-
Länk till inläggetTjolahoppsan
Anonym frågeställare1Hej!
Jag gjorde en full bukplastik pga en 4 cm, besvärande rektusdiastas som hade breddning hela vägen uppifrån och ner. Det var 3,5 vecka sedan och allt känns bra hittills (har haft lite körigt för naveln att läka, en mindre inre blödning och fått gå på en kur antibiotika, men det hör egentligen inte till frågan).
Nu ligger jag här i soffan och slösurfar och kommer in på diverse forumdiskussioner, där det verkar som att ”många fler än vad man kan tro” får problemet att tråden man sytt ihop musklerna med skär igenom dem och att diastasen därmed går upp igen och hela operationen är misslyckad!
Detta skall tydligen kunna inträffa så långt som ett år i efterhand, trots att patienten varit väldigt försiktig med återhämtning, lyft osv?!
Hur vanligt är det egentligen att tråden skär igenom magmusklerna så att de delas igen, i procent?
Tråden man syr magmusklerna, är den permanent, eller absorberas den av kroppen efter en viss tid? Eller finns det båda varianter?
Väldigt tacksam för svar!
11Hej!
När en rektusdiastas opereras, så syr man inte i själva muskeln, man syr ihop den stadiga muskelhinnan som är på utsidan av muskeln. Muskelhinnan är extremt seg och stadig, så stygnen brukar hålla ihop mycket bra.
Det finns olika sätt att sy ihop en rektusdiastas, man kan använda trådar som tas upp av kroppen inom allt från 3 till 9 månader eller trådar som inte tas upp av kroppen. Man kan sy en fortlöpande rad eller man kan sätta så kallade enstaka stygn, man kan också göra båda ock, alltså först fortlöpande och sedan enstaka ovanpå. Ibland kan man förstärka suturerna med ett nät och där finns det också olika varianter.
Sedan kan diastasen se ut på olika sätt hos olika människor. De två viktigaste faktorer är för det enda bredden av diastasen och för det andra hur mycket fett som finns inuti i mage, runt tarmarna. Ju bredare, desto svårare att få det ihop hela vägen. En 4cm diastas är en ganska vanlig bredd, som brukar går bra att sy ihop.
Om man har mycket fett inuti, mellan tarmarna, så kan det vara svårt eller omöjligt att få ihop diastasen. Om man ändå ”försöker” operera, så är risken extremt stor att det slits isär igen. En ungefärlig uppskattning av hur mycket fett som finns inuti kan man få genom att mäta ”bukhöjd”: man lägger sig platt på golvet och mäter avstånd från golvet till högsta punkten på mage. Måttet borde vara under 20cm, ju mer man ligger över, desto mer fett finns troligen mellan tarmarna. Har man en ganska stor, putande mage, så kan man använda en bukgördel redan 4-6 månader före operationen för att förbereda för att musklerna skall sys ihop. Generellt har män mer fett inuti, så det är mycket svårare att få ihop en rektusdiastas hos män.
Risken att rektusdiastasen kommer tillbaka ökar dessutom bl.a. om man går upp i vikt efter operationen. Blir man gravid efter operationen så kommer diastasen tillbaka.
Sammanfattningsvis kan jag alltså inte säga hur många procent av diastaser delas igen. Om man är normalviktig med lite fett inuti i mage och om man håller vikten efter operation (eller går ner några kilo) så håller operationen hos nästan alla.Hoppas att det hjälper och att allt går fortsatt bra för Dig.
Bästa hälsningar
Aili LowDr. Aili Low, med dr. | PhD | doc. samt specialist i Plastikkirurgi & allmänkiurgi. Medlem i Sveriges läkarförbund, Svensk Plastikkirurgisk Förening samt Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi. Verksam på Art Clinic i Uppsala.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!