Tiden efter en bukplastik

En bukplastik är en förhållandevis stor operation och den första tiden efter ingreppet kan vara ganska besvärlig.

Återhämtning och träning efter bukplastikDu kan räkna med att du kommer att ha ont och svårt att röra på dig under den första veckan efter en bukplastik. Detta är helt naturligt eftersom operationen innebär en stor påfrestning på kroppen som tar tid att läka.

Lite beroende på hur omfattande den bukplastik som utförts är så ser läknings- och återhämtningsfasen ut ungefär såhär:

Du lämnar kliniken inom ett dygn

Beroende på omfattningen av din bukplastik kommer du att lämna kliniken efter allt ifrån ett par timmar till en eller ett par dagar. Oftast får man lämna kliniken samma dag som operationen utförs.

Innan man skrivs ut får man en tight omläggning eller maggördel som stabiliserar bålen och minskar svullnad. Detta är en mycket viktig åtgärd och man får bära en stram gördel i upp till två månader.

Smärta trötthet och svårt att röra sig

Omedelbart efter operationen börjar kroppens läkningsprocess. Du behöver vila och kommer att känna dig trött under de första veckorna.

 • Området kring magen kommer att vara svullet och du kommer att ha en molande smärta under de första dagarna efter operationen. För att underlätta använder man värktabletter.
 • Det är viktigt att inte anstränga magmusklerna. Kroppen säger ifrån med smärta när man rör sig. Denna är svår att göra något åt utan får helt enkelt uthärdas under den första tiden.

Stygnen tas bort i omgångar

Operationssnittet försluts med ett stort antal stygn eller häftklammers. Dessa tas normalt sett bort i omgångar med början efter ungefär en vecka och slut efter två veckor.

I vissa fall används en tråd som löses upp och försvinner av sig själv. Då behövs ingen stygntagning i efterhand.

Svullnad och ärr

Eftersom man lägger ett långt snitt får man ett långt ärr. För att ärret efter en bukplastik skall läka så fint som möjligt är det viktigt att sköta kost, användandet av kompressionsplagg, belastning, tvättning och tejpning noggrant.

 • Kort efter operationen kommer det att uppstå svullnad ovanför ärret. Denna kan bli kvar i flera månader.
 • När ärren läker kan det hända att de först förvärras under de första 3-6 månaderna innan de förbättras. Detta är helt normalt.
 • Räkna med att det tar upp till 12-18 månader innan ärren slätar ut sig och bleknar. De kommer aldrig att försvinna helt men döljs enkelt i de flesta klädesplagg – även badkläder.

Informationsvideo om tiden efter en bukplastik från Citadellkliniken


Citadellkliniken Fettsugning Bukplastik


Sjukskrivning och återgång till aktiviteter efter en bukplastik

Efter en bukplastik är man normalt sett sjukskriven i 2-3 veckor.

Du har samma rätt till sjukskrivning från arbetet oavsett om din bukplastik utförs privat eller inom den allmänna vården. Din läkare ordnar med detta.

Under den första veckan efter din bukplastik skall du hålla dig stilla och inte lyfta någonting som belastar bålen över huvud taget. Därefter kan det ta allt ifrån ett par veckor till flera månader innan du känner dig helt återställd.

Räkna med att du inte kan köra bil under första veckan efter din bukplastik.

För personer som före sin operation är i god kondition och har starka magmuskler går återhämtningen betydligt fortare. Vissa är tillbaka på sitt arbete redan efter en vecka medan andra måste vänta i upp till en månad med att börja jobba igen. Detta beror på olika faktorer:

 • Hur omfattande operationen varit.
 • Hur fort man läker och återhämtar sig.
 • I vilken utsträckning man kan utföra sitt arbete utan belasta kroppen med lyft eller påfrestande rörelser.

Hård träning skall undvikas fram till dess att du kan träna utan obehag. Det är av viktigt att tänka på att inte belasta bukmuskulaturen vid lyft utan att lyfta ”rätt”, d.v.s. med benen och behålla ryggen rak. Detta gäller under flera månader.

Restriktioner efter din bukplastik

Restriktioner efter din bukplastikDu kommer att få instruktioner från din plastikkirurg om hur du skall sköta dig efter din operation.

 • Normalt sett tas alla ”vita” förband bort efter tre till fyra dagar och du kan därefter duscha som vanligt.
 • Du kan sova på sidan igen efter ca två veckor.
 • Man bör bära operationsgördel i ca. 6 veckor.
 • Om magmuskulaturen sytts ihop blir det starkt och kan belastas efter 3-4 veckor.
 • Man kan lyfta lätta saker typ. mjölkpaket etc. redan under de första dagarna efter operation.

Du skall röra dig långsamt. För att undvika påfrestningar på snitt och mage skall du stå och gå framåtböjd under de första dagarna. Det är dock viktigt att komma upp och rör på sig lite så snart som möjligt efter en operation.

NÄSTA STEG
Läs mer: Startsida | Metoder Operationen Risker | Priser | BilderFrågor och svar
Hitta klinik: Kliniker för bukplastik

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!