Nytt sätt finner förträngda kärl

Nyheter – Skånska Dagbladet 2017-03-28 12:00:00

skåne Forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund står bakom en ny metod att hitta förträngda kranskärl.
ERWP.fif(5)Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna och orsakas av förträngningar i hjärtats blodkärl. Det kan ofta vara svårt att avgöra på vanlig kärlröntgen vilka kärl som är förträngda och ska behandlas. En stor skandinavisk studie ledd av Matthias Götberg, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus, visar att en tunn tryckledare enkelt kan avgöra vilka kärl som ska behandlas, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
Matthias Götberg presenterar resultaten vid den amerikanska hjärtkongressen ACC med samtidig publikation i den prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.– Undersökningen är väldigt enkel och snabb vilket gör att den kan användas på alla patienter. Tidigare metod var omständlig där man var tvungen att ge ett läkemedel som gav andnöd och var obehagligt för patienten, säger Matthias Götberg i pressmeddelandet. Studien på över 2 000 patienter är resultatet av ett samarbete mellan ett 10-tal hjärtkliniker i landet, ett sjukhus i Danmark samt ett sjukhus på Island och är världsunik genom att den använder våra svenska kvalitetsregister för uppföljning av patienterna. Nästan inget annat land har den möjligheten.
Professor Ole Fröbert på Örebros Universitetssjukhus, som är ordförande för studien, har varit med och utvecklat konceptet som kallas registerbaserade kliniska studier. Metoden gör att svenska forskare snabbt och till en låg kostnad kan besvara viktiga kliniska frågeställningar.På samma sätt som det är viktigt att inte missa ett förträngt blodkärl, så är det viktigt att inte ballongvidga ett kärl som inte behöver behandlas eftersom det kan leda till senare besvär och är kostsamt. Den nya metoden gör det enkelt att avgöra vilka kärl som behöver behandlas.//

Läs orginalartikeln: Nytt sätt finner förträngda kärl
Källa: http://www.skd.se

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!