Din guide till hårersättning och peruker

Personer med ett kraftigt håravfall kan med hjälp av hårersättning eller peruk få en naturtrogen frisyr tillbaka. De stora framstegen inom dessa områden gör det numera mycket svårt att skilja på vanligt och falskt hår.

Hårersättning långt från den gamla tupén

När man talar om hårersättning är det det som tidigare kallades för toupé man menar. Den enda kvarvarande likheten mellan dessa metoder är dock att de används för personer med håravfall uppe på hjässan men med eget hår kvar på sidorna och i nacken.

Dagens hårsättningar, eller hårsystem, som de ibland även kallas framställs av material som matchar såväl hårets färg & struktur som hårbottens utformning och blir på så sätt en integrerad del av utseendet.

De nya infästningsteknikerna med biologiska lim gör att hårersättningar kan vara ”permanenta” vilket innebär att man bär dem dygnet runt under en begränsad tid.

En hårersättningen tas av och justeras hos frisören ca var 4 vecka. Sportande, dusch, bastubad och andra aktiviteter behöver inte vara ett hinder eller avslöja att håret inte är äkta.

Även icke permanenta infästningstekniker som tejp eller klammers används.

Priset för en hårersättning är ca 4000-15 000 kr. Därefter tillkommer löpande underhållskostnader.

Hårersättning långt från den gamla tupén

Naturtrogna peruker

Peruk används främst av personer som till följd av sjukdom eller andra orsaker lider av totalt eller närmast totalt håravfall.

Utvecklingen inom perukmakeriet har lett till att peruker i stor utsträckning även används av personer som inte lider av håravfall utan lockas av möjligheten till förändring och förbättring.

Peruker framställs av äkta eller konstgjort hår och kan skräddarsys, måttbeställas eller väljas ur standardkollektioner. Variationerna i fråga om färg och frisyr är närmast är oändliga.

Priset för en bra peruk är mellan 2000-10 000 kr beroende på användarens önskemål.