Förderedelser och operation vid näsplastik

Att genomföra en näsplastik kan delas in som ett förlopp i tre steg: förberedelser, operation och återhämtning. 

Operationsförlopp vid öppen och sluten näsplastikNär man väl bestämt sig för att gå vidare med en näsoperation är det första steget att boka tid för en undersökning och bedömning hos en plastikkirurg.

 • Du hittar dina klinikalternativ i vårt klinikregister för näsplastik.
 • En näsplastik är en svår operation som ställer stora krav på kirurgen. Minsta lilla fel syns och många patienter återkommer med synpunkter eller oro efter operation. Detta gör att många kliniker inte erbjuder ingreppet.

Konsultationen inför en näsplastik

Vid en konsultation för en näsplastik träffar man en plastikkirurg. Normalt sett betalar man en avgift på 500 kr.

Vid besöket gör kirurgen en liten hälsokontroll och undersöker näsan för att skapa sig en bild av hur den är uppbyggd. Därefter diskuterar ni flera viktiga saker:

 • Vad du upplever för problem och har för mål med operationen.
 • Vilka resultat kirurgen tror sig kunna åstadkomma utifrån dina förutsättningar.
 • Vilken typ av operation som kan bli aktuell och vilka åtgärder kirurgen vill göra.
 • Hur mycket operationen kommer att kosta.
 • Vilka risker operationen innebär och hur du måste sköta dig före- och efter ingreppet.

Det är viktigt att välja rätt kirurg för en näsplastik. Vi rekommenderar dig därför att läsa guiden till att välja plastikkirurg.

Metoder för näsplastik


Det finns olika tekniker och metoder för näsplastik. Låt din kirurg berätta vad han/hon vill göra, vilken metod som kommer att användas och varför.

Stor eller liten näsplastik?

Vissa kliniker väljer att dela upp näsplastikoperationer i två kategorier, stor näsplastik och liten näsplastik.

 • Vid en näsplastik åtgärdas a. näsben, b. näsbrosket och c. mjukdelar

  Vid en näsplastik åtgärdas a. näsben, b. näsbrosket och c. mjukdelar

  Vid en liten näsplastik opereras bara brosk och andra mjukdelar.

 • En stor näsplastik innefattar alla näsans vävnader inklusive modifiering av näsbenet.

En näsplastik är en avancerad operation som ställer stora krav på kirurgens fingerfärdighet och disciplin. Det gäller att inte ta bort för mycket av näsans ben och mjukdelar.

 • Om kirurgen är försiktig och tar bort för för lite vävnad i en näsplastik kan man senare justera detta genom att ta bort lite mer i en omoperation.
 • Att återuppbygga en näsa där man tagit bort för mycket vävnad är betydligt mer komplicerat.

Sluten eller öppen näsplastik?

Under operationen lossar kirurgen först huden från näsans underliggande brosk och ben. Här finns två alternativ:

 • Snittyta vid näsplastik är a. inuti näsan och vid öppen metod även b. mellan näsborrarna

  Snittyta vid näsplastik är a. inuti näsan och vid öppen metod även b. mellan näsborrarna

  Mindre korrigeringar utförs ofta i s.k. sluten näsplastik. Här läggs endast snitt inuti näsan. Därefter arbetar kirurgen ”på känsla” under huden. På detta sätt uppstår inga synliga är efter operation.

 • I öppen näsplastik läggs snitt mellan näsborrarna och vid behov även i näsvingarna. Huden viks därefter undan så att näsans underliggande ben och brosk friläggs. Detta ger fri sikt och total röresefrihet.
 • Många kirurger föredrar öppen näsplastik, särskilt vid större ingrepp i näsan, eftersom de tycker att det blir lättare att göra rätt.
 • Nackdelen med den öppna näsplastiken är det/de ärr som uppkommer. Dessa brukar dock läka till nästintill osynlighet.

Var tydlig med din kirurg


Det är väldigt viktigt att vara tydlig och att lyssna noggrant i mötet med sin kirurg. Man måste beskriva sitt mål med operationen i detalj så att kirurgen förstår exakt vad man förväntar sig.

 • Du kommer få frågan om hur du skulle vilja att din näsa såg ut. Här är det bra att ha med en bild. Titta på våra bilder före- och efter näsplastik och ta gärna med en som liknar din situation.
 • Innan du bestämmer dig måste du vara helt överens med din kirurg om vilket mål som skall uppnås med operationen. Om ni inte kommer överens skall du inte gå vidare.
 • Om du söker för att förminska en stor näsa är det inte ovanligt att kirurgen rekommenderar en hakplastik som ett komplement eller alternativ till en näsplastik. Balansen mellan hakan och näsan har stor betydelse för hur näsans storlek uppfattas.
 • Om något känns oklart eller osäkert efter din första konsultation skall du boka tid för ytterligare en konsultation hos en annan kirurg för att få dennes synpunkter.

Förberedelser inför en näsoperation

När du bokar tid för operation får du tydliga instruktioner om hur du skall förbereda dig inför operationsdagen. De ser ut på ungefär följande sätt:

 • Regler för rökning, alkohol, mediciner vid näsplastikRökförbud – rökning försämrar blodcirkulationen vilket i sin tur försämrar läkning. Därför skall man hålla upp med rökning minst en månad före och efter en näsplastik.
 • Alkohol och näsplastik – alkohol tunnar ut blodet vilket gör att man blöder mer än nödvändigt. Därför bör man intre dricka alkohol en vecka före och tre veckor efter en näsplastik.
 • Om man äter blodförtunnande läkemedel gör man normalt sätt förändringar i behandlingen i samband med en näsplastik. Här är det viktigt att diskutera med kirurgen.   

Genom att noggrant följa alla de instruktioner din läkare ger dig skapar du de bästa förutsättningarna för ett lyckat operationsresultat!

När du kommer hem efter operationen kommer du vara trött och igenmurad i ansiktet. Det är därför bra att ha förberett hemmet och att ha en närstående som hämtar och finns tillgänglig under de första dagarna.


Så går en näsplastik till

Näsplastiker utförs som dagkirurgi. Detta innebär att du skrivs in- och ut från kliniken under samma dag.

 1. Operationsdagen börjar med att du anländer till kliniken. Där skrivs du in och får ett patientrum.
 2. När du ”checkat in” får du byta om till operationskläder. Sedan får du träffa din kirurg som går igenom ingreppet och svarar på dina frågor. Ofta får man även lite lugnande medicin.
 3. Efter en stund kommer en sköterska och hämtar dig till operation.

Operationsförlopp


En näsplastik tar mellan 1-3 timmar att genomföra. Den exakta tiden beror på hur mycket som skall göras i näsan.

 1. Näsplastik utförs i narkos eller lokalbedövningI operationssalen får du lägga dig tillrätta på operationsbordet. Övervakningsutrustning koppas in och du får din bedövning.
 2. Större näsplastiker utförs i narkos medan mindre korrigeringar av ex. nästipp och näsvingar kan göras i lokalbedövning.
 3. Operationen börjar. Nu skall kirurgen gå in under huden och förändra formen på de underliggande strukturerna av ben eller brosk.
 4. När snitten är lagda separeras huden från de underliggande ben och brosk. Därefter skulpteras dessa till önskad form.
 5. Om näsan skall byggas upp under operationen görs detta av antingen konstgjorda material eller egen ben-/broskvävnad som kan hämtas från olika delar av kroppen.
 6. När ben och brosk justerats läggs huden tillbaka över den nya näsan och sys ihop. Därmed är operationen avslutad.
 7. Efter näsoperationen fixeras näsan med en skena eller ett gips som fästs med tejp. Denna byts eller tas bort efter ungefär en vecka i samband med stygntagningen.

Ibland används en ny stödskena eller gips i ytterligare 1-2 veckor efter att det första tagits bort. Därefter bär man ofta en tejp över näsan för att minimera svullnaden.

I vissa fall sätter man även stödförband inuti näsan som man får bära från något dygn i upp till en vecka.

LÄS MER!
Näsplastik | Tiden efter | Risker | Priser | Bilder | Frågor och svar
Nästa steg: Visa kliniker för näsplastik »
Specialisternas tips & råd
 • jonas-rojdmark
  Dr. Jonas Rojdmark  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  Många undrar över om man skall välja öppen- och sluten näsplatik. Många gånger är det inte mer komplicerat än att vi kirurger är olika och därför väljer vi lite olika metoder när vi opererar på en näsa.

  Det kan på förhand vara svårt att säga exakt vad som är rätt från en person till en annan. Oavsett vilken metod jag själv väljer, i varje enskilt fall, så är alltid syftet att få ett så bra resultat som möjligt.

  Vid en näsplastik är det viktigaste inte vilken metod som används utan att den som utför operationen har gjort den här typen av ingrepp under lång tid. Var därför extra nogrann när du väljer kirurg för din näsplastk!

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!