-
Länk till inläggetKronan
Anonym frågeställare1Hej!
Jag är en 25-årig man som sedan cirka två år tillbaka upptäckt hårförtunning på ”kronan”, men runt omkring är håret tjockt som vanligt. Det är på den nivån att man fortfarande tvivlar på om det sker eller ej då det vissa dagar ser bra ut och andra inte – oftast beroende på om man tittar under direktljus eller ej.
1. När man väl har upptäckt hårförtunning/håravfall, är det då helt säkert att håravfall kommer ske ”fullt ut”? Kan håravfallet stanna i någon fas där man får behålla en del hår och betyder hårförtunning oftast också håravfall?
Naturligtvis har jag tittat på olika behandlingar och då främst Finasteride, vilket leder mig till min andra fråga:
2. Läser man runt på nätet så varnar många som tidigare använt sig av finasteride att de haft ”permanenta” biverkningar efter det att de slutat använda medicinen. Det finns dessutom en organisation (Post-finasteride Syndrome Foundation) som har målet att upplysa kring ”farligheten” av Finasteride. Med det faktumet i åtanke börjar man undra hur farligt det egentligen är, finns det verkligen så många som drabbas av detta
Tack för denna site och Er tid!
11Hej, Kronan!
Den första frågan kan sannolikt besvaras med att det du observerat är de första, tidiga tecknen på ärftligt manligt håravfall. Området kring eller framför virveln på kronan är just den yta, där man oftast ser de första tecknen (tillsammans med sidorna av främre hårlinjen).
I början betyder hårförtunningen inte håravfall. Den är kvalitativ, inte kvantitativ. Antalet hårstrån är förmodligen detsamma, men en del av dem har blivit tunnare och lite ljusare. Det speglar vad som hänt under ytan: Vilande hårsäckar har inte återgått fullt ut till de 5 mm långa hårsäckar de varit i aktiv fas. Denna ”förtvining” är just det som händer vid ärftligt manligt håravfall. Alla hårsäckar på huvudet genomgår ungefär vart 5:e år en växling från aktiv fas till vilofas (som brukar vara ca 2 månader), och sedan åter till aktiv fas. Det kallas hårsäckscykeln. Vi hinner byta allt hår 15 – 20 gånger!
Att du observerat tidiga tecken behöver inte betyda att du blir flintskallig. Arvet förmedlas i första hand via en gen i den kvinnliga könskromosomen (X), varför det är morbröder, morfar samt eventuellt mormors manliga släktingar, som kan ge vägledning.
Du frågar om ett av de två läkemedel, som har dokumenterad effekt vid ärftligt manligt håravfall. En tablett (eller rättare, filmdragerad dragé), som man tar en gång om dagen. Den aktiva beståndsdelen är finasterid 1 mg, men fram till för ett par år sedan var man hänvisad till originalet, Propecia. Introduktionen av en generisk kopia har ungefär halverat priset.
Att ta ett läkemedel som tablett innebär att man exponerar i princip all vävnad i kroppen för den aktiva beståndsdelen, inte bara hårsäckarna. Finasterid liknar det enzym (ett ”kemiskt verktyg”), som finns i många vävnader i kroppen, och har till uppgift att göra om en del av testosteronet till DHT (dihydrotestosteron). Finasteridet blockerar enzymet, och om hårsäckarna på hjässan inte kan tillverka DHT kommer deras cykler mellan aktiv fas till vilofas och åter till aktiv fas inte att störas. Den som tar läkemedlet har då ca 90 % chans att åtminstone bromsa upp processen. I många fall stannar den helt av. All DHT-produktion i hårsäckarna slås dock inte ut av finasterid, varför håravfallet kan fortsätta ändå.
Biverkningar hänger samman med att det här enzymet också finns på andra ställen i kroppen, exempelvis i hjärnan, prostatan och den glatta (icke viljekontrollerade) muskulaturen i urinblåsan. Att ta bort eller reducera nivån av DHT kan få konsekvenser.
Nu gällde frågan inte biverkningar, utan om det kan uppstå problem långt efter det att man slutat tillföra finasterid. De flesta (inklusive undertecknad) anser idag att den risken visserligen är utomordentligt liten, men att den inte helt kan uteslutas.
Läkemedel innehållande 5 mg finasterid började användas för ca 30 år sedan av många män i 50 – 70 årsåldern. Propecia har funnit i flera decennier, och använts av miljontals män före 2008 – det årtal då de första rapporterna om kvardröjande problem, främst av sexuell natur (potens, sexlust) rapporterades av bloggare. I själva verket sammanfaller tidpunkten 2008 med genombrottet för den här sortens bloggande på sociala medier. Det kan knappast vara en tillfällighet.
De intresseorganisationer, som tagit som sin uppgift att upplysa om finasterids farlighet, har ofta meddelat planer på att stämma läkemedelsföretaget. Men trots att många advokater säkert skulle åtagit sig att göra detta gratis i USA, har det inte skett. Förklaringen kan bara vara en: Man har inte bedömt att det skulle finnas utsikter till framgång.
Man bör komma ihåg att två samtida observationer inte alltid har samband med varandra. Kroppsbyggare, som använder hormoner, kan ofta drabbas av sexuella sen- följder. Har de då samtidigt använt Propecia är det ju väldigt behändigt att gråta ut på nätet som ett Propeciaoffer.
Dr. Mats Ingers, Legitimerad läkare, Specialist i invärtesmedicin & nefrologi. Medlem av Sveriges Läkarförbund samt International Society of Hair Restoration Surgery.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!