Rynkor under ögonen

Rynkor under ögonen är ofta ett av de allra första ålderstecknen som visar sig i vårt ansikte. Anledningen är att huden under ögonen är väldigt tunn och känslig för slitage.

Behandlingar för att ta bort rynkor under ögonenUtveckligen av rynkor under ögonen brukar följa olika steg. Man kan därför ofta se ungefär på vilket stadie rynkorna befinner sig:

 1. De första rynkorna brukar visa sig när dagsformen är dålig. Man kan ha sovit för lite och vaknar då på morgonen med hålighet, mörka ringar och rynkor under ögonen.
 2. Efter en tid blir de rynkor som endast visat sig i bland mer frekventa och börjar avteckna sig som permanenta fina linjer under ögonen.
 3. Succesivt blir de fina linjerna allt djupare och tillslut visar sig en eller flera djupare rynkor i huden under ögonen.
 4. Rynkorna blir allt fler, huden blir slapp och vi utvecklar hudveck under ögonen.

Exakt om och när den här utvecklingen börjar är olika för alla människor. Ofta kan man dock börja skönja den hos de flesta av oss redan i tjugofemårsåldern. Orsakerna är flera precis som behandlingsalternativen.


Därför får vi rynkor under ögonen

Huden under ögonen är tunn och känslig. Därför är området ofta det som först visar tecken på det slitage livet innebär. De faktorer som, bortsett från stigande ålder, i först hand bidrar till utvecklingen av rynkor under ögonen är:

 • Sol, rökning, stress orsakar rynkorÄrftlighet – vissa människor utvecklar mer rynkor än andra.
 • Solexponering – solen bryter ned huden. Rynkor är ett tecken på detta.
 • Rökning – rökning försämrar syre och näringstillförseln till huden. Detta snabbar på åldrandet.
 • Kost och livsstil – en sund livsstil med god sömn, begränsad stress samt vettig kost och motion bromsar utvecklingen av rynkor och andra åldertecken.
 • Hudvård – en försiktig med regelbunden rengöring och återfuktning av huden under ögonen kan bidra till att minska utvecklingen av linjer och rynkor.

Det här sker i huden under ögonen

När huden åldras och utsätts för slitage minskar två viktiga ämnen i huden – kollagen och elastin. Kollagenet fyller ut huden och fungerar på så sätt som hudens byggstenar. Elastin fungerar som hudens ”resårband” och ger elasticitet och flexibilitet.

Under huden finns även ett lager av fettceller. Dessa är till för att ge skydd och stabilitet. Även detta minskar med åren på vissa platser och bidrar till åldrandet.

Eftersom huden under ögonen är tunn redan från början påverkas området tidigt, alltså redan i början av de förändringar som sker i huden.

Så kan du förebygga rynkor under ögonen

Det enda sättet att förebygga rynkor under ögonen är att försöka minimera de orsaker som bidrar till rynkorna utveckling i första läget. Detta innebär:

 • Att bära solglasögon och använda solskydd.
 • Att undvika rökning.
 • Att hålla huden ren och återfuktad
 • Att försöka leva en så hälsosam livsstil som möjligt.

Behandlingar som kan ta bort rynkor under ögonen

Det finns i princip fyra olika behandlingar som kan minska eller helt ta bort linjer eller rynkor under ögonen. Vilken behandling som är ”bäst” beror i första hand på hur stora problemen är:

Laserslipning – avlägsnar fina linjer samt stramar upp huden under ögonen

En laserslipning av huden under ögonen tar bort hela eller delar av det yttersta hudlagret. Man kan använda en s.k. ablativ laser, som tar bort hela det yttersta hudlagret, eller en fraktionerad laser som gör lite djupare kanaler i huden men lämnar den största delen orörd.

Laserbehandling av rynkor under ögonenEn ablativ laser kan vara särskilt lämplig om man i första hand har utbredd finrynkighet och ”sliten” hud under ögonen. En fraktionerad laser kan vara mer lämplig om problemen i första hand består av ett antal djupare rynkor.

