Behandlingar för att ta bort hudflikar och fibrom

Fibrom och hudflikar eller skintags som de också kallas, är helt ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet eller som flikar där huden veckar sig som på halsen, i armhålor eller ögonlock.

Hudflikar och fibrom är ofarliga och behandlas i stort sett endast av kosmetiska skäl – även om de i vissa fall kan orsaka irritation och klåda p.g.a. skav mot kläder eller smycken.

Då typiska fibrom och hudflikar är enkla att känna igen finns inget behov av att först besöka hudläkare för diagnos. Istället kan man söka tid på en privat mottagning som erbjuder behandling direkt.


De tre alternativen för behandling av hudflikar och fibrom

För den som bestämt sig för att avlägsna fibrom och hudflikar finns det i stort sett tre olika behandlingsalternativ. Inget av dem gör särskilt ont och vid behov får man lokalbedövning som salva eller injektion.

  1. De tre alternativen för behandling av hudflikar och fibromKlippning är den enklaste metoden för att ta bort hudflikar. Behandlaren desinficerar först området och klipper sedan bort hudfliken med en liten sax. Man får ett litet ytligt sår som tejpas och läker inom några dagar.
  2. Diatermi innebär att man skär eller bränner bort hudflikarna med en liten kniv som hettas upp med hjälp av växelström. Värmen koagulerar blodkärlen vilket gör att det inte blöder något.Behandlingen ger ytliga brännsår som man sätter tejp på och därefter är det klart. Vid för hög strömstyrka eller hos personer med ömtålig hy kan det uppstå mindre ärrbildningar på det behandlade området. Man kan även få tillfälliga pigmentförändringar i huden men dessa försvinner gradvis under de följande veckorna.
  3. Laserbehandling innebär att man med hjälp av Er:YAG eller koldioxidlaser bränner/förångar bort hudfliken eller fibromet. Även lasern koagulerar blodkärlen så att det inte blöder. Efter behandlingen får man ett litet sår där hudfliken eller fibromet suttit. Man ska låta skorpan vara i fred tills den faller av sig själv.

Efter sin behandling är det viktigt att skydda området från solen de första månaderna för att undvika pigmentförändring.


Priser för att ta bort hudflikar och fibrom

Priser för att ta bort hudflikar och fibromInnan man tar bort hudflikar och fibrom går man på ett konsultationsbesök. Detta kostar normalt sett ca 500 kr. Efter konsultationsbesöket återvänder man till kliniken för behandling.

Priset för själva behandlingen avgörs av antal hudflikar som skall tas bort och vilken metod som skall användas:

  • En klippning av 1-5 st hudflikarkostar cirka 1 000 kr
  • En diatermibehandling av 1-5 st hudflikar kostar mellan 500-1 500 kr
  • Att avlägsna 1-5 st hudflikar eller fibrom med hjälp av laser kostar ca 1 000-2 000 kr

Denna information är faktagranskad av hudläkare Tore Nilsen vid Växjö Medical Center. Den skall ses som allmän vägledning till behandling av fibrom och hudflikar (skin tags) och kan inte ersätta ett besök hos läkare.

Nästa steg – sök klinik eller fråga om fibrom


Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!