Permanent hårborttagning av oönskad hårväxt

Oönskad eller generande hårväxt är något som i princip alla människor upplever. Vissa väljer att göra något åt den medan andra låter det vara. För den som vill göra något är permanent hårborttagning ofta en bra lösning.

Permanent hårborttagning innebär att man med hjälp av professionella behandlingar begränsar kroppens produktion av hår i utvalda områden. Med rätt behandling kan man uppnå en minskning men 80-90%.

Hårborttagning för man och kvinnaTill de mest populära områdena för permanent hårborttagning hör:

  • För kvinnor – bikinilinjen, benen, mellan skinkorna, överläppen, hakan, kinder, ögonbryn, armhålor och armar.
  • För män – ryggen, nacke, axlar och bröst.

Medan debatten om kroppsbehåring pågår för fullt kan man ändå konstatera att kontroll över sin kroppsbehåring innebär en känsla av fräