Läkemedel & medicinering mot håravfall

Läkemedel mot håravfall

Rogaine är en lösning som läggs på i hårbotten

Håravfall kan stoppas och till viss del vändas med hjälp av läkemedelsbehandling. Dessa preparat utövar sin effekt genom att blockera effekten av DHT, det hormon som orsakar håravfallet. Du kan läsa mer om detta på sidan om orsaker till håravfall.

De verkningsfulla mediciner som finns tillgängliga för att förebygga håravfall är Recrea, Rogaine och Propecia.

Recrea och Rogaine innehåller båda det aktiva ämnet minoxidil. De kan användas av både kvinnor och män och köps receptfritt på Apoteket. Preparaten ges i form av ett linement som stryks på i hårbotten.

Preparatet Propecia

Finasteride är ett läkemedel som tas i tablettform

Preparatet Propecia ges i tablettform och måste förskrivas av läkare. Den aktiva beståndsdelen är finasterid vilket hämmar uppkomsten av DHT i hårbotten så att det inte påverkar hårsäckarnas funktion.

Åtta av tio personer får effekt mot sitt håravfall

För åtta av tio personer som använder något av ovanstående läkemedel stoppas fortsatt håravfall och ungefär hälften får tillbaka en del av sitt tidigare förlorade hår. Effekten är dock begränsad i den främre hårlinjen. För de som har så långt framskridet håravfall att de blivit flintskalliga har ovanstående mediciner ingen effekt.

Om behandlingen med läkemedlen avbryts tar håravfallet ny fart inom ett par månader (ibland ännu snabbare) och fortsätter sedan i samma takt som innan behandlingen påbörjades.

« Håresättning och peruker som döljer håravfall | Laserbehandling mot håravfall (hårlaser) »

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2018 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!