IPL ljusbehandling av små ytliga blodkärl och rodnader

IPL står för Intensivt Pulsat Ljus och är metod för att avlägsna ytliga blodkärl, kärlspindlar, kärlbristningar, ådernät och rodnader med hjälp av värme.

Behandling av ytliga blodkärl med IPLIPL-behandlingar av blodkärl är vanligast i ansiktet men utförs även på benen och kroppen. Det mer kraftfulla alternativet till IPL är en laserbehandling.

Värmeblixtar försluter kärlen

Lite förenklat kan man beskriva en IPL-maskin som en blixtlampa. Framför lampan sätter man ett filter som ger ljuset en viss färg. Därefter sker följande:

 1. Man placerar lampan mot huden och avfyrar en ljuspuls.
 2. Ljuset tränger ned i huden och träffar kärlens mörkare pigment.
 3. Där utvecklas värme som bränner ihop kärlväggarna.
 4. Det inaktiva kärlet försvinner.

Utöver IPL finns även andra blixtlampor som används för behandling av ytliga blodkärl. Ett exempel på en sådan är FPL Fluorescerande Pulsat Ljus. I praktiken fungerar dessa på ungefär samma sätt.

Skillnaden på laser och IPL behandling

Många gånger blandas IPL ihop med laser. Både laser och IPL är ljus. Lasern är dock det mer kraftfulla alternativet.

 • Skillnaden mellan laser och IPL är att laser består av en enda sorts koncentrerat ljus medan IPL består av flera typer av ljus. Detta gör att lasern kan användas med större precision och kraft.
 • Vid behandling av mycket små och ytliga blodkärl kan det många gånger räcka med den effekt en IPL-maskin erbjuder. Det bör då röra sig om mycket tunna kärl som ligger ytligt eller rodnader som röd näsa och Rosacea.
 • För behandling av lite större ytliga blodkärl där man kan se kärlets väg i huden är en laserbehandling mer effektiv än IPL.
 • Laser och IPL används ofta i kombination där lasern först tar de större kärlen och IPL-en tar hand om kvarvarande småkärl och rodnad.

Så går en IPL-behandling av ytliga blodkärl till

IPL-behandlingar av ytliga blodkärl, kärlbristningar och rodnad utförs på både salonger och kliniker. Du hittar dem i klinikregistret för IPL-behandling.

 1. Ipl-behandling av kärlbristningarEn ”behandling” av synliga blodkärl består normalt sett av 2-5 behandlingssessioner utförda med någon månads mellanrum.
 2. Under behandlingen avfyras ljuspulser mot huden där kärlen ligger.
 3. När ljuset träffar huden bränner det till. Vissa patienter upplever behandlingen som smärtsam.
 4. Varje behandlingssession tar ca 15-45 min och man kan normalt sett återgå till sina vanliga aktiviteter omedelbart efter behandlingen.

Ju ljusare hud desto bättre effekt


Effekten av IPL uppstår när ljusenergin passerar genom huden och absorberas av det röda pigmentet i blodkärlet. Ju mer energi som når blodkärlet desto större effekt. 

 • Personer med ljus hud får bäst effekt av en IPL-behandling eftersom ljusblixten passerar bra genom ljus hud. Det är därför viktigt att inte vara solbränd när man behandlas.
 • Mörk hud kan inte behandlas med IPL eftersom ljusblixten tas upp av huden istället för kärlet. Detta ger dålig effekt av behandlingen samt risk för brännskador i huden om man drar på med för mycket effekt.

Risker för komplikationer och biverkningar

En IPL behandling orsakar en sorts kontrollerad brännskada i kärlen. De risker för komplikationer och biverkningar som finns är förknippade med denna ”brännskada”.

 • Vanliga komplikationer efter små brännskador är smärta, obehag, svullnad, rodnad och blåsbildning.
 • Dessa tillstånd förekommer i varierande grad efter en IPL-behandling av blodkärl men går normalt sett över inom några dagar.
 • Pigmentförändringar kan förekomma som mörkare eller ljusare i partier i det behandlade området. Dessa försvinner oftast inom några månader men kan i undantagsfall kvarstå. Även ärr kan uppkomma i huden.
 • De bieffekter av IPL-behandling som beskrivs här står ofta i proportion till mycket effekt som används under IPL-behandlingen.

Genom att vända dig till en kompetent och erfaren behandlare kan minskar du risken för biverkningar och obehag efter din IPL-behandling.


Pris för IPL-behandling av synliga blodkärl

Priset för en IPL-behandling av ytliga blodkärl beror på hur stort område som skall behandlas samt hur många behandlingar som kommer krävas.

 • Pris - så mycket kostar behandlingenMan bör räkna med att det behövs 3-6 IPL-behandlingar för att få bra effekt på synliga blodkärl.
 • En behandling av ett mindre område som kärlbristningar på näsan kostar ca 1 000 kr per tillfälle.
 • Ett lite större område som kinderna kostar från ca 1 500 kr.
 • Totalkostnaden för en IPL-behandling av kärl i dessa exempel hamnar på ca 4 000-8 000 kr/st.
Läs mer om: Ytliga blodkärl | Behandlingsalternativ
Nästa steg: Visa kliniker för IPL-behandling »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!