Allt om bröstförstoring

Faktagranskad av: Dr. Per Windh, M.D specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-05-10

En bröstförstoring är en kosmetisk bröstoperation där man förändrar bröstens storlek och form med ett bröstimplantat av silikon.

En bröstförstoring med implantat kan förändra bröstens utseende på flera olika sätt:

 • Göra små bröst större.
 • Balansera ut olikheter i bröststorlek.
 • Förändra bröstens form.
 • Återställa fyllighet och fasthet som försvunnit efter viktnedgång, graviditet, ålderspåverkan eller sjukdom.

Snabbguide till bröstförstoring

Bröstforstoring med implantat

För dig som inte har tid att läsa allt som finns att veta på den här sidan har vi sammanställt denna kortfattade ”snabbguide till bröstförstoring”.

 1. Vid en bröstförstoring lägger man in bröstimplantat av silikon bakom de naturliga brösten.
 2. Implantaten kan ha två olika former. De kan vara runda (som en slät bulle) eller droppformade (som ett naturligt bröst).
 3. Runda bröstimplantat är vanligast. De droppformade implantaten används oftast när patienten helt saknar egen bröstvävnad eller när man har ett visst brösthäng före operationen.
 4. Ju större implantat man lägger in desto större är risken för problem i efterhand. Man bör begränsa sin förstoring till 1-2 BH-storlekar.
 5. Den vanligaste storleken på implantat är 300-400 milliliter/gram.

Så går en bröstförstoring till

Bröstförstoringar utförs i narkos. Operationen tar normalt sett ca en timme och man går oftast hem samma dag.

 1. Operationen börjar med att kirurgen lägger en snitt. Det finns tre olika alternativ för snittets placering; 1) armhålan, 2) bröstvecket eller 3) vårtgården. Bröstvecket är det vanligaste valet.
 2. Genom snittet skapar kirurgen en ficka i bröstet där implantatet placeras. Det finns två alternativ för placering av implantaten; 1) bakom bröstmuskeln eller 2) framför bröstmuskeln. Bakomplacering är vanligast.
 3. Efter operationen är man normalt sett sjukskriven i 1-2 veckor. Man bör ta det lugnt under de första veckorna men kan träna som vanligt igen efter ungefär 6 veckor.

En bröstförstoring kostar ca 45 000-60 000 kr beroende på val av teknik, implantat och klinik.

Dina alternativ inför en bröstförstoring

Inför en bröstförstoring ställs man inför många val och alternativ. Här summerar vi dina olika möjligheter och ger ger dig några konkreta tips inför ditt beslut.

Varje patient är unik

Först och främst skall man vara införstådd med att en bröstförstoring är en individuell plastikoperation. Den påverkas i första hand av två faktorer:

 1. Dina fysiska förutsättningar.
 2. Dina personliga önskemål och känslor.

Baserat på olika kirurgers åsikter och uppgifter om försäljningen av bröstimplantat kan man dock se följande mer allmänna riktlinjer.

Små bröst – anatomiska implantat

För en patient med mycket lite eller ingen egen bröstvävnad är generellt sett ett anatomiskt implantat av kohesiv silikon ett bra val för att försäkra sig om ett naturligt utseende.

 • Implantatet placeras lämpligen bakom bröstmuskeln för att få så mycket vävnad mellan implantatet och huden som möjligt.
 • I de allra flesta fall fungerar ett snitt i bröstvecket bra vid den här operationen.

Runda bröstimplantat fungerar för de flesta

För en patient med en viss del egen bröstvävnad fungerar normalt sett ett runt silikonimplantat av kohesiv typ med slät eller texturerad yta bra.

 • Implantatet kan placeras antigen bakom eller framför bröstmuskeln via ett snitt i bröstvecket.
 • De runda implantaten är normalt sett något billigare än de anatomiska och eftersom det redan finns bröstvävnad framför implantatet blir det normalt sett ingen synlig skillnad i form.

Placering efter förutsättningar

Att placera bröstimplantaten bakom bröstmuskeln är den vanligaste metoden. Det kan minska riskerna för komplikationer något och ger brösten ett stöd som kan minska risken att de sjunker över tid.

 • Om ett visst mått av hudöverskott finns kan detta dock fyllas bättre genom placering framför muskeln.
 • Om brösten har ett visst mått av häng kan framförplacering även minska risken ett onaturligt utseende s.k. double bubble (DB) som annars kan uppkomma när den egna bröstvävnaden sjunker mer än implantaten.

Man vänjer sig fort vid sin nya bröststorlek

Man vänjer sig fort vid sina implantat och många patienter upplever efter sin bröstoperation att de borde valt en något större storlek på implantaten.

 • Väljer man mellan två implantatsstorlekar med 50 ml/cc/g skillnad kan det därför vara idé att välja det större.
 • Om man vill ha stora implantat måste man också acceptera en ökad risk för biverkningar och komplikationer. Brösten kommer även att sjunka tidigare än mindre implantatalternativ eftersom de helt enkelt tynger vävnaderna mer.

Nästa: Är du en lämplig kandidat? »


Den här sidan är framtagen att hjälpa dig som funderar på en bröstförstoring att fatta rätt beslut. Innehållet ger dig en informativ upplevelse baserad på fakta och objektivitet. Informationen är medicinskt faktagranskat av Dr. Per Windh, specialist i plastikkirurgi verksam vid Art Clinic. Det är avsett att fungera som ett beslutsstöd för den som överväger att utföra en bröstoperation men kan och skall inte ersätta en medicinsk konsultation eller några diskussioner mellan dig och din kirurg.

Läs mer