Introduktion till fettsugning

En fettsugning är ett plastikkirurgiskt ingrepp. Det utförs för att putsa bort ytliga fettdepåer som inte svarar på diet eller träning.

Den stora antalet människor som besväras av envisa fettdepåer och de goda resultat fettsugningar kan åstadkomma har gjort dem till ett av de vanligaste ingreppen i världen.

Guiden om fettsugning Till de områden som lämpar sig bäst för fettsugning hör magen, midjan, ryggen, ridbyxlår, knän, haka, lårens insida, höfter och halsen.

Vilka resultat kan du förvänta dig av en fettsugning?

Vissa lokala fettansamlingar på kroppen kan vara nästan omöjliga att banta bort eftersom de har mer att göra med ärftlighet och hormoner än kaloriintag och motion. Här kan en fettsugning vara lösningen.

Det kroppsfett som kan avlägsnas vid en fettsugning är det som är ytligt beläget mellan huden och muskulaturen. Djupare fettdepåer ex. inuti buken (ölmage, spännbuk) kan inte avlägsnas med fettsugning.

Mer eller mindre permanent resultat

 • Vi föds med ett förutbestämt antal fettceller. En viktförändring ger en förstoring eller förminskning av de befintliga cellerna. Kroppen skapar dock sällan nya fettceller.
 • Eftersom kroppen normalt sett inte bildar nya fettceller ger en fettsugning ett bestående resultat då det är just själva fettcellerna som avlägsnas.
 • Fettceller bildas sällan på nytt. De som lämnas kvar i området efter en fettsugning (man kan inte avlägsna alla fettceller från ett område) kan dock vid kraftig viktökning svälla upp och öka i storlek.

Informera dig väl innan en fettsugning

Fettsugningar är estetiska ingrepp och utförs på privata kliniker där du själv få stå för kostnaden. Detta innebär att man måste ta ett eget ansvar för den behandling man får. Det bästa sättet att försäkra sig om ett gott resultat är att informera sig väl före sitt beslut.

Informationen om fettsugning är uppdelad i en serie artiklar som var och en behandlar olika områden som är viktiga att känna till. Genom att ta dig tid att läsa igenom denna information får du en god förståelse för vad en fettsugning innebär och vad den kan eller inte kan åstadkomma.

Trevlig läsning!

« Startsidan för fettsugning | Är du en lämplig kandidat för fettsugning? »
Specialisternas tips & råd om “Introduktion till fettsugning”
 • riikka-veltheim
  Dr. Riikka Veltheim  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  Det första steget mot en säker och lyckad fettsugning är att vända sig till en specialist i plastikkirurgi. Kolla gärna också om kirurgen är medlem i vår specialistförening SFEP.

  I nästa steg tycker jag att man skall tänka igenom vad det är man vill uppnå och vilka förväntningar man har. Kom ihåg att en fettsugning inte är ett sätt att gå ned i vikt utan en metod att avlägsna fettdepåer som man inte kan få bort med hjälp av träning och rätt kost!

  Avslutningsvis bör man vara medveten om att en fettsugning ibland inte räcker utan måste kompletteras med ytterligare kirurgi för att bli av med överskottshud.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2018 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!