Injektionsbehandling av ytliga blodkärl och ådernät på benen

Skleroterapi är en injektionsbehandling som i första hand används för att ta bort små ytliga blodkärl, kärlspindlar och ådernät på benen. Kärl i ansiktet behandlas med laser eller IPL.

Injektionsbehandling av ådernätStörre kärl och åderbråck (mer än 2 mm) kan också injektionsbehandlas med hjälp av s.k. skumsklerosering vilket är en annan variant av skleroterapi.

Så fungerar skleroterapi av mindre blodkärl och ådernät

Skleroterapi av små ytliga blodkärl går ut på att man sprutar in ett ämne som täpper till de kärl man vill bli av med. När flödet i kärlen upphör förtvinar kärlet och förvinner.

Skleroterapi utförs på privata kliniker. Du hittar dessa registret med kliniker för skelroterapi.

Enkel och smärtfri behandling men resultaten dröjer

  • Varje kärl eller ådernät som behandlas med skleroterapi behöver 2-4 injektioner.
  • Endast en injektion kan göras per behandlingstillfälle. Detta innebär att en ”skeroterapibehandling” normalt sett innebär 2-4 besök.
  • Mellan varje besök bör det gå 2-4 månader.

Själva behandligen är enkel och nästan helt smärtfri eftersom ämnet som sprutas in även innehåller ett bedövningsmedel. Hela besöket är normalt sett över på 30 minuter.

Effekten av skleroterapi kan ta allt ifrån någon månad till upp till ett halvår att se. Det kan därför vara en god idé att planera och vara ute i tid om man vill ha resultat inför sommaren eller till någon resa.

Potentiella risker och biverkningar vid skleroterapi

Omedelbart efter en injektionsbehandling av blodkärl och ådernät blir kärlen röda för att därefter mörkna och sedan blekna bort. Man kan även få små svullnader, ungefär som myggbett och missfärgningar vilka förvinner inom någon vecka. Även viss klåda och sveda kan föremomma i upp till ett par veckor.

Skleroterapi av ytliga blodkärlI sällsynta fall kan det uppstå pigmentfläckar runt det behandlade området. Dessa brukar dock blekas bort med tiden. För att minska risken för pigmentförändringar bör du undvika att träna, basta och sola den första veckan efter din injektionsbehandling.

Efter en injektionsbehandling är det bra att använda en stödstrumpa under några veckor för att öka blodcirkulationen och skynda på läkningen.

Vissa personer bör inte genomgå injektionsbehandling av kärl och ådernät

Det finns visa personer som inte skall behandlas med skleroterapi. Till dessa hör kvinnor som är gravida eller ammar, personer med mycket tunn, skör hud, diabetiker samt personer med svullna ben eller ökad risk för blodproppar.

Den som inte kan genomgå en injektionsbehandling kan många gånger istället välja laserbehandling eller IPL

Pris för skleroterapi

Skleroterapi utförs med ett läkemedel som förvaras i en ampull. Det är därför vanlig att priset sätts utifrån kostanden för varje ampull som används.  Kostanden per behandling/ampull är från ca 1200 kr. Om flera kärl behandlas vid samma tillfälle blir priset per kärl lägre.

När du väljer klinik bör du inte vara allt för fokuserat på pris. God injektionsteknik och bra behandlingsplanering är nämligen viktiga faktorer för ett lyckat resultat utan biverkningar.

« Orsak och behandling av blodkärl | Laserbehandling av blodkärl »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!