Val av bröstimplantat – silikon eller saltvattenimplantat?

Det finns många olika bröstimplantat och de skiljer sig åt på flera sätt. Vilket implantat man väljer påverkar operationsresultatet, riskerna och hållbarheten.

Som patient är det viktigt att förstå de olika bröstimplantatens egenskaper och hur viktigt det är att de håller hög kvalité.

Bröstimplantat av silikon

Den s.k. kohesiva silikonimplantaten har i stort sett tagit över marknaden. Naturligt utseende och känsla är två viktiga skäl.

Bröstimplantat tillverkas, precis som andra varor, av flera olika tillverkare i världen. Till de mest populära märkena på den i Svenska marknaden hör:

 • Motiva (Ergonomix)
 • Mentor (Mentor och Perthese)
 • Allergan (Natrelle)
 • Eurosilicone

De huvudsakliga skillnaderna mellan olika bröstimplantat är; innehållet, ytan, formen, storleken och konsistensen.

Den första delen i denna informationsserie om bröstförstoring handlar om implantatens innehåll.

Informationsfilm från Estetikcentrum i MalmöDe två implantatstyperna – silikon & saltvatten

Ett bröstimplantat är en påse av silikon fylld med saltvatten eller en silikonmassa. Själva påsen kallas för hölje.

Ett bröstimplantat som är fyllt med silikonmassa kallas för ett silikonimplantat. Ett implantat som är fyllt med saltvatten kallas för saltvatten- eller koksaltsimplantat.

Silikonimplantat är standarden

Kohesiva silikonimplantat innehåller en silikonmassa som inte kan rinna ut.

Kohesiva silikonimplantat innehåller en silikonmassa som inte kan rinna ut.

Bröstimplantat av silikonmassa kallas även för kohesiva bröstimplantat eller geléhallon.

Silikonmassan i implantaten känns och rör sig ungefär som fettvävnad. Den hänger ihop som en hel massa och kan inte rinna ut även om implantatet skulle delas på mitten.

För ett antal år sedan var det ganska vanligt att man använde både saltvattensimplantat och silikonimplantat. I takt med att silikonimplantaten utvecklats har de dock mer eller mindre tagit över helt.

Baserat på uppgifter från de två största leverantörerna av bröstimplantat, Mentor och Allergan, fördelar sig försäljningen i Norden på ca 95% silikonimplantat och 5% saltsvattensimplantat.


Silikonimplantatens olika konsistens

Silikonmassan i silikonimplantaten kan  ha olika konsistens. Låt oss säga att den går från lös till fast.

 • Hög fasthet är detsamma som hög viskositet.
 • I den lägsta fasthetsgraden (viskositeten) är gelen lös och i den högsta är den helt fast.
 • Tillverkarna väljer ofta att dela upp fasthetsgraden på en skala mellan 1-3 där 1 innebär den lägsta viskositeten (fastheten) och 3 den högsta.

De så kallade geléhallonen eller geléhallonimplantaten är alltid av silikonmassa. Vissa väljer dock att reservera begreppet Geléhallon för de implantat som har den högsta fastheten.

Informationsfilm från MotivaFastare implantat inte automatiskt bättre

Vad som är skillnaden mellan de olika fasthetsgraderna och vad de har för effekt på slutresultatet är ett ämne i ständig debatt.

Ett faktum är att ju lösare implantatsinnehållet är desto mer rör det sig. Detta innebär bl.a att det sjunker ned mot botten av implantatet när man står upp och ut mot sidorna när man ligger ned (som naturliga bröst).

Den första tanken skulle kunna vara att man ju vill ha så fasta bröst som möjligt. Därför skall man väl välja så fast silikonmassa som möjligt? Här får man dock inte blanda ihop fasta bröst med fast silikon. Alla bröstimplantat är fasta i jämförelse med slapp bröstvävnad så det handlar om att välja alternativ efter önskemål.

Ställ dig frågan – hur mycket eller lite vill du att din bröstförstoring skall märkas? Inte alls eller på långt håll?

När du skall välja fasthetsgrad är det viktigt att du diskuterar med din kirurg vilket resultat du är ute efter. Innan ni fattar beslutet fråga vilken fasthetsgrad din kirurg rekommenderar och varför. Ofta är det fråga om en sammanvägning av dina personliga önskemål och din kropps förutsättningar.


