-
Länk till inläggetThereseIsacsson
Anonym frågeställare1Hej
Har gjort en nedre bukplastik mars 2021 och fick en stor svullnad efteråt som inte försvann. Det visade sig vara ett stort inkapslat serom som fick tas bort vid omgörningen jan 2022.
Nu har samma svullnad dykt upp igen och denna gången ska kirurgen göra en stor bukplastik istället. Mår jättedåligt över detta, vet inte om jag öht orkar fler operationer, sjukskrivningar och komplikationer. Men jag kan inte se ut såhär med en stor svullen boll över halva magen.
Har haft gördeln åtspänd hårt efter båda operationerna (och i ca 8 v). Kan jag som patient göra något annat för att undvika detta?? Kan kirurgen göra något annorlunda??
Hjälp!
Mvh Therese
.11Hej!
Tyvärr drabbas en till två av tio patienter av ett serom efter en bukplastik, så det är ett ganska vanligt problem. Oftast försvinner seromet dock efter några veckor och det är bara fåtal patienter som får ett kvarstående serom – men det är en klen tröst för Dig, det förstår jag. Det betyder dock i alla fall att risken att det blir ett inkapslat serom igen vid den nya, planerade operationen är ganska liten.
Ett så kallat inkapslat serom betyder att kroppen har byggt upp en hinna runt vätske-”bubblan” och då räcker det inte längre att bara sticker in en tunn kanyl för att tömma vätskan. Man måste då operera bort själva hinnan och jag antar att det är vad Din kirurg gjorde vid reoperationen januari 2022. Att bara ta bort hinnan räcker ofta för att få problemet att försvinna, men inte alltid, som Du har upplevt.
När Du säger att kirurgen nu vill göra en stor bukplastik istället, så tror jag att man vill ta bort så mycket av den drabbade vävnaden som möjligt och att istället ”starta om”. Man kan då minska risken att seromet kommer tillbaka genom att på olika sätt ”limma ihop” det stora såret som skapas av en bukplastik: man kan t.ex. sätta många stygn under huden för att sy ihop alla lager och man kan faktiskt också använda olika sorters vävnadslim. Då finns det inget tomrum för vätskan att samlas. Man har sett att sådana åtgärder kan halvera risken för serom.
Det finns inte särskilt mycket som Du som patient kan göra för att minska risken, förutom kanske att inte röra Dig för mycket under de första tre veckorna och att använda gördeln (som Du gjorde, åtta veckor är mer än tillräckligt).Jag tror att det skulle vara bra att be Din kirurg förklara en gång till varför det skall bli en stor bukplastik den här gången – jag tror att Du kommer att få samma förklaring som jag ger här, men det är alltid bra att ha pratat igenom saken i lugn och ro innan. Fråga gärna då också var kirurgen tänker göra för att minska risken att det blir serom igen.
Har Du frågat kirurgen om det finns en patientförsäkring? Kanske kan Du få lite ekonomisk ersättning därifrån. Om du har fått operationen genom regionfinansierad vård kan Du också vända Dig till LÖF (https://lof.se).
Jag hoppas verkligen att det blir bra den här gången.
Bästa hälsningarAili Low
Dr. Aili Low, med dr. | PhD | doc. samt specialist i Plastikkirurgi & allmänkiurgi. Medlem i Sveriges läkarförbund, Svensk Plastikkirurgisk Förening samt Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Verksam på Läkarhuset i Uppsala.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!