Så går en öronplastik till

En öronplastik kan i likhet med andra plastikoperationer delas in i en process bestående av tre steg i fråga om vad som sker före, under och efter ingreppet. Denna sida beskriver vad som sker i de två första av dessa tre steg.

Förberedelser inför en öronplastik

Förberedelser inför en öronplastikNär du bestämt för att gå vidare och utföra en öronoperation är nästa steg att boka ett möte hos en plastikkirurg. Du kan läsa mer om vad du bör tänka på i samband med detta på sidan om att välja plastikkirurg ».

Du hittar de kirurger som utför öronplastiker i klinikregistret för öronplastik!

Vid din inledande konsultation kommer din kirurg att bedöma ditt/ditt barns allmänna hälsotillstånd och öronens utformning och därefter rekommendera den metod som han/hon anser lämplig.

En sak som man bör förbereda sig på att bli informerad om är hur svårt det är att uppnå exakt symmetri mellan de opererade öronen. Man få helt enkelt räkna med en viss ojämnhet öronen emellan efter operation.

Beskrivning av operationsförloppet vid öronplastik

Ytterörat består av brosk som draperas med ett tunt hudlager. Öronsnibben består av hud, underhud och fett.

Det finns ett stort antal orsaker som kan leda till deformiteter i öronbrosket, vilka i sin tur leder till ett avvikande utseende. Det är dessa deformiteter eller skador på örat som korrigeras vid en öronplastik.

En öronplastik tar 1-2 timmar och utförs normalt sett i lokalbedövning i kombination med lugnade medicinering. I vissa fall, i synnerhet om små barn opereras, utförs operationen i narkos. Oavsett metod är öronoperationen helt smärtfri.

Det finns olika metoder för utförande av öronplastiker men ur principiell synvinkel läggs ett litet snitt på ytterörats baksida så att öronbrosket blottläggs. Därefter skulpteras öronbrosket till önskad form från örats framsida och böjs därefter in mot huvudet. Ibland läggs ett par stygn för att fixera den nya utformningen av örat.

Enda spåret av att en öronplastik utförts är ett litet ärr på ytterörats baksida som med tiden bleknar.

Efter operationen förses patienten med ett turbanliknande förband i syfte att förhindra efterblödningar eller andra komplikationer som kan resultera i sekundära förändringar av öronbrosket.

« Introduktion till öronplastik Tiden efter en öronplastik »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!