Introduktion till tandköttskorrektion

En tandköttskorrektion är en behandling som innebär att man förkortar, förlänger eller jämnar till tandköttet i syfte att skapa ett finare leende och i vissa fall även en bättre munhälsa.

Behandling av tillbakadraget tandkött och gummy smileDe två vanligaste problemen som behandlas med tandköttskorrektioner är tillbakadraget tandkött (gingival recession) samt överskott av tandkött s.k. ”gummy smile”.

Tandköttskorrektioner utförs hos tandläkare med särskild kunskap och erfarenhet inom området.

För vem lämpar sig tandköttskorrektion?

Tandköttets utformning och utseende påverkas av olika faktorer som arvsanlag, munhygien, livsstil och eventuella tandköttssjukdomar (vanligen infektion). Behandlingen påverkas därför av den bakomliggande orsaken till tandköttets utformning.

Förutsatt att ingen tandköttssjukdom föreligger och att du sköter din munhygien på rätt sätt kan en estetisk tandköttskorrektion användas för följande behandlingar:

  • Avlägsnande av överskottsvävnad (mycket synbart tandkött, lite tandyta)
  • Återskapande av tillbakadraget tandkött (blottade tandhalsar)
  • Utjämning av ojämn tandköttsfördelning

När är inte en estetisk tandköttskorrektion den rätta lösningen?

Problem med tandköttet är ibland symptom på en parodontal sjukdom vilket är en inflammation eller infektion i munnen. Parodontala sjukdomar förekommer i två former: Gingivitis och Parodontit.

Gingvitis innebär att endast tandköttet är påverkat medan den andra, och betydligt mer allvarliga formen, Paradontit även inkluderar tänder och tandben. Obehandlad Paradontit kan bl.a. leda till grav tandlossning.

Behandling av tillbakadraget tandköttOm det finns en parodontal sjukdom måste denna behandlas innan man kan besluta om behovet av en kosmetisk tandköttskorrektion.

Munhygienen är viktig för tandköttet

Hur man sköter sin munhygien påverkar också det tandköttes utformning. Exempelvis beror ett tillbakadraget tandkött med synliga tandhalsar inte sällan på hård tandborstning eller plackbildning.

Eftersom tandköttet inte bara spelar en viktig roll för vårt leende utan också för vår hälsa är det viktigt att söka sig till en tandläkare om man upplever förändringar i tandköttets kondition.

« Startsidan för tandköttskorrektionSå går din tandköttskorrektion till »
Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!