Rynkor i pannan (pannrynkor)

Rynkor i pannan är en av de vanligaste orsakerna till att man söker en behandling mot rynkor. Alternativen är många och det är därför viktigt att informera sig väl innan man fattar sitt beslut.

Till att börja med kan pannrynkor vara av olika svårighetsgrad. Beroende på hur stora problem man har och vad som orsakar rynkorna finns olika alternativ för behandling.

Pannrynkor kvinna och manDe vanligaste orsakerna till pannrynkor

Hur mycket eller lite rynkor vi har i pannan beror på ärftlighet (våra gener), åldrande samt hur mycket slitage vi utsatt vår hud med genom den livsstil vi lever. Dessa faktorer orsakar rynkor i pannan som yttrar sig på lite olika sätt:

  1. Sol, rökning och andra livsstilsfaktorer innebär slitage på huden i pannan. När vi börjar närma oss 40-års åldern kan detta slitage ofta visa sig som små ytliga rynkor i pannhudens yttre lager.
  2. När huden förlorar spänst sjunker den ned i pannan. När detta sker kompenserar pannmuskulaturen genom att lyfta pannan. Då veckar sig huden. När man sedan slappnar av syns i många fall fortfarande tydliga linjer i pannan.
  3. Huden i pannan förlorar spänt och fyllighet i takt med att vi blir äldre. Detta gör den mer benägen att vecka sig vilket i sin tur resulterar i linjer, rynkor eller regelrätta hudveck.

För att välja rätt behandling måste man först bestämma vilken typ av rynkor man lider av. Därefter kan man välja eventuell behandling.


Finrynkighet eller skrynklig hud i pannan

Den ytligaste formen av rynkor i pannan kan enklast beskrivas som finrynkighet eller skrynklig hud. Detta är mycket små och täta rynkor i hudens ytligaste lager. Ofta ser man detta problem i kombination med att huden förlorat mycket elastisitet, stelnat och blivit lite läderartad.

FinrynkighetOrsaken till finrynkighet i pannan är ofta en kombination av slitage och åldrande. Rökning och solexponering är två starkt bidraganade faktorer i denna utveckling.

För att behandla finrynkighet i pannan måste det slitna hudlagret förnyas. Detta kan man göra genom följande behandlingar:

  • Laserpeeling är en kraftfull behandling som avlägsnar det yttre hudlagret.
  • Kemisk peeling finns i olika styrkor. Även denna behandling tar bort den skadade huden.
  • Dermabrasion är en metod för att slipa bort skadad hud och på så sätt stimulera nybildning av frisk hud.
  • Carboxy therapy innebär att man injicerar syre i syfte att stimulera återskapande av ny frisk hud.
  • Injektionsbehandling med hyaluronsyra (Skinbooster) för tillförsel av fukt och volym kan öka hudens elastisitet.

Fina linjer i pannan

Fina linjer, eller bara linjer, i pannan är släta streck som sträcker sig horisontellt över hela eller delar av pannan. Ofta rör det sig om 2-4 synliga streck.

Linjer i pannanLinjer i pannan orsakas i princip alltid av överaktivitet i pannmuskulaturen. Överaktiviteten består oftast i att man omedvetet lyfter pannan. När pannan lyfts bildas veck i huden. Dessa veck blir tillslut synliga linjer i pannan.

Eftersom linjer i pannan orsakas av överaktivitet i pannmuskulaturen är den i särklass mest populära behandlingsmetoden injektioner av botox. Botox är ett muskelavslappnande ämne som begränsar muskleras aktivitet så att de inte kan vecka pannan och på så sätt bilda linjer.


Hudveck och rynkor i pannan

När pannhuden förlorat mer av sin volym och elasticitet kan även ögonbrynen börja sjunka nedåt. Detta gör i sin tur att pannmuskulaturen jobbar hårt för att lyfta vävnaden vilket leder till rynkor eller veck i huden i pannan.

Djupa pannrynkorPannrynkor är linjer som syns tillsammans med en fördjupning i pannan.

Hudveck i pannan är djupa rynkor eller t.o.m. hudveck som ofta även syns i kombination med nedsjunkna ögonbryn. Beroende på hur långt problemet gått kan följande behandlingar bli aktuella:

  • Pannrynkor kan normalt sett behandlas med hjälp av botoxinjektioner i pannmuskulaturen. Ibland kombineras dessa även med injektioner i ögonbrynens muskulatur för att samtidigt uppnå ett visst ögonbrynslyft.
  • Mot djupa pannrynkor eller hudveck i pannan räcker det ofta inte med injektioner av botox. I synnerhet inte om även ögonbrynen börjat sjunka ned betydligt. I dessa fall behöver man ofta utföra ett kirurgisk pannlyft för att sträcka ut huden och flytta upp ögonbrynens position i ansiktet. Pannlyft utförs ofta i kombination med kirurgiska ansiktslyft.

Läs mer om dina behandlingsalternativ mot rynkor i pannan


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!