Rynkor på näsan (näsrynkor)

Rynkor på näsan orsakas av aktiviteten i  en muskel som heter nasalis. Eftersom dessa näsrynkor liknar de linjer som syns runt nosen på en kanin kallas de ofta även för kaninrynkor eller ”bunny lines”.

Rynkor på näsanNäsrynkor uppstår när nasalismuskeln drar ihop sig. Detta gör den ex. varje gång vi skrattar och ler. Till att börja med uppstår fina linjer i näsans övre del och in mot ögonvrån.

Näsrynkor börjar ofta synas som aktiva rynkor (syns vid rörelse) för att sedan succesivt övergå till mer statiska rynkor på näsan (ses i vila). Näsrynkor utveckas med tiden från näsan vidare ut mot kind- och ögonområdet.

Därför uppstår statiska näsrynkor

Permanenta näsrynkor uppstår när huden förlorar elasticitet. Detta beror på att mängden elastin (hudens resårband) minskar i kroppen. Det är ofta nu man söker en behandling för problemet.

Utveckligen av näsrynkorna går till på ungefär följande vis:

  1. När vi åldras uppstår slitage på huden. Sol, rökning och stress är bidragande faktorer.
  2. För varje gång vi ler tvingar nasalismuskeln huden att vecka sig. Samtidigt förlorar huden flexibilitet.
  3. Slitage, minskad flexibilitet och ständig sammanpressning av huden till veck leder till utveckling av permanenta rynkor på näsan.

Så kan man förebygga rynkor på näsan

Eftersom man aldrig kan bromsa åldradet är det enda sättet att förebygga näsrynkor att minska de faktorer som bidrar till slitage på huden. Detta innebär i princip att undvika rökning, använda solskydd samt att leva en i allmänhet hälsosam livsstil i fråga om stress, kost och motion.


Behandling av näsrynkor

Näsrynkorna uppstår när nasalismuskeln pressar ihop huden i veck. Den i särklass vanligaste behandlingen är botoxinjektioner. Botox är ett muskelavslappnade ämne som används för att begränsa aktiviteten i muskler som orsakar rynkor.

Botox mot näsrynkorGenom att spruta in botox i nasalismuskeln minskar aktiviteten och därmed orsaken till att rynkorna uppstår. Det går till på följande vis.

  • En ytlig injektion av botox görs på vardera sidan av näsan. Nasalismusklen slappnar av, linjer och rynkor minskar.
  • Bäst effekt uppnås om även andra områden behandlas samtidigt. I synnerhet rynkor runt ögonen och rynkor mellan ögonen.
  • Resultatet av en behandling mot näsrynkor med botox håller i 3-4 månader. Därefter avtar effekten och en ny behandling måste utföras.
  • Priset för en behandling av rynkor på näsan med botox är ca 3 000 kr.
  • För mer information besök informationssidan om botoxbehandling.

Nästa steg och mer information om behandling av näsrynkor


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2018 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!