-
Länk till inläggetAnna70Anonym frågeställare1Hej!
Jag är kvinna, 50 år, och har sedan drygt ett år sedan märkt att jag tappar håret på hjässan i väsentligt högre takt än tidigare. Jag vet att det kan ha med åldern och hormoner att göra, men jag har eg. inte märkt av några andra tydliga klimakterietecken.
Jag har alltid haft tjockt hår – även min mamma och mormor. Däremot har min pappa tunt hår, dock har han haft det hela livet och minskningen av hår har inte varit så markant. Min syster har också alltid haft tunt hår.
När jag var 40 år märkte jag att hårtofsen minskat en del. Hade då haft tre täta graviditeter. Under de närmaste nästan 10 åren hände dock inte så mkt, förrän för ca 1-1.5 år sedan då hårtofsen kändes ytterligare ngt mindre. För ca 1 år sedan var min lugg fortfarande så tjock att hårfrisörskan i vanlig ordning tunnade ut den när jag klippte mig. För ca 10 mån. började jag märka hur håret på hjässan och även i luggen började glesna.
För 3 mån. sedan kontaktade jag VC och kom sedan till hudspecialist. De vanliga proverna togs på VC (förutom järndepåerna, vilket VC missat att ta) och allt var bra (sköldkörtel, diabetes, vitaminer, Hb…). Hudläkarens diagnos var diffust håravfall ev. påverkat av stressad livssituation. Hårbotten såg fin ut. För några månader sedan började jag ta kosttillskott för hår, hud och naglar (Apotek Hjärtats), vilket gjorde att mina naglar, som tidigare gått sönder vid minsta ojämnhet, fick en helt annan styrka.
Mina frågor är:
1) Kan man dra några slutsatser ang. håravfallets snabba förlopp? Pekar ett snabbt förlopp (ca 1 år) på ngt speciellt – ärftlighet, bris på ngt, stress… Kan det vara ärftligt när det går så snabbt?2) Kan anledningen till mitt håravfall vara att min pappa är tunnhårig (fast dock utan ngt dramatiskt håravfall)?
3) Kan håret hämta sig även om stressen kvarstår?
4) Skulle det kunna finnas något samband mellan mitt håravfall och mina sköra naglar?
5) Hudläkaren sa att zinkbrist är ovanligt och därför ingen idé att undersöka. Stämmer det med din erfarenhet?
6) Kan hårfärgning orsaka håravfall även då hårbotten inte verkar irriterad?
mvh
Anna
Anna7011Hej, Anna!
Egentligen har jag pensionerat mig, även som specialist på den här sidan, men i väntan på att man kan fylla min plats kan jag försöka hjälpa till lite. Du verkar väl insatt i problematiken, och de åtgärder som vidtagits och de besked du fått, är adekvata.
Vid den ärftliga typen av håravfall hos kvinnor är det mindre vanligt att mamma och mormor har bra hår. Även beskrivningen av förloppet, inklusive upplevelsen att ”tofsen” (en hästsvans, antar jag) har blivit mindre omfångsrik, stämmer med bilden av diffust håravfall, där stress ofta kan vara utlösande eller i vart fall bidragande orsak.
Vid diffust håravfall brukar man inte hitta många korta, tunna hårstrån utan de hår som finns är ”normala”, men färre än vanligt. Kammar man mittbena ter sig denna bredare, allteftersom tillståndet eventuellt fortskrider. Men de saknade hårsäckarna är inte förlorade för gott, de ligger i vilofas. Även efter 1 års vilofas kan hårsäckar gå in i aktiv fas, dvs börja bygga ett nytt hårstrå.
Även om man kommer till en hudläkare som är utpräglat specialiserad på tunnhårighet hos kvinnor är det ofta inte möjligt att slå fast exakt vad det är som orsakat ett diffust håravfall. Förutom stress kan bristande intag av mineraler och vitaminer spela in. Man behöver inte ha järnbrist i sådan grad att det ger blodbrist för att håret skall drabbas. Det kan räcka med snåla järndepåer. Zinkbrist som isolerad orsak är osannolikt hos en i övrigt frisk individ, som inte tar vattendrivande mediciner.
Att dina naglar reagerat bra på det receptfria preparat (Priorin?) som apoteket rekommenderade dig inger visst hopp. Det tar mycket längre tid för håret att återhämta sig än vad det tar för sköra naglar att friskna till.
Omställning i hormonbalansen spelar ofta in i din ålder, även om du varit förskonad från övriga symptom. Om det inte finns uppenbara tecken på hormonrubbningar, som onormal hårväxt i ansiktet eller uttalade klimakteriska besvär är det inte så sannolikt att du har hjälp av någon form av hormonbehandling.
Det du kan göra, förutom att fortsätta kosttillskottet och se till att du har en bra mathållning med dagligt intag av färska grönsaker, är förstås att försöka se över din stressituation. Om du inte redan motionerar flera gånger i veckan kan det vara en bra idé att göra det. En bättre kondition ökar stresståligheten.
Eftersom din hårbotten verkar må bra är det inte sannolikt att de hårvårdsprodukter du använt bär ansvaret för din situation, men man skall ändå i den här situationen se till att man använder beprövade medel och metoder. Att hänga hårförlängningar eller sitta och rulla upp håret på en penna för att man känner sig stressad, kan skada hårsäckar. De gillar inte att bli dragna!
Något av det viktigaste är dock att hålla dig borta från Coronaviruset. Det finns rapporter om att patienter har tappat naglar efter att ha drabbats av Covid19, så även för hårets skuld – var försiktig!!
Dr. Mats Ingers, Legitimerad läkare, Specialist i invärtesmedicin & nefrologi. Medlem av Sveriges Läkarförbund samt International Society of Hair Restoration Surgery.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!