat på en sammanvägning av uppgifter från implantatstillverkarna Motiva®, Mentor och Allergan, fördelar sig försäljningen av implantat avsedda för bröstförstoring i Sverige på ca 70% runda och 30% anatomiska bröstimplantat.

Informationsfilm från Estetikcentrum i MalmöRunda bröstimplantat

Runda bröstimplantat

Bilden visar två runda bröstimplantat. Det övre har slät yta det nedre texturerad.

Runda bröstimplantat är formade som en rund bulle. Eftersom de är mjuka förändras dock formen när de ställs på högkant. Ungefär som naturliga bröst med andra ord.

 • Runda bröstimplantat kan vara fyllda med koksaltlösning eller silikon.
 • De kan ha en slät eller texturerad yta
 • De finns i ett mycket stort antal olika variationer i fråga om storlek, projektion och fasthet.

De runda implantaten är billigare än de anatomiska och förknippas med något färre komplikationer. Bl.a för att det inte spelar någon roll om implantatet skulle rotera i fickan eftersom det är helt runt.


Anatomiska (droppformade) bröstimplantat

Anatomiska (droppformade) bröstimplantat skiljer sig från runda bröstimplantat genom att de är avlånga till sin utformning och har en större del fyllning nedtill än upptill.

Anatomiska (droppformade) bröstimplantat

Bilden visar ett anatomiskt bröstimplantat vilka endast finns med texturerad yta.

Syftet med den något utdragna droppformen är att implantaten skall ge ett mer naturligt slutresultat.

Togs fram för bröstrekonstruktion

De anatomiska bröstimplantaten togs från början fram för att användas vid bröstrekonstruktioner hos kvinnor som förlorat ett bröst.

Logiken bakom användandet av anatomiska bröstimplantatet vid vanliga bröstförstoringar är dock ganska enkel. Oavsett om en patient saknar bröstvävnad på grund av att den tagits bort eller om den inte funnits där ifrån första början är ju implantatets roll densamma. Att bygga upp ett ”nytt” bröst.

Fler valmöjligheter

En fördel som både plastikkirurger och patienter uppskattar med de anatomiska implantaten är att de kan varieras i tre olika dimensioner:

 • Bredd (hur brett implantatet är)
 • Höjd (hur högt implantatet går på bröstkorgen)
 • Projektion (hur mycket implantatet bygger framåt/ut från kroppen).
 • Runda implantat kan endast varieras i två dimensioner. Diameter (bredd) och projektion.

Den ökade flexibiliteten gör anatomiska implantat särskilt aktuella om man i samband med en bröstförstoring även vill balansera ut storlek- och formskillnader mellan brösten.

De anatomiska implantaten vinner också allt mer mark till följd av att efterfrågan på så naturliga resultat som möjligt ökar.

Informationsfilm från MotivaValet mellan anatomiska eller runda bröstimplantat

Ett anatomiskt bröstimplantat har en mer naturlig bröstform än ett runt implantat. Då borde väl ett sådant implantat också ge de bästa och mest naturliga resultaten. Eller?

Notera hur det runda implantatet fyller ut överdelen av bröstet medan det anatomiska får en mer naturlig linje.

Notera hur det runda implantatet fyller ut överdelen av bröstet medan det anatomiska får en mer naturlig linje.

Riktigt så enkelt som resonemanget ovan ger sken av är det dock inte.

 • För det första är inte alla ute efter ett så ”naturligt” resultat som möjligt. Många vill ha en lite mer iögonfallande look.
 • Anatomiska implantat har även vissa mer konkreta nackdelar. Till dessa hör bl.a. att de är dyrare än runda implantat.

Risk för rotation

P.g.a. sin utformning har de anatomiska bröstimplantaten en tendens att vilja rotera i vävnadsfickan efter operation. Om detta sker får bröstet ett mycket onaturligt utseende och måste åtgärdas med en omoperation.

Risken för rotation förknippas ofta med hur vävnadsfickan för implantatet utformas under operationen.

För att minska risken för rotation tillverkas anatomiska implantat alltid med en texturerad (sandpappersliknande) yta. Syftet är att de skall läka fast och fixeras i vävnadsfickan. Detta är inte alltid optimalt.

 • Inläkningen kan i sig innebära att risken för s.k. kapselkontraktur ökar.
 • Behovet av texturering innebär även en begränsning av patientens och kirurgens valmöjligheter.

Informationsfilm från AkademiklinikenVanliga argument mot användandet anatomiska bröstimplantat

Utöver att det finns en risk för att de anatomiska implanten roterar så finns det även andra skäl att välja ett runt implantat.

Många kirurger anser att det inte spelar någon roll om man använder runda eller droppformade implantat eftersom alla bröstimplantat, oavsett ursprungsform, ändå blir runda till följd av inläkningsprocessen. De anatomiska implantaten ger enligt deras åsikt därför inte ett bättre långtidsresultat än de runda.

Andra specialister menar att ett runt implantat ändå får en anatomisk form när patienten står upp eftersom dess innehåll då sjunker ned mot botten och att det även ger ett mer naturligt intryck när patienten ligger på rygg.


Vilken implantatsform skall man välja då?