Eftersom lasern tar bort delar av hudlagret uppstår, vad kroppen som uppfattar som en skada. Detta sätter igång läkeprocessen som innebär att det skapas nytt kollagen och elastin i det behandlade området. Denna nybyggnation har ofta en bra föryngrande effekt.

En laserpeeling är en förhållandevis kraftfull behandling. Den medför 1-2 veckors sjukskrivning samt en hel del smärta och sociala begränsningar i efterförloppet som normalt sett vara i upp till någon månad.

Priset för en laserbehandling av rynkor under ögonen är ca 15 000 kr. Resultatet av behandlingen är permanent.

Filler – enkelt och bra mot linjer och rynkor under ögonen

En av de främsta orsakerna till rynkor under ögonen är att huden förlorar kollagen (volym). Genom att spruta in en filler kan man fylla ut huden och på så sätt ersätta förlusten. Den ökade volymen slätar ut rynkorna.

Filler mot rynkor under ögonenEn fillerbehandling är enkel, gör inte särskilt ont och tar inte mer än en halvtimma. Man kan normalt sett återgå till sina vanliga aktiviteter direkt efter behandlingen.

Priset för en behandling med filler under ögonen är ca 3 000 kr. Resultatet av behandlingen är tillfälligt och kvarstår i upp till 6 månader.

Fettinjektioner – naturlig ersättning av fettvolym under ögonen

Fettinjektioner under ögonen fungerar på samma sätt som att lägga en konstgjord filler under ögonen. Skillnaden är att man använder patientens eget fett som fyllnadsmaterial.

En fettinjektion är en betydligt mer omfattande behandling än en vanlig fillerbehandling eftersom man först måste fettsuga fram det fett man vill använda. Därefter transplanteras fettet genom att det först rengörs och sedan sprutas in under ögonen.

Priset för en behandling med fettinjektioner under ögonen är ca 15 000 kr. Ungefär hälften av det transplanterade fettet överlever. Detta innebär att det ofta krävs minst två behandlingar innan man uppnått ett tillfredsställande och permanent resultat.

Ögonlocksplastik – enda alternativet mot slapp hud eller hudveck under ögonen

En ögonlocksplastik är ett kirurgiskt ingrepp där man skär bort överskotthud från ögonlocken. I vissa fall flyttar man även upp fettvävnad som sjunkit ned på kinden. Ögonlocksplastiker kan utföras på både de undre och övre ögonlocken.

Ögonlocksplastik mot rynkorFör personer med kraftiga rynkor eller hudveck under ögonen är en undre ögonlocksplastik ofta den enda aktuella lösningen. I synnerhet om det även finns ett hudöverskott i den nedre ögonlocken.

Eftersom man med en nedre ögonlocksplastik även kan flytta upp nedsjunken fettvävnad till området under ögat får man genom operationen två påtagliga vinster – minskad hudslapphet och ökad fyllighet i huden under ögonen. Detta innebär även att man får minskad ”hålighet” under ögonen samt kan bli av med s.k. tear-throughs (fåror under ögonen).

Resultaten efter en nedre ögonlocksplastik är ofta mycket påtagliga i from av en stramare hud utan rynkor vilket ger en piggare blick och ett föryngrat uttryck.

Priset för en nedre ögonlocksplastik är 10 000-15 000 kr. Resultaten är påtagliga och permanenta.

Alternativa behandlingar

Utöver den behandlingar som tagits upp tidigare finns det även ett antal andra behandligar som ibland diskuteras:

 • Botox missuppfattas ofta som ett alternativ. Det bör dock nämnas att man inte använder botox mot rynkor under ögonen. Däremot är botox mycket effektivt mot s.k. kråksparkar, alltså rynkor i ögonens utkanter, samt rynkor mellan ögonen.
 • Det finns även flera huskurer och kosmetiska behandlingar som ansiktsmasker eller massage mot rynkor under ögonen. Dessa kan i vissa fall mildra eller dölja rynkorna tillfälligt. De kan dock inte ta bort rynkorna på litet längre sikt.

Mer information om behandling av rynkor och fina linjer under ögonen


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!