Nasolabialveck – rynkor mellan näsa och mun

Rynkor mellan näsa och mun uppkommer oftast p.g.a. volymförlust i mellanansiktet. Ibland visar sig rynkorna som tydliga veck mellan näsan och munnen. Därav det medicinska namnet ”nasolabialveck”.

Rynkor mellan näsan och munnen kallas för nasolabiala veck Nasolabialveck är ett första tecken på att vävnaderna i ansiktet förlorat volym eller sjunkit ned. Därefter kan mungiporna börja följa med nedåt vilket då kan leda till s.k. ”sura mungipor”.

Om vävnaderna fortsätter att sjunka utvecklas efter en tid ”hamsterpåsar” nedanför käkbenet.

Oftast beror uppkomsten av nasolabialveck på en av följande orsaker:

  1. Förlust eller förskjutning av volym runt kindbenen och under ögonen. Detta är en helt naturlig åldersrelaterad förändring men kan även uppstå till följd av viktnedgång, sjukdom eller av andra orsaker.
  2. Om ingen volymförändring har ägt rum beror problemen ofta på en överanvändning av ansiktsmuskulaturen. Nasolabialvecken syns ofta tydlig när vi ler. Efter en tid kan de dock bli kvar som permanenta rynkor eller veck mellan näsan och munnen.
  3. En kombination av volymförlust och hög aktivitet i muskulaturen runt munnen.

Behandling av nasolabiala veck

Det finns flera sätt att behandla rynkor mellan näsan och munnen. Vilken behandling som används beror på vilken den underliggande orsaken är samt vilka mål man har med sin behandling:

Fillers – förstahandsalternativet mot rynkor mellan näsan och munnen

Fillers är en konstgjord gel som sprutas in under huden för att återställa förlorad volym. Vid behandling av nasolabialveck kan en filler användas på två sätt:

  1. Fillern sprutas in under de nasolabiala vecken och lyfter på så sätt vecken så att de slätas ut. Detta är den vanligaste behandlingsmetoden.
  2. Eftersom problemen med nasolabiala veck ofta beror på en volymförlust högre upp i ansiktet kan man även lägga en filler i kinderna. På så sätt kan man lyfta ansiktets nedre delar. Denna teknik har en utslätande effekt på vecken mellan näsan och munnen men även en starkt föryngrade effekt på hela ansiktet.

Fillers och botox mot nasolabiala veckPriset för en behandling med fillers av nasolabiala veck är ca 3 000-4 000 kr. Behandlingen är enkel och tar ca 30 minuter. Man är normalt sett tillbaka på jobbet omedelbart efter ingreppet.

Resultaten av en fillerbehandling av nasolabialveck varar i 3-4 månader. Därefter får den upprepas på nytt.

Botox mot nasolabialveck

Botox är ett muskelavslappande ämne som länge varit ”kungen” av rynkbehandling. I många fall är den också det. I synnerhet när det kommer till pannrynkor, rynkor mellan ögonen och rynkor runt ögonen.

Anledningen till att botox i många fall är en så effektiv metod beror på att den förlamar sådan muskulatur som orsakar rynkor på ett mycket effektivt sätt.

För personer som har nasolabialveck, utan uttalad volymförlust, är det inte ovanligt att dessa orsakas av överaktivitet i muskulaturen runt munnen. Då kan en botoxbehandling i vissa fall vara lösningen.

Vid en behandling med botox mot nasolabialveck sprutas en liten mängd botox in för att dämpa aktiviteten i de muskler som orsakar rynkorna mellan näsan och munnen.

Priset för en behandling av nasolabila veck med botox är ca 3 500 kr. Behandlingen tar ungefär en halvtimme och man kan återgå till sina vardagliga aktiviteter direkt efter behandlingen.

Ansiktslyft – enda alternativet vid kraftiga hudveck mellan näsan och munnen

En ansiktslyftning är ett plastikkirurgiskt ingrepp där man på kirurgisk väg flyttar nedsjunken fettvävnad och sträcker upp huden i ansiktet.

För personer med kraftiga hudveck mellan näsan och munnen orsakade av omfattande volymförlust, nedsjunkenhet och slapphet i ansiktets mellersta delar är ett s.k. mellanansiktslyft ofta det enda tänkbara alternativet för att uppnå ett bra och långsiktigt resultat.

Ytterligare information och möjligheter för behandling av nasolabialvecken


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!