Introduktion till öronplastik

En öronplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som syftar till att förändra ytterörats storlek, vinkel eller form samt för att rätta till skador och missbildningar.

Allt om att operera öronenDen vanligaste typen av öronplastik är tillbakasättning d.v.s. infällning av av utstående öron.

Så påverkar en öronplastik utseendet

Öronen är normalt sett en mindre viktig del i vårt utseende då de är placerade och utformade på ett sådant sett att omvärlden inte lägger märke till dem. Många människor utrustas dock med särskilt stora eller utstående öron.

Kan påverka självkänslan

Personer med avvikande öron upplever ofta att det är det första omgivningen lägger märke till och att det är så de sedan uppfattas. Detta kan påverka självförtroendet negativt och kan i vissa fall (i synnerhet bland barn) leda till sociala problem.

En infällning av utstående öron eller annan öronoperation kan tona ner öronens betydelse för hur man uppfattas av omgivningen.

Normalt sett behandlas gravt utstående öron hos barn genom att en öronoperation utförs inom för det offentliga redan vid tidig ålder. Det finns dock ett stort antal vuxna som av estetiska skäl väljer att korrigera öronens medfödda utformning eller skador på öronen genom en öronplastik.

Är du en lämplig kandidat för att operera öronen?

De som vanligen söker för en öronoperation kan i huvudsak delas upp i tre grupper. I dessa grupper återfinns också de patienter som kan förvänta sig det bästa resultatet av operationen.

  • Vuxna med utstående eller missbildade öron som ej korrigerats tidigare
  • Personer som skadat ett öra (t.ex. genom att ett örhänge fastnats och ryckts av)
  • Barn/föräldrar till barn som önskar korrigera missbildade eller gravt utstående öron

Det rekommenderas att föräldrar till barn med utstående öron är uppmärksamma på barnets känslor inför detta. Föräldrarna bör inte insistera på eller tvinga barnet att operera öronen förrän barnet själv vill.

Barn som
själva upplever besvär av utstående öron och vill genomgå en öronoperation är mer samarbetsvilliga genom processen och mer nöjda med resultatet av operationen.

En öronoperation på barn kan utföras först när örat är färdigutvecklat vid ca 6-8 års ålder.

« Startsidan för öronplastik | Så går en öronplastik till »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!