Hemmablekning – enkelt och billigt men…

Det finns ett mycket stort utbud av olika produkter för hemmablekning av tänderna. De säljs på internet eller i kosmetikhyllan och effektiviteten stannar någon stans mellan acceptabel och obefintlig.

Tandblekning hemma

Blekningslack är enkelt att använda men tyvärr inte särskilt effektivt

Skillnaden mellan hemmaprodukterna finns i styrkan på blekningsmedlet och i hur det appliceras på tänderna.

Ju enklare det låter, desto sämre fungerar det

För att exponera tänderna för den blekande peroxiden blandas denna in i olika ”bärare” som munskölj, tandkräm, remsor som limmas mot tänderna, appliceringspennor, lack eller en gél som läggs i en blekskena.

De olika hemmaprodukterna för tandblekning innehåller för att minska risken för skador en relativt låg koncentration av peroxid. Detta gör att man behöver använda produkterna under en lägre tid och att man inte kan förvänta sig lika kraftfulla och bestående resultat som av en professionell tandblekningsbehandling.

De begränsningar som finns i hemmaprodukternas styrka gör att man i stort sett kan utesluta att få märkbart resultat genom att exponera tänderna under kort tid vilket man gör med exempelvis en tandkräm eller munskölj.

Blekskenor fungerar bäst

De hemmablekningsprodukter som ger bäst resultat är blekskenor som man formar, fyller med blekningsgél och sedan bär i 60-90 minuter dagligen under minst två veckor. Priset är ca 400 kr för en behandling.

Blekskena för hemmablekning

Blekningsskenor – den mest effektiva hemmablekningen

De som genomgått behandlingen upplever bl.a. att det kan vara svårt att forma skenorna och veta hur mycket gél som behövs. Tar man för mycket kletas den gärna ut längs tandköttet vilket inte är helt behagligt. I paketen ingår ofta även en annan gél som skall användas om tandköttet blir irriterat vilket det ofta blir.

Man får räkna med att det går åt en hel del tid eftersom blekningsskenan skall sitta på minst 30 minuter på varje käke. Eftersom det produceras en hel del saliv kan man heller inte räkna med att bära skenan i både under och överkäken samtidigt vilket på ”pappret” annars halverar behandlingstiden.

Rätt patient kan förvänta sig en viss blekningseffekt som kvarstår i 6-12 månader.

Blekningsremsor och lacker är enkelt men inte lika effektivt

Ett av de enklaste sätten att exponera tänderna för blekningsmedel är att klistra en tejpliknande remsa på över- och underkäkens främre tänder. Behandlingen upprepas i 30 min två gånger om dagen i en veckas tid. Priset är ca 400 kr, resultaten begränsade och kvarstår i max ett år.

En annan enkel metod för tandblekning är att med hjälp av en penna eller en liten pensel pensla på en lack på tanden som innehåller blekningsämnet. Effekten är mycket begränsad.

« Metoder för tandblekning | Tandblekning på klinik »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!