De olika fillerprodukternas egenskaper

För att fylla ut huden kan man använda antingen egna naturliga fettceller eller konstgjorda substanser – traditionellt kända som fillers. Dessa består av en laboratorieframställd gelé förpackad i färdiga sprutor eller ampuller.

Det finns många företag som tillverkar fillers vilket gör att det finns många olika fillerprodukter på marknaden. Till de mest kända märkena hör Restylane, Juvederm, Teosyal, Radiesse och Stylage.

De olika konstgjorda fillerprodukterna framställs på olika sätt och har därför olika egenskaper. I första hand skiljer de sig åt i fråga om tjocklek och konsistens. Detta ger dem olika användningsområden och behandlingsresultat.

Hyaluronsyran – den flexibla standardfillern

Hyaluronsyrebaserade fillerprodukter klart vanligast

Hyaluronsyra är ett geléliknande ämne som finns naturligt i kroppen i bl.a. ögon, leder och hud. Den absorberar vatten som en svamp och fungerar som kroppens smörjmedel och stötdämpare.

Hyaluronsyrans effekter är säkra och väl dokumenterade vilket har gjort denna fillertyp till den mest använda i världen.

En filler som kan användas till det mesta

Hyaluronfillers finns i olika tjocklekar och konsistenser vilket ger dem ett brett användningsområde.

Fasta men formbara hyaluronfillers används med fördel för mörka ringar under ögonen, läppar och näskorrigering medan de tjockare mer svamplikande produkterna med fördel används för att förstärka konturer som haka, kindben, käklinje samt fylla ut för att minska rynkor och jämna ut hudojämnheter.

Behandlingsresultaten av en hyaluronfiller kvarstår i 6-12 månader. Därefter görs ofta en påfyllnadsbehandling.

Exempel på hyaluronsyrebaserade injektionsprodukter är Stylage, Juvederm, Restylane, Macrolane, Prevelle, Teosyal, Hylaform, Esthelis, Matrigel, Captique, Puragen och Rofilan.

Hydroxylapatit – mer kraft mindre följsamhet

Hydroxylapatit är ett mineralämne som förekommer naturligt i skelettet och i våra tänder. Även dessa fillers framställs på syntetisk väg och består till 30% av Hydroylapatit och 70% av en vattenbaserad gel. De har en krämig konsistens, lite som jordnötssmör som kan masseras ut och plattas till.

Hydroxylapatitbaserade fillerprodukter för kraftiga förändringarFillers framställda av Hydroxylapatit tillhör de mest kraftfulla fillerprodukterna och används i första hand för att behandla djupa rynkor/fåror i ansiktet, hudojämnheter eller för att förstärka ansiktets konturer (haka, kinder, käklinje).

Den mest kända injektionsprodukten baserad på Hydroxylapatit är Radiesse. Resultaten av en injektion av det aktuella ämnet består i 12-18 månader vilket gör det till den icke permanenta filler som ger de mest varaktiga resultaten.

Mjölksyrafillers stimulerar huden till utfyllnad

Mjölksyrebaserade fillerprodukter stimulerar kollagenproduktionenMjölksyrebaserade fillers är en relativt ny produkt som tillskillnad från andra fillers verkar genom att stimulera huden att ”fylla ut sig själv”. Den mest kända sådana produkten heter Sculptra.

En mjölksyrefiller innehåller mikropartiklar av poly-L-mjölksyra som injiceras under huden där de stimulerar kollagenproduktionen. Denna stimulans leder i sin tur till ökand fyllighet i det injicerade området.

Resultaten av en mjölsyrafiller uppnås gradvis efter 2-3 behandlingstillfällen utförda med 4-6 veckors mellanrum. De kvarstår sedan i upp till 18 månader.

Användningsområdet för mjölksyrebaserade fillers är i första hand utfyllnad av rynkor och veck i ansiktshuden.

Permanenta fillers – omtvistade produkter med uppenbara för- och nackdelar

Den största nackdelen med vanliga fillers är att de ger ett tillfälligt resultat. Med detta följer ett behov av upprepade behandlingar och därmed utgifter.

För att få mer permanenta resultat måste man använda antigen fettinjektioner eller s.k. permanenta fillers. Permaneneta fillers kan liknas vid en sorts injicerbara implantat. För att uppnå den permanenta effekten blandar man i olika typer av plaster i en fillergelé.

Aktiverar kroppens naturliga läkningsprocess

När en permanent filler injicerats aktiveras kroppens naturliga skyddsmekanism att kapsla in främmande föremål (plastpartiklarna). Då bildas ärrvävnad.

Kapseln av ärrvävnad som bildas runt plastpartiklarna när en permanent filler läker in ökar vävnadsvolymen och utgör själva ”implantatet”. Denna process medför dock ett antal osäkerhetsfaktorer.

  1. Det är svårt att bedöma hur mycket ärrvävnad kroppen bygger upp runt det främmande materialet. Detta gör det i sin tur svårt att förutse den slutgiltiga fyllnadsgraden.
  2. Det kan vara svårt att på förhand bedöma hur implantatet kommer att framstå när kroppen och huden åldras.
  3. Eventuella komplikationer till följd av implantatens inläkning i kroppen är svåra att behandla.

De aktuella osäkerhetsfaktorerna gör att många kliniker och meriterade läkare inte utför behandlingar med fillers som innehåller plaster eller andra ämnen som inte kroppen kan bryta ned på naturligt väg.

Exempel på permanenta fillers är Artecoll, Dermaliv, Aquamid och Agriform.

« Om injektioner av vävnadsfillers Så går en fillerbehandling till »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!