Så går en tandköttskorrektion till

Behandling mot tandköttskorrektionGenerellt sett är tandköttskorrektioner relativt enkla ingrepp som utförs i vanlig tandläkarbedövning. Läkningen tar sällan mer än en vecka och någon sjukskrivning behövs inte.

Efter behandlingarna får man normalt sett använda ett särskilt munskölj under ett par veckor för att minska risken för infektion.

Avlägsnande av tandkött

Överskott av tandkött resulterar i att de berörda tänderna ser små ut och att mycket tandkött blottläggs när man ler. På engelska kallas detta för att man har ett ”gummy smile”.

Avlägsnande av tandköttEtt ”gummy smile” behandlas normalt sett genom att man med hjälp av en laser skär bort det överflödiga tandköttet. Behandlingen liknar ett helt vanligt tandläkarbesök.

I vissa fall beror problemet på att överläppen blir för kort när man ler vilket i sådant fall åtgärdas genom att man sänker läppens översta läge med hjälp av ett par stygn.

Återskapande av tillbakadraget tandkött

Om tandköttet drar sig tillbaka kan det få tänderna att se längre ut än vad som är normalt. Samtidigt blottas den känsliga tandhalsen vilket kan resultera i såväl obehag som medicinska besvär.

Tillståndet kan i princip behandlas på två olika sätt:

 Tillståndet kan i princip behandlas på två olika sättI den vanligaste metoden transplanterar man vävnad från gommen till de blottlagda tandhalsarna där den sedan läker in och ersätter det saknade tandköttet.

Den andra tekniken för att förlänga tandköttet innebär att man gör en s.k. ”coronalförskjuten lambå”. I denna teknik transplanteras ingen ny vävnad fram. Istället lossar man och sträcker ut det befintliga tandköttet så att det efter en tid täcker önskade delar.

Båda behandlingarna utförs under lokalbedövning, ger lite svullnad och ibland lite smärta som i vissa fall behandlas med värktabletter. Man kan även uppleva lite ilningar och överkänslighet mot varma eller kalla drycker under ett par dagar efteråt.

Behandlingarna kräver ingen sjukskrivning.

Utjämning av ojämn tandköttsfördelning

Om man har en ojämn tandköttsfördelning där tandköttet kring vissa tänder är för långt och i andra fall för kort åtgärdas detta in princip genom en kombination av ovanstående metoder.

« Introduktion till tandköttskorrektion | Så mycket kostar en tandköttskorrektion »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!