-
Länk till inläggetAlexadrosAnonym frågeställare1Hej!
Jag är nu 25 år gammal men jag började tappa hår redan när jag var 17 år gammal. Främst bak på kronan. I 20 års åldern började jag med minoxidil två gånger dagligen och ca 2 år senare även med finasterid 1 mg dagligen.
Trots detta har håret fortsatt att tunnas ur främst på vänster sida, speciellt i viken. Konstigt nog har kronan eventuellt blivit snäppet bättre och högra viken stannat av vilket gjort att mina vikar är helt osymmetriska.
Utöver detta använder jag kosttillskott och specialschampon. Jag har sedan 15 års ålder färgat mitt hår med toningar och jag använder även torrschampo med färg för att dölja uttunningen genom att färga hårbottnen med torrschampot.
Pga att vänstersidan är betydligt tunnare är det främst där jag använder torrschampot. När jag varit hos läkare så säger de efter 2 minuter att det är ärftligt håravfall. Det konstiga är att bara en man på min mammas sida har tunt hår av 6 st.
Jag har även fram till nyligen haft lågt testosteron och flertalet gånger har läkarna övervägt att ge mig testosteronbehandlingar viket jag tycker låter konstigt då jag förstått att testosteron och håravfall hänger ihop.
Nyligen har jag även testat några prp-behandlingar men inte märkt någon skillnad alls.
Jag har svårt att se allt detta gå ihop och undrar om mitt håravfall skulle kunna bero på något annat än ärftlighet?
Alex11Hej, Alexandros!
Jag förstår att det här har blivit ett väldigt stort problem. Det du beskriver låter främst som manligt håravfall, som mycket väl kan drabba vikarna asymmetriskt i tidigare skeden. Att det stannade av på kronan beror sannolikt på behandlingen med läkemedel. Slutar du blir du förmodligen medveten om att behandlingarna bromsat upp processen. Men det är individuellt hur bra effekt man får. Ca 1 av 10 får igen effekt alls.
Det är sannolikt i stort sett lika effektivt att använda minoxidil en gång per dygn (dosen skall inte dubblas vid dos-tillfället). Ofta har man i längden svårt att motivera sig för två-dos. PRP vid manligt håravfall har inget bra vetenskapligt stöd.
Även om minst 90% av håravfall hos män i din ålder inte beror på annat än den kända mekanismen med koppling till DHT är det förstås viktigt att du har blivit tagen på allvar, så att man uteslutit problem med sköldkörteln eller brist på exempelvis järn och B12-vitamin. Sistnämnda tillstånd kan uppkomma vid exempelvis glutenöverkänslighet, Men om man har diskuterat testosteronbehandling utgår jag från att du är handlagd på specialistklinik, eller i vart fall av kompetent läkare. Att bedöma testosteron-nivåer är relativt komplicerat, då ett värde som är fullt normalt för en individ kan vara ”fel” för en annan.
Det finns ovanliga sjukdomar som är kopplade till inflammation i hårsäckar. Men då har man ju som regel tydliga symptom från själva hårbottnen. Samma gäller ifall du använder olämpliga hårvårds-produkter. Men det finns trots allt en del ovanliga mekanismer, så det är viktigt att du blir tagen på allvar. Frisyrer som utsätter hårsäckarna för drag-våld (rastaflätor) kan också orsaka håravfall. Ungdomar som använt s k Daxvax under längre perioder kan, med flera års fördröjning, drabbas av håravfall som till förväxling liknar det manliga.
Jag är f.n. inte knuten till någon klinik för hårtransplantationer, men tänk dig för innan du tar drastiska beslut. Kommer du i inkompetenta händer kan du få problem som är svåra att rätta till. Får du ett erbjudande som låter för bra är det oftast bäst att inhämta fler anbud. Men kan du klara vardagen med diverse knep (DermMatch t ex) är det mycket möjligt att du med tiden accepterar dina krypande vikar. Mår man riktigt dåligt kan dock en väl utförd hårtransplantation vara den bästa lösningen.
Dr. Mats Ingers, Legitimerad läkare, Specialist i invärtesmedicin & nefrologi. Medlem av Sveriges Läkarförbund samt International Society of Hair Restoration Surgery.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!