Saltvattensimplantatens egenskaper

SaltvattensimplantatFörespråkare för koksaltimplantaten förnekar inte att silikonimplantat kan ge ett mer naturligt utseende eftersom konsistensen i stor utsträckning liknar naturlig bröstvävnad. De menar dock konsistensen endast har betydelse för kvinnor med mycket små bröst före sin operation.

För kvinnor som har viss bröstvolym före sin operation spelar enligt saltvattensförespråkarna inte implantatens konsistens någon större roll eftersom den egna bröstvävnaden kommer att ligga mellan implantatet och huden efter operation vilket ger naturligt utseende och känsla.

Ett av de viktigaste argumenten för saltvattensimplantaten är att de innehåller just saltvatten vilket är en helt naturlig vätska i kroppen. Om implantatet får en skada brister höljet och saltvattnet tas upp och kroppen. Om ett silikonimplantat skadas får man istället en s.k. tyst ruptur eftersom implantatet behåller sin form.

Det bör även nämnas att salvattensimplantat är några tusenlappar billigare än silikonimplantat.

MER OM BRÖSTFÖRSTORING
Om bröstimplantat: Typer | Form | Profil | Yta | Storlek
Om metodval: Snitt och ärr | Implantatens placeringSammanfattning
Om operationen: Operationsförlopp | Tiden efter | Risker | Priser | Bilder
Delta: Frågor och svar | Diskussionsforum
SÖK KLINIK: Kliniker för bröstförstoring
Specialisternas tips & råd
 • johan-motiva-avatar
  Johan Andersson  |  Produktansvarig  |  motivaimplants.se

  Många undrar om silikon är farligt. Det har gjorts mycket omfattande forskning på området då materialet under en period förbjöds i USA. Inget har dock kunnat visa att medicinskt rent silikon kan vara farlig för människor.

  I Skandinavien används det väldigt lite koksaltsproteser eftersom man helt enkelt inte ser några fördelar med dessa jämfört med silikonimplantaten.

 • peter-cosmo
  Dr. Peter Cosmo  |  Plastikkirurg  |  citadellkliniken.com

  På Citadellkliniken använder vi uteslutande silikonimplantat vid bröstförstoringar. Det har redan i en mängd studier bevisats att själva silikonet i bröstimplantat inte orsakar sjukdomar, eller påverkar kroppen negativt på något sätt.

  Jag har under min karriär träffat en mängd kvinnor som haft både silikonproteser och kokssaltsimplantat och den absoluta majoriteten av dessa har blivit väsentligt nöjdare med silikonproteser av hög kvalitet.

 • paulo
  Dr. Paolo Montemurro  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  Enligt min åsikt tillhör koksaltimplantaten det förgångna och är sällan aktuella vid en bröstförstoring idag. Vi använde dem dock för många år sedan då silikonimplantaten innehöll flytande silikon. Detta ansågs ”farligt” eftersom det kunde läcka ut om implantaten fick en skada.

  Dagens silikonimplantat innehåller en fast silkongel som inte läcker ut. Den fasta silikonen gör att implantaten behåller sin fina form betydligt längre än koksaltimplantaten. De påverkas heller inte lika mycket av kroppens rörelser eller tryck på implantaten vilket gör att de ”uppträder” mer naturligt i det dagliga livet.

 • Dr. Ali Bagher Estetikcentrum i Malmö
  Dr. Ali Bagher  |  Estetisk kirurg  |  estetikcentrum.se

  Hos oss på Estetikcentrum använder vi uteslutande silikonimplantat från antingen Mentor eller Motiva. Båda är enligt min åsikt mycket bra alternativ som ger fina resultat.

  Det finns vissa argument som talar för koksaltimplantat. De är ex. säkrare vid en ruptur eftersom innehållet är vanligt saltvatten, det krävs oftast ett kortare snitt än för silikonimplantat, implantaten upplevs oftast som rundare (om patienten är ute efter denna effekt). Det finns även koksaltimplatat som man kan fylla på efterhand för att undvika ”stechmarks” eller kunna att justera storleken i efterhand.

  Dom flesta patienterna upplever dock en mer onaturlig känsla med koksalt- än med silikonimplantat. Många tycker att brösten känns som två vattenballonger.

  Det som talar för silikonimplantat är att de både känns och ser mer naturliga ut, de passar de flesta kroppsformer, har en mindre risk för ruptur, är mindre påfrestande för ryggen (eftersom de väger mindre) och risken för att implantatet flyttar på sig är lägre.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!