Med runda implantat blir brösten lite fylligare upptill. Detta kan innebära både för- och nackdelar:

 • Jämförelse mellan ett runt och ett droppformat bröstimplantatStor fyllighet i bröstens övre del ger en markerad klyfta mellan brösten. Detta kan se onaturligt ut. Många patienter vill dock ha denna fyllighet och den klyfta det medför.
 • Anatomiska implantat ger oftast ett mer naturligt utseende. I synnerhet om man har små eller inga bröst före operationen.
 • Om man vill undvika att se ”opererad” ut i avklädda situationer kan anatomiska implantat vara ett säkrare val än runda.
 • Om man har ojämnheter i bröstens storlek och form ger anatomiska implantat större utrymme för korrigering och utjämning.

Skall man försöka urskilja någon slutsats bland de olika kirurgernas åsikter är denna att majoriteten patienter får mycket fina resultat med runda bröstimplantat. Kvinnor med mycket lite egen bröstvävnad får dock de bästa resultaten med anatomiska bröstimplantat.

MER OM BRÖSTFÖRSTORING
Om bröstimplantat: Typer | Form | Profil | Yta | Storlek
Om metodval: Snitt och ärr | Implantatens placeringSammanfattning
Om operationen: Operationsförlopp | Tiden efter | Risker | Priser | Bilder
Delta: Frågor och svar | Diskussionsforum
SÖK KLINIK: Kliniker för bröstförstoring
Specialisternas tips & råd
 • johan-motiva-avatar
  Johan Andersson  |  Produktansvarig  |  motivaimplants.se

  Både runda och anatomiska proteser kan användas för att skapa ett naturligt resultat. Sanningen är många gånger att inte ens kirurger kan se skillnaden på implantaten när de väl placerats i kroppen.

  De anatomiska implantaten kan däremot uppträda onaturligt i olika situationer och kännas hårda när man tar på dom.

  På Motiva arbetar vi inte med anatomiska implantat. Istället har vi tagit fram två typer av implantat med olika sorters gel. Modellen SilkSurface Round ger ett bröst med mer fyllnad vid ovanpol medan Ergonomix istället ger ett bröst som beter sig, känns och ser mer naturligt ut.

 • peter-cosmo
  Dr. Peter Cosmo  |  Plastikkirurg  |  citadellkliniken.com

  Jag skulle faktiskt säga att man får ett mer naturligt resultat med runda implantat än med anatomiska. Min erfarenhet bygger på de tusentals bröstförstoringar vi gör på Citadellkliniken varje år.

  Droppformade implantat behåller samma form oavsett om du står upp eller ligger ner. De riskerar även att rotera. Jag använder därför uteslutande runda implantat och är känd för att göra bröst som både ser naturliga ut, känns naturliga och beter sig naturligt.

  Tidigare använde vi Perthese implantat för att få ett droppformat resultat. Idag använder vi till största del Motiva Ergonomix.

  Vi har även sett att textureringen som används på droppformade implantat orsakar komplikationer som vi kan undvika genom att använda runda implantat.

 • paulo
  Dr. Paolo Montemurro  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  Jag tycker inte att det finns något direkt ”rätt eller fel” när man väljer mellan anatomiska- eller runda implantat. Det är egentligen mest en smakfråga i de flesta fall. I stort sätt kan man nog säga att en patient som är liten eller har lite egen bröstvävnad kan få ett bättre och mer naturligt resultat med anatomiska implantat.

  Man hör ibland de som säger att droppformade implantat ger ”tomma och hängiga bröst”. Detta är inte alls sant. Man kan definitivt få fylliga och fasta bröst med dessa implantat.

  Om man vill ha en fylligare byst kan runda implantat många gånger vara ett bra val. Detta behöver dock inte betyda att man får en ”fejklook”. Man kan få snygga och proportionerliga bröst även med runda implantat.

  Valet av implantatform skall avgöras av vilka förutsättningar och önskemål man har före sin operation. Det är sällan som både anatomiska och runda är lika bra alternativ. Oftast finns det goda skäl att välja antigen den ena eller den andra. Därför det är viktigt att konsultera en specialist inom plastikkirurgi som verkligen kan bedöma och rekommendera bästa lösningen!

 • Dr. Ali Bagher Estetikcentrum i Malmö
  Dr. Ali Bagher  |  Estetisk kirurg  |  estetikcentrum.se

  Runda implantat är utan tvekan det vanligaste valet bland våra patienter. De har formen av ett tudelat klot och är helt fyllda med silkonmassa eller saltvatten.

  Anatomiska implantat är droppformande och är inte fyllda hela vägen. De finns enbart i silikon och har oftast ett tjockare silikonhölje för att behålla formen.

  Anatomiska implantat lämpar sig utmärkt för bröstrekonstruktion, för patienter med ett visst brösthäng eller om man är ute efter ett så naturligt resultat som möjligt.

  Runda implantat passar för dom allra flesta. Brösten får ett mycket naturligt utseende när dom väl ”faller på plats” dvs. när gravitationen gjort sitt. För mycket smala personer kan dock runda implantat se onaturliga ut. Då kan ofta ett droppformat dvs. anatomiskt implantat vara ett bättre alternativ.

  Hos oss på Estetikcentrum tar vi god tid på i implantatvalet med våra patienter. När vi bedömt dina fysiska förutsättningar tittar-, känner- och provar vi gemensamt ut de optimala implantaten för just dig.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!