-
Länk till inläggetAndoAnonym frågeställare1Hej
Jag gjorde en implantatoperation i februari. Alla omständigheter var enligt tandläkaren de mest gynnsamma (Jag har t ex inte diabetes och jag är inte rökare). Operationen gjordes med ett snitt i tandköttet som sedan syddes ihop.
Jag hade värk som höll i sig i en vecka, om än avtagande. Jag är smärttålig och aldrig sjuk i vanliga fall. Allt såg bra ut vid kontrollen efter 8 dagar, men jag förstod att det var ovanligt att behöva ta smärtlindring mer än något dygn.
Efter ca 2.5 vecka upplevde jag implantatet som ruckbart och fick en återbesökstid, varpå man noterade inflammation och skruven togs bort.
För några år sedan gjorde min mor ett implantat och drabbades av i princip samma sak. Hon fick skruven ditsatt utan något kirurgiskt snitt och hade ingen värk, men efter 1 månad lossnade skruven.
Nu ska jag på återbesök för att ta beslut om man ska försöka göra ett nytt implantat. Och jag har förstås massor av frågor:
1. Varför valde min tandkirurg att göra ett snitt? Enligt min mors tandläkare är det en gammal metod och det moderna sättet är att bara borra/skruva dit skruven direkt, vilket enligt hennes tandläkare medför mindre risk för infektioner.
Min egen tandläkare använder ungefär samma argument fast för sin egen metod och menar att ett kirurgiskt snitt är att föredra. Vem ska jag tro på?
2. Finns det någon risk för genetiskt samband? Min mor gav upp implantatbehandlingen efter 2 misslyckade försök.
3. Går det att förebygga att en inflammation uppstår (god munhygien anser jag att jag har och jag använde anvisade medel för munsköljning efter min operation) ?
4. Kan man äta penicillin i förebyggande? Jag är inte en person som vanligen ber om detta och är oerhört återhållsam.
Men jag vill veta alla alternativ för att få implantatet att fungera om jag bokar en ny operation. (Som exempel kan nämnas att jag är 4-barnsmor och familjen har totalt behövt 4 penicillinkurer på 25 år)
5. Något annat råd ni kan ge mig för att lyckas?
Tack på förhand
A11Hej,
1.Det finns för och nackdelar med både s.k. enstegskirurgi och tvåstegskirurgi. Att någon av metoderna skulle ha en större risk för infektion, s.k. periimplantit än den andra ställer jag mig tveksam till.
Om man har lite ben är metoden med snitt bättre för man har större insyn samt kan även justera anatomin på benet.
2. Det kan finnas en genetisk faktor. Hyperinflammatorisk process.
3. Det du kan göra är att hålla rent som du redan gör.
4. Pencillin rekommenderas inte i förebyggande syfte enl nationella riktlinjer.
5. I ditt fall som du beskriver verkar alla faktorer vara gynnsamma så jag kan inte ge dig något specifikt råd.
Lycka till,
Christina MalmsjöDr. Christina Malmsjö, Leg. Tandläkare - specialiserad på estetisk tandvård. Medlem i Privattandläkarna samt American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) och verksam vid Akademikliniken
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!