Tatueringsborttagning med laser

Har du en tatuering som du vill ta bort? Då är du inte ensam. Efterfrågan på tatueringsborttagning växer lika fort som att få dem ditsatta.

 • Tekniken för att ta bort tatueringar har under de senaste åren utvecklats med stor framgång.
 • Ineffektiva slipningstekniker och kirurgiska utskärningar har i stort sett ersatts av moderna laserbehandlingar.
 • Alla tekniker för att ”lasra” bort tatueringar är dock inte lika effektiva och alla tatueringar inte lika enkla att ta bort.

På den här sidan får du objektiv information om de olika behandlingarnas möjligheter och begränsningar. Läs på noggrant för att försäkra dig om att fatta rätt beslut och få ett bra resultat!


Så fungerar tatueringsborttagning med laser

Att göra en tatuering går ut på att sätta in olika färgpigment i hudens mellersta lager, läderhuden. Färgen i läderhuden syns sedan genom det mycket tunna yttersta hudlagret, överhuden.

 1. Det är betydligt lättare att skaffa en tatuering än att bli av med den
 2. Att ta bort en tatuering går ut på att ta bort de färgpigment som sitter i läderhuden.
 3. Detta gör man genom att först ”skjuta” sönder dem med hjälp av en laser
 4. Därefter låter man kroppens eget renhållningssystem göra sig av med resterna på naturlig väg.

Resultaten varierar

De flesta tatueringar går att behandla. Vissa med större framgång än andra. Varje tatuerings egenskaper avgör vilket antal behandlingar som kommer krävas och hur slutresultatet kommer bli.

Här följer en kortfattad beskrivning av de olika egenskaper och som påverkar resultatet vid en tatueringsborttagning:

 1. Färg – tatueringsfärger har olika motståndskraft mot laserenergin. Ju färre färger som använts desto enklare. Mörka färger är enklast att behandla medan ljusa färger behöver flera behandlingar. Metallfärger eller neonfärger kan inte behandlas.Resultaten varierar beroende på tatueringens färg, djup, ålder och placering
 2. Djup – ”hemmagjorda” tatueringar sitter ofta ytligt i huden och är därför enklare att få bort än professionella.
 3. Ålder – äldre bleknade tatueringar är enklare att lasra bort än färska starka
 4. Placering – ju ”närmre” kroppen en tatuering sitter desto enklare är den att behandla. Händer och fötter = svåra, armar och ben = utmanande, kroppen = enklare. De flesta avråder från behandling av tatueringar i ansiktet p.g.a. risken för ärrbildning.

En tatueringsborttagning med laser bleker snarare än tar bort tatueringen. Exakt vad slutresultatet blir går aldrig helt att förutsäga. Med bra förutsättningar kan tatueringen bli i stort sett osynlig. Med sämre förutsättningar bleks den ned med 50-70%.


Rätt teknik och utrustning är avgörande

Det finns många olika lasrar och behandlingstekniker. Lära dig mer om grunderna inom detta område på sidan om laserbehandlingar.

Vid tatueringsborttagning är utmaningen att slå sönder så mycket färgpigment som möjligt med hjälp av värmen som lasern utvecklar UTAN att bränna huden. Detta görs bäst med s.k. Q-switchad laser.

Tyvärr är ”Q-switchad” laser dock ingen garanti för bra behandlingsresultat vid tatueringsborttagning därför att:

 1. Det är svårt att göra bra tatueringsborttagningslasrar
 2. Det är dyrt att köpa dem
 3. Det är viktigt att kunna använda dem rätt

Rätt utrustning och kunskap är nödvändig för effektiv tatueringsborttagningFör att rå på olika färgnyanser i tatueringar måste man använda flera olika våglängder (färger) på laserljus. Dessa färger anges i nanometer (nm). Laserpulserna måste dessutom, för att vara effektiva, ha mycket hög energi under oerhörd kort tid.

Ovanstående behov betyder att man i praktiken antigen behöver flera olika högkvalitativa lasrar eller en högkvalitativ ”multispektramaskin” för effektiv tatueringsborttagning.

De olika våglängderna på laser angivna i nanometer (nm) och deras respektive ”specialiteter”:

 • 1064 nm (infraröd/osynlig laser) tar hand om mörka nyanser som blått och svart
 • 532 nm (grön laser) används för röda, bruna, lila och orange tatueringsbläck
 • 650 nm (röd laser) används för de svårbehandlade gröna färgtonerna
 • 585 nm (gul laser) har bäst effekt på ljusblå toner
 • 755 nm (Alexandrite laser) har bäst effekt på gröna tatueringar

”Tyvärr räcker det inte gå till någon som har Q-Switchad laser. Det är näst intill omöjligt för en patient att kontrollera om en tatueringsborttagningslaser är bra. T.o.m. för mig som hudläkare tog det mycket tid att hitta rätt i denna djungel!”

