Tiden efter en öronplastik (öronoperation)

En öronplastik är en relativt odramatisk operation. Det omedelbara efterförloppet lika så. Både vuxna patienter och barn är uppe och rör på sig redan ett par timmar efter sin operation.

Smärta och obehag

Tiden efter öronoperationFrån det att bedövningen släpper och under ett antal timmar därefter upplever patienten ofta en tämligen intensiv smärta i öronen. Denna smärta orsakas delvis av det bandage som anlagts med tryck mot öronen. Smärtan kuperas med smärtstillande läkemedel och avtar successivt under de första 3-4 dagarna. En mer molande trycksmärta kan kvarstanna i upp till en vecka.

Det är det postoperativa förloppet och besvären som gör att barn måste vara väl motiverade och informerade för att genomgå en öronplastik.

Förband & stygntagning

”Turbanförbandet” plockas bort efter 4-7 dagar och ersätts med ett pannbandsliknande förband som skall bäras dag och natt i två till tre veckor i syfte att stabilisera formförändringen och skydda örat från att böjas framåt.

Pannbandsförbandet får avlägsnas tillfälligt för tvättning av hår och ansikte. Om resorberande stygn används försvinner de av sig själva. I annat fall plockas stygnen bort efter 1-2 veckor.

Blessyrer

Öronen kan vara lite missfärgade av blåmärken och ömma under den första månaden efter en öronplastik.

Restriktioner och återgång till normala aktiviteter

Alla aktiviteter som innebär risk för att örat böjs skall undvikas i minst en månad. Vuxna kan normalt sett återgå till sitt arbete efter ett par dagars sjukskrivning efter sin öronoperation.

Barn kan återgå till skolan efter ungefär en vecka men bör undvika vissa fysiska lekar under den första månaden. Det är bra om en lärare kan hålla barnet under lite extra uppsikt under den perioden.

« Så går en öronplastik till | Risker och komplikationer vid öronplastik »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!