Rynkor runt ögonen

Den här sidan handlar om rynkor runt ögonen. Närmare bestämt rynkor i ögonens utkanter – även kända som skrattrynkor eller kråksparkar.

Rynkor runt ögonenSkrattrynkor uppstår ganska tidigt i livet. Ofta börjar de synas redan i trettioårsåldern.

Till att börja med syns skrattrynkorna bara när vi skrattar, ler eller kisar mot solen. Efter en tid stannar de dock kvar i huden – först som små fina linjer och sedan som mer synliga ”kråksparkar”.

Därför får vi skrattrynkor

Ögonen är en uttrycksfull del av vårt ansikte. Detta är möjligt tack vare att området runt ögonen har en välutvecklad muskulatur.

I takt med att vi åldras förlorar huden volym och flexibilitet. Den stelnar och blir tunnare. Detta gör att hudens motståndskraft och förmåga att släta ut försämras. Därför uppstår rynkor runt ögonen. Det går till på ungefär följande sätt:

  1. När vi blir äldre börjar vi se sämre, vi blir mer ljuskänsliga och upplever oss ofta även mer besvärade. Detta leder till att vi grimaserar mer. Muskulaturen runt ögonen arbetar hårdare. Så småningom uppstår det rynkor runt ögonen.
  2. Hudens flexibilitet har försämrats. Den är inte lika smidig längre och klarar därför inte att släta ut mellan alla grimaser. Det uppstår små fina linjer i ögonens utkanter.
  3. Hudens fyllighet och volym minskar. Den minskade fyllighet gör att huden kan vecka sig. Detta gör att det uppstår rynkor i ögonens utkanter som ser ut lite som kråkans fötter. Därav namnet ”kråksparkar”.

Hur mycket rynkor vi får runt ögonen kan ses som summan av: grimasering + förlust av flexibilitet i huden + volymförlust i huden = rynkor.


Behandling av rynkor runt ögonen

Vi får alla rynkor runt ögonen. Vissa mer, andra mindre. Några av oss får dem redan i tjugofemårsåldern. Andra betydligt senare. Kanske är rynkorna resultatet av vi lett och skrattat mycket?

Kråksparkar är ett tecken på att vi levt och åldrats. I vissa fall kan dock rynkorna få oss att känna oss äldre än vad vi är, se slitna ut eller dra uppmärksamheten till fel ställe. Då finns det flera behandlingsalternativ att ta till.

Botox – det givna förstahandsvalet mot kråksparkar

Botox är ett muskelavslappnande ämne som sprutas in och förlamar de muskler som orsakar rynkorna. Därför är botox alltid förstahandsalternativet för att behandla kråksparkar.

Behandling av skrattrynkor utförs med botox, filler eller dermarollerPriset för en behandling av kråksparkar med botox är ca 3 500 kr. Behandlingen tar ungefär 30 minuter och resultaten håller sig i ca tre månader.

Fillers ersätter förlorad volym

Fillers är en gel som sprutas in i huden för att ersätta den volymförlust som bidrar till att fina linjer utvecklas till rynkor. Därför är en fillerbehandling ofta ett bra komplement till botox om rynkorna är djupa.

Priset för en behandling av skrattrynkor med fillers är ca 3 000 kr. Själva behandlingen tar ungefär 45 minuter i resultaten håller i sig i 3-6 månader.

Dermaroller stimulerar till naturlig föryngring

Dermaroller är en rulle med hundratals nålar som rullas över huden. Nålarna borrar sig ner ca 1 mm. Kroppen uppfattar varje nålstick som ett litet sår och sätter därför igång sin läkeprocess.

I kroppens läkeprocess ingår de byggstenar som ger huden volym och flexibilitet (kollagen och elastin). Den nybildning som sker ger en föryngrade effekt och kan på så sätt ”dra tillbaka klockan” ett antal år i fråga om rynkornas utveckling runt ögonen.

Priset för en behandling av skrattrynkor med dermaroller är ca 3 000 kr. Ofta ingår då även behandling av ett större område ex. panna och kinder.

Normalt sett behövs 2-3 dermarollersessioner för att uppnå resultat. Efter varje behandling får man vänta 2-4 veckor innan man ser den fulla effekten.

Nästa steg och mer information om behandling av kråksparkar


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!