-
Länk till inläggetmrswestAnonym frågeställare1Hej! Jag har läst att mjälleksem har förmågan att blockera ens hårsäckar, det i sin tur kan leda till att håret blir tunnare och därmed orsaka håravfall. Stämmer detta?
Jag lider av mjälleksem sedan många år tillbaka, det enda som fungerat är en receptbelagd kortisonlösning. Så fort jag slutar med den kommer det tillbaka!
Under de senaste åren har jag blivit tunnhårig och är oftast illröd i mitt hårbotten. Har blivit tunnhårig i mitten av hjässan, men märker aldrig av att jag tappar hår. Vaknar inte upp med massa hår på kudden utan jag har bara blivit tunnhårig.
Min hudläkare sa att jag lider av manligt håravfall, hur kan detta stämma? Jag är 25 år gammal och inga kvinnor i vår familj/släkt haft detta problem. Bara min far. Men kan det vara möjligt att man tagit efter sin far gällande håravfallet?
Min uppfattning är att kvinnor sällan drabbas av just manligt håravfall…
11Hej!
Seborré eller mjälleksem är en i grunden medfödd egenskap i delar av huden. Det är ingen ”sjukdom” som man kan ”bota” en gång för alla. Däremot kan man ofta vara symptomfri under långa perioder. Så småningom brukar seborré-patienten lära sig att en rad förhållanden i vardagen kan påverka mjälleksemets aktivitet.
Stress är en sådan faktor, slarv med sömn och mat en annan. Godsaker och feta ostar i överskott är ofta sådant man lär sig att undvika. Ofta mår hårbottnen lite bättre under sommaren än under vinterhalvåret.
Inomhusklimatet med variationer i luftfuktigheten kan också spela in. Vilka kemikalier man utsätter hår och hårbotten för har också betydelse. Det gäller att hitta produkter, som fungerar ”just för mig”. Större frisersalonger bör kunna ge råd.
Om man söker läkare får man oftast råd i skriftlig form, sådana broschyrer finns också på apotek. När eksemet flammar upp finns det ”för många” av de mikrober, som normalt skall leva och göra nytta i hårbottnen. Då reagerar kroppens immunsystem. Därför rekommenderas oftast att man då och då skall behandla sin hårbotten med medicinskt schampo. De säljs på apotek under namn som Fungoral eller Fundan, och innehåller ketakenazol, ett medel som tar död på just dessa mikrober i lagom omfattning.
Den hudläkare jag ibland har ”bakom ryggen” brukar oftast rekommendera att patienten skall låta detta schampo verka under längre tid än vad som anges i produktbeskrivningen. Om eksemet är ilsket brukar man försöka få bort symptomen med en stark cortisonlösning, avsedd för främst hårbottnen. Problemet med detta är att om man behandlar under för långa perioder, eller är särskilt känslig, kan man så småningom få en uttunning av huden (atrofi).
Jag har haft några patienter med seborré, som haft mycket bättre effekt av ett annat medicinskt schampo, Daxxin. Det kan användas oftare och innehåller övervägande naturprodukter. Speciellt patienter med påtagligt torr hårbotten har haft stor nytta av Daxxin.
Om mjällekzemet är aktivt under längre perioder tappar man oftast mer hår än när huden är frisk. Ofta återväxer sådant hår i ”goda” perioder.
Det finns en ”manlig” variant av håravfall hos kvinnor, där mekanismen sannolikt är snarlik den som ”härjar” på män. Dessa kvinnor får höga vikar och kanske en uttunning baktill kring virveln. Annars brukar tvärtom själva hårlinjen klara sig någorlunda, och kvinnor drabbas då typiskt av en jämn uttunning över hela resten av hjässan, ofta med avsevärd utsträckning över tinningarna. Det är förmodligen helt olika hormonell bakgrund vid dessa typer.
Den ”manliga” varianten är avgjort ovanligare. Men kvinnor har ju också lite testosteron, och därmed förutsättningar att omvandla sådana molekyler till DHT-molekyler i hårsäckar. Har man via arv fått en sådan struktur (byggnad) av den receptormolekyl, som dessa könshormoner kommer att fastna på, ja då kan man få ”manligt” håravfall, även om man är kvinna!
Dr. Mats Ingers, Legitimerad läkare, Specialist i invärtesmedicin & nefrologi. Medlem av Sveriges Läkarförbund samt International Society of Hair Restoration Surgery.
Du måste vara inloggad för att ställa en fråga!