Ordet peeling betyder ”att skala av”. Vid hudvård innebär detta att man skalar bort hudens yttre lager. Detta aktiverar kroppens läkningsprocess som bygger upp ny frisk hy.
Det finns tre metoder för att ta bort hud (hudpeeling). Man kan 1) slipa ner hud, 2) lösa upp hud eller 3) värma/bränna bort hud.
Inom det kosmetiska användningsområdet har dessa metoder följande namn:
- Microdermabrasion – en ytlig rengöring/blästring av hudens allra yttersta lager.
- Dermabrasion – en kraftfull metod där man slipar ned huden på djupet genom att skrubba den med ett strävt material. Det är den första tekniken som uppfanns för peeling.
- Kemisk peeling – här lägger man på en syra som löser upp (fräter bort) huden. Denna teknik kallas även för syrapeeling.
- Laserpeeling – detta är den senaste tekniken för att avlägsna hud. Här använder man laserljus för att värma/bränna bort huden. Tekniken kallas även för laserslipning.
Peelingar utförs på olika djup. Ju djupare man går desto mer effekt kan man räkna med.
Därför fungerar peeling
Huden består av tre lager. Överhud, läderhud och underhud. Med tiden uppkommer defekter i form av skador och slitage i huden. Ofta rör det sig om fläckar, rynkor, ärr eller andra ojämnheter i ton och ytstruktur.
- Vissa huddefekter sitter i överhuden och läderhuden. En peeling kan i många fall vara en effektiv metod för att avlägsna dessa genom att ta bort det hudlager de sitter i.
- Det fina med peeling är att den utnyttjar kroppens inbyggda förmåga att reparera sig själv vid skador.
- Den dna-ritning kroppen använder när den läker efter en peeling innehåller inga defekter. På så sätt kan en peeling ersätta åldrad, sliten eller skadad hud med ett nytt friskt lager av ”nyfödd” hud.
- När det kommer till rynkor har peeling i första hand effekt på ytliga linjer eller finrynkighet i hudens övre lager den s.k. ytstrukturen.
- För behandling av vad de flesta menar med ”rynkor” används normalt sett andra metoder. Du kan läsa mer om detta på sidan om rynkor.
Ett ansiktslyft stramar visserligen upp den hud som hänger, men om man inte åtgärdar hudens kvalitet blir resultatet ett lyft ansikte med åldrad hud. Där kommer peelingar in i bilden.
Djupet och metoden avgör effekten
Olika huddefekter sitter på olika djup. Rynkor och ärr sitter oftast djupast, pigmentförändringar och finrynkighet strax ovanför och hudton samt struktur överst.
- Beroende på vad man vill åtgärda med en peeling så utförs den på olika djup. Man talar om ytlig, medeldjup eller djup peeling.
- Med djupare peelingar avlägsnar man mycket hud och kan på så sätt åtgärda flera olika defekter. Det nya hudlagret blir dessutom tjockare vilket ger en mer påtagligt föryngrande effekt i allmänhet och ett mer långvarigt resultat.
- Nackdelen med djupare peelingar är dock att de ju ger en större ”skada” i huden. Med detta följer mer smärta, ett besvärligare läkningsförlopp, längre sjukskrivning och ökade risker.
Möjligheter och risker med peeling
Lite förenklat kan man säga att en hudpeeling alltid kommer vara en avvägning mellan hur mycket resultat man vill ha mot vilka risker och besvär man är beredd att acceptera.
- En ytlig peeling ger en tillfällig uppfräschning av huden, ökad lyster och jämnare hudton. Teknikerna som används är microdermabrasion eller svag kemisk peeling. Det är en enkel behandling utan ”nedtid”.
- En medeldjup peeling förbättrar ytstruktur och pigmentförändringar samt ger ett nytt fräscht yttre hudlager. Här används i första hand kemisk peeling av medelstyrka som innebär flagning, sveda, ett par dagars sjukskrivning och sedan någon veckas ”social begränsning”.
- En djup peeling minskar finrynkighet, ärr, pigmentfläckar och andra ojämnheter. Den ger uppstramning samt ett helt nytt hudlager med en betydande föryngringseffekt. Djup peeling utförs med laserslipning, dermabrasion eller kemisk peeling och innebär ca 2 veckors sjukskrivning.
Informera dig väl innan du bestämmer dig
Alla de olika metoderna som beskrivs på den här sidan har sina unika för och nackdelar.
- Beroende på vem du frågar kommer du att få olika förslag på vilken behandling som är ”bäst” för dig.
- Varje klinik kommer att lyfta fram sin metod som unik och mycket lämplig för just dina problem.
- Innan du bestämmer dig för OM en peeling är något för dig VILKEN metod som i sådant fall är aktuell och VAR du kommer utföra behandlingen måste du först informera dig väl.
Denna informationstext om peeling har granskats av hudläkare Dr. Tore Nilsen på Växjö Medical Center.