-
Länk till inläggetHazzony
Anonym frågeställare1Hej,
Jag är en kille på 20 år som började tappa hår vid 18 års-åldern. Jag började märka det när jag skaffat långt hår som jag knöt i tofs, och klippte det kort för ungefär 1,5 år sedan. Jag trodde då att draget från tofsen var orsaken!
Mitt hår har ännu inte återhämtat sig och undrar därför om det kan vara genetiskt? Min morfar var flintis, fast först på senare år. Detta gäller även för min min pappa.
Mitt problem är att en av mina vikar är högre upp än den andra samtidigt som de båda börjat tunnas ut allt mer. Jag är även tunnare där framme också men här har hårfästet inte flyttat sig bakåt.
Jag upplever också ömhet i hårbotten ibland när jag ”flyttar” på håret. Mitt hår är i övrigt relativt tjockt.
Skulle mitt hår bli ännu tunnare så skulle det tära väldigt mycket på min självkänsla och det är därför jag nu söker efter lösningar.
1. Först diagnos. Är detta sannolikt ärftligt håravfall?
2. Vilka lösningar/behandlingsmetoder är långsiktigt bra alternativ?
3. Hur mycket kostar en hårtransplantation?
Tack på förhand!
11Hej Hazzony, och ursäkta dröjesmålet. Har haft semester!
Visst kan ärftligt manligt håravfall visa sig redan när man går i gymnasiet, det är inte allt för ovanligt. På din beskrivning låter det som det är fråga om detta. Det finns ett inslag av inflammation i förloppet, och det kan upplevas som perioder av ökad ömhet eller klåda i skalpen.
Ibland kan man få ett snarlikt håravfall om man har varit väldigt oförsiktig med att använda hårda, icke vattenlösliga hårvax. Daxxvax (kanske ett x för mycket) är en sådan skadlig produkt. Skadan visar sig ofta flera år efter det man slutat använda medlet.Även drag-våld mot håret, exempelvis lösflätor eller tajt flätning som vid Rasta-frisyrer, kan skada hårrötterna.
Ärftligheten går via mammas sida och förmedlas av X-kromosomen. Mamma har XX, pappa XY, men av honom har du fått Y. Däremot kan man ha en bror som inte fått samma X från sin mamma, och då kan två bröder visa olika mönster vad tunnhårighet beträffar.
Du kan gå till apoteket och fråga om minoxidil, ett receptfritt läkemedel som i hög procent förebygger eller i vart fall saktar ner vidare håravfall. Medlet säljs under olika namn, som Rogaine, Rogaine Forte (5% i stället för 2%) och Recrea. Du kan också via nätet hitta en engelsk leverantör (Kirklands) av 5% minoxidile i form av en foam (”lödder” eller mousse). Den är nog den mest användarvänliga produkten för många. Det finns även ett andra läkemedel, som man tar som tablett (finasterid), men jag tycker man skall börja med det utvärtes medlet för att inte riskera hormonrelaterade biverkningar.
Hårtransplantation är något man kan fundera över ifall man fortsätter att må dåligt och känna sig socialt begränsad under lång tid. Man kan inte sätta några tidsgränser, det är så individuellt. Men i ditt fall känns det som ett första lämpligt steg är att försöka hejda förloppet. Funkar inte det kan du gå vidare med en konsultation hos mig eller någon annan, och då får du den information du behöver.
Lycka till!
Dr. Mats Ingers, Legitimerad läkare, Specialist i invärtesmedicin & nefrologi. Medlem av Sveriges Läkarförbund samt International Society of Hair Restoration Surgery.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!