Laserbehandling av håravfall

En laserbehandling mot håravfall går ut på att man regelbundet bestrålar huden i hårbotten med laserljus. Syftet är att ljuset skall stimulera hårsäckarnas produktion av hår. 

Det har visat sig att håravfall kan bromsas och till viss del vändas genom att man regelbundet bestrålar hårbotten med hjälp av laser.

Laser är ett precisionsstyrt ljus med en viss våglängd. Laserns effekt har dock visat sig svår att bevisa. Även bland läkare specialiserade på håravfall går åsikterna isär.

Oklart hur och varför hårlaser fungerar

 Effekten av en laserbehandling mot håravfall är svår att bevisa vetenskapligt eftersom man inte kan mäta på samma sätt som när man undersöker effekten av ett läkemedel. Den exakta mekanismen för hur dessa speciella våglängder av laserljus kan stimulera hårsäckar är inte heller känd.

En behandling med hårlaser kombineras ofta med läkemedel, vilket naturligtvis också försvårar bedömningen av hur mycket laserbehandlingen bidragit till det samlade resultatet.

8 av 10 inte missnöjda med sin laserbehandling

Även om effekten kan vara svår att mäta så det kan det ändå konstateras att erfarenheter från Sverige visar att 8 av 10 rätt utvalda patienter inte kommer att vara missnöjda med sin laserbehandling vid ettårssummeringen.

Kan förebygga håravfall

Även om det är oklart i vilken mån en laserbehandling kan återskapa förlorat hår så kan behandlingen ha en plats som förebyggande behandling i tidiga skeden av håravfall.

Laserbehandling av håravfall är riskfri och numera också godkänd som medicinsk behandlingsform av amerikanska FDA.

Så går laserbehandling mot håravfall till

Laserbehandling av håravfall utförs med tekniken LLLT (Low Level Laser Therapy). Tekniken kallas i Sverige för lågeffektslaser eller terapeutisk laser och är känd sedan 60-talet. Den används även för behandling av smärta, inflammationer och ledvärk m.m.

En hårlaserbehandling innebär att man regelbundet belyser hårbotten med laserljus. Behandlingen är helt smärtfri. Den tar ca 20 min och bör utföras 1 gång per vecka under ett år. Därefter underhållsbehandlar man minst en gång per månad.

Normalt sett utförs behandlingarna på en klinik men det finns även olika former av ”hemmaprodukter” som liknar kammar och hårborstar. Med dessa kan man själv kan utföra sin laserbehandling.

Priser för hårlaser

Priser för hårlaser

En laserbehandling mot håravfall utförd på klinik kostar ca 25 000–40 000 kr för det första året. Detta innefattar då 40–50 behandlingar om 20 minuter utförda med ungefär en veckas mellanrum.

För att behålla de resultat som uppnåtts under ”behandlingsåret” måste man underhållsbehandla 10-15 ggr per år. Den årliga kostanden för detta är ca 3 000 kr.

Finansiering av din laserbehandling

Det finns flera företag som specialiserat sig på olika typer av finansiering av kosmetiska behandlingar som kan erbjuda dig lån till din hårlaserbehandling.

Innan du tar ett lån skall du försäkra dig om villkoren för att låna pengar från det aktuella finansbolaget och vilken ränta de tillämpar på lånet.

Du kan läsa mer om dina möjligheter att ta ett lån till en laserbehandling på informationssidan om lån till plastikkirurgi och  kosmetiska behandlingar.