Laserbehandling för tunna ytliga blodkärl och rodnader

En laserbehandling av blodkärl, kärlspindlar och kärlbristningar är normalt sett ett bra behandlingslaternativ för tunna ytligt belägna kärl med stor utbredning. Även rodnader typ Rosacea och andra hudproblem kan behandlas med laser.

Laserbehandling av kärlspindlar

Värmen från lasern försluter kärlen

För kärl som är större än ca 3 mm är normalt sett laser inte den bästa behandlingen. Här använder man istället en injektionsbehandling s.k skleroterapi.

Lasern som används vid behandling av kärl tränger igenom huden men fångas upp av färgämnet i kärlen och blir till värme. Värmen försluter kärlen som sedan förtvinar och bleknar bort.

Olika lasrar har olika effekt

När man behandlar blodkärl använder man fyra olika typer av laser. Detta beror på att olika laserljus har olika effekt. De olika lasrar som används för laserbehandling av blodkärl är Färgämneslaser, Alexandritelaser, KTP-laser och Nd:YAG laser.

Laserbehandling av blodkärl

Kärlspindel på kinden avlägsnad

Lite kort kan man säga att färgämneslaser och KTP-laser fungerar bra på ljus hy med ytligt belägna kärlförändringar som kärlspindlar, brustna blodkärl, röd näsa, rosacea, rödflammig hy och s.k. eldsmärken.

Nd:YAG-laser fungerar på lite djupare belägna och något större kärl, främst på benen. För mörkare hudtyper är däremot Nd:YAG-laser ofta det enda alternativet då andra lasertyper lättare bränner mörkare pigment.

Vilken typ av laser som används har många gånger mindre betydelse för resultatet än vilken kvalité själva maskinen och den som håller i den har.

Laserbehandling av kärlspindlar är särskilt effektivt på tunna, ytliga kärl med stor eller diffus utbredning då dessa är mycket svåra att injicera på ett bra sätt.

Så går en laserbehandling av blodkärl till

Laserbehandlingar utförs på både skönhets- och plastikkirurgiska kliniker. Du hittar dem i klinikregistret för laserbehandlingar.

Vid behandlingen används ett munstycke som avfyrar laserblixtar mot huden. Behandlaren arbetar sig successivt fram ett litet område i taget. Varje laserblixt som avfyras känns ungefär som när man smätter ett gummiband mot huden.

Kärlbristning

Nd:YAG-laser i arbete på ytligt blodkärl

Normalt sett behövs 1-3 laserbehandlingar utförda med 1-2 månaders mellanrum för att få ett bra resultat. Det behandlade kärlen försvinner succesivt efter behandlingen. Man bör inte räkna med ett 100%-igt resultat men normalt sett uppnår man betydande förbättringar.

Tillfälliga biverkningar vanliga vid laserbehandling

Vanliga biverkningar är viss blåsbildning, sveda, rodnad och ömhet. Detta beror på den avsiktliga ”brännskada” lasern har orsakat kärlen. Det mesta av obehaget är normalt sett borta inom en eller par dagar. De mer kosmetiska bieffekterna kan ta ett par veckor att bli av med.

Du återgår till dina vanliga aktiviteter omedelbart efter din behandling. Man bör dock undvika hård fysisk träning och bastubad under någon vecka och inte sola så länge huden är irriterad.

Priser för laserbehandling av ytliga blodkärl

Kostnaden för laserbehandling av blodkärl beror på hur många kärl eller områden som behandlas samt hur stora dessa är. Som ett riktpris kan man dock utgå ifrån en kostnad per behandlingstillfälle om ca 2 0000 kr för ett mindre kärl/område och ca 4 000 kr för ett större.

Eftersom en laserbehandling av ytliga blodkärl ofta kräver upp till tre behandlingstillfällen blir priset ovan multiplicerat med antal behandlingar.

« Injektionsbehandling av ytliga blodkärl på benenDiatermi för brustna blodkärl »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!