Två sorters Q-switchade lasrar (Nano- och Picolaser)

Att en laser är ”Q-Swichad” betyder att den avger sitt ljus i form av oerhört korta blixtar. Hur kort ljusblixten är beräknas i Nanosekunder eller ännu hastigare Picosekunder. För enkelhetens skull kan vi kalla dessa två lasrar för Nanolaser och Picolaser.

 • Picolasrar är de senaste uppfinningarna och har fördelen att de slår sönder tatueringsfärgen till ännu finare färgkorn än vad de tidigare Nanolasrarna klarar.
 • Detta innebär att man behöver färre behandlingar med Picolaser och att slutresultatet dessutom blir ännu bättre.
 • Den nya Picolasern innebär även en ny möjlighet att sudda ut tatueringar som man tidigare inte har lyckats få bort helt med traditionell Nanolaser.

Informera dig väl – annars blir du besviken!

Informera dig väl annars blir du besviken!Tyvärr är en tatueringsborttagning ett beslut med många osäkerhetsfaktorer. Inför sådana måste man som kund läsa på ordentligt innan man går vidare. Annans blir man besviken. Tänk på följande:

 • Lär dig tillräckligt för att förstå skillnaden på laser och laser. Räkna med att oavsett vilken klinik du frågar kommer de att beskriva sin egen utrustning som ett mycket bra alternativ.
 • Välj en klinik med resurser att investera i dyr utrustning. Bra lasrar kostar.
 • Låt inte pris bli en tungt vägande faktor i beslutet. Utrustning och kompetens måste få kosta.
 • Välj en klinik med laserutrustning från en stor känd tillverkare som Fotona, ConBio, Candela, Cutera och Cynosure. På så sätt försäkrar du dig om en viss materielstandard. Fråga exakt vilken laser/lasrar de vill använda och varför.

”Tyvärr leder det faktum att det är så många med otillräcklig kompetens och dåliga maskiner som håller på att hela branschen får dåligt rykte.” – Tore Nilsen, plastikoperationer.net´s specialist på estetisk hudvård

Läs sidorna om laserbehandlingar och att välja klinik så får du ett betydligt bättre informationsläge.


Att ta bort en tatuering är inte en engångsbehandling

Att ta bort en tatuering med laser är snarare en process än en behandling. Under processen bleker man tatueringen stegvis.

 • Att ta bort en tatuering är inte en engångsbehandlingEn ”normal” tatueringsborttagning innehåller ett undersökningsbesök och därefter 6-12 behandlingssessioner a´ 40 min.
 • Mellan varje behandlingssession måste man vänta 6-8 veckor så att huden hinner läka.
 • I vissa fall används den snabbare s.k. R20 metoden. Den innebär att man utför 2-4 behandlingssessioner med 20 minuters mellanrum under en och samma dag.
 • Det har även visat sig att man genom att förbehandla tatueringar med fraktionerad Er:YAG laser innan R20 kan reducera behandlingstiden och förbättra resultaten ytterligare.

Oavsett vilken av ovanstående metoder man väljer måste man vara tålmodig och ge behandlingen de 4-12 månader eller mera processen kräver innan man kan se slutresultatet.

Tatuering kan göra ont – tatueringsborttagning ondare

När laserljuset träffar tatueringspigmentet skall det splittras av värmen. Och det gör det. Men samtidigt hettar det till i huden.

 • Många jämför smärtan i att ta bort en tatuering med att tatuera sig. Andra tycker den är värre.
 • För att begränsa smärtan sätter man normalt sett på bedövningskräm innan behandlingen inleds.
 • Man kan även sätta en lokalbedövning i området som skall behandlas. Samma som hos tandläkaren.

Räkna med obehag efteråt och vissa risker

Efter varje lasersession får man svullnad och ev. blåsbildning. Därefter följer läkning med sårskorpa. Man lägger om den behandlade ytan med förband som man själv byter och håller rent i vanlig ordning. Normalt har det läkt inom två veckor.

Tillfällig pigmentförändring kan förekomma. Undantagsvis kan denna dock förbli permanent.

Om huden inte är irriterad kan det behandlade området exponeras för sol redan 1 vecka efter behandlingen.


Priser för tatueringsborttagning

Priser för tatueringsborttagningDet är många faktorer som påverkar priset för att ta bort tatuering.

Den slutgiltiga kostnaden för en tatueringsborttagning beror i första hand på tatueringens svårighetsgrad, storlek och patientens krav på resultatet.

Priset för EN enskild lasersession utförd med högkvalitativa lasrar av en specialist är ca:

 • 1500 kr för en tatuering i storleksordningen 2×2 cm
 • 5000 kr för en tatuering i storleksordningen 20×20 cm

Baserat på ett snittbehov av 8 behandlingssessioner slutar således notan på ca 12 000 kr för att ta bort den lilla tatueringen och 40 000 kr för den stora.

Denna information om tatueringsborttagning med laser är faktagranskad av hudläkare Tore Nilsen, verksam vid Växjö Medical Center. Den ger allmän vägledning men skall inte ses som en ersättning för en medicinsk konsultation.

Nästa steg för att ta bort din tatuering


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning