Introduktion till näskirurgi

Näsplastik är den näskirurgi som går ut på att förändra näsans storlek eller form. Operationen utförs på flera olika sätt och kan ha mycket stor påverkan på utseendet.

Introduktion till näskirurgiPå den här sidan får du som överväger näskirurgi lära dig mer om hur operationen påverkar utseendet och vem som är lämplig för ingreppet.

Stor betydelse för utseendet

Näsan är placerad mitt i ansiktet. Där blir den en naturlig fokuseringspunkt med stor betydelse för hur vårt utseende uppfattas. Det är därför näsplastik är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen.

Näsan är uppbyggd av ben, brosk och hud. Beroende på vilken förändring man vill uppnå formar man om en eller flera av dessa vävnader. De vanligaste önskemålen vid en näsplastik är att:

 • Förminska en oproportionerligt stor näsa.
 • Göra en bred näsa smalare.
 • Förkorta en lång näsa.
 • Ta bort en puckel/knöl på en ”höknäsa”.
 • Lyfta eller förminska nästippen.
 • Flytta in näsvingarna.

Möjligheterna till förändring med näskirurgi är många. Ofta gör man flera olika justeringar vid operationen för att få ett så bra resultat som möjligt.

Är du en lämplig kandidat för näsplastik?

En näsplastik kan dramatiskt förändra utseendet, men operationen har sina begränsningar. I slutändan är det alltid dina unika förutsättningar som avgör vad som är möjligt att åstadkomma.

Det är viktigt att förstå att, även om en näsoperation kan förbättra både utseende och självförtroende, kommer den inte nödvändigtvis att leda till att man uppnår ditt ideal. Därför är patienter som söker för ett tydligt problem bättre lämpade än personer som vill förbättra en redan ”normal näsa.

Åldergräns 18 år och god hälsa

Innan man genomgår en näsplastik måste man vara både fysiskt och mentalt mogen. Näsan är normalt sett färdigutvecklad runt 20 års ålder vilket även stämmer förhållandevis väl även med den mentala mognaden. Därför är den absoluta minimiåldern 18 år för alla estetiska näsoperationer.

Man bör även vara vid god fysisk och mental hälsa samt ha realistiska förväntningar på vad som är möjligt att åstadkomma.

« Startsidan för näsplastikSå går en näsplastik till »
Specialisternas tips & råd
 • jonas-rojdmark
  Dr. Jonas Rojdmark  |  Plastikkirurg  |  ak.se

  För att få en nöjd patient efter en näsplastik är det viktigt att han/hon gör operationen av rätt anledning och med realistiska förväntningar på resultat. För mig innebär detta en person med konkreta önskemål och en tydlig bild av det estetiska målet.

  Jag tycker också det är viktigt att patienten ska ha funderat över ingreppet noga under en längre tid så att intresset är välgrundat och inte något som dykt upp strax innan kontakten med mig.

  Ett exempel på en patient som är sämre lämpad för en näsplastik är en person med orimliga förväntningar eller någon som befinner sig i obalans på det mentala planet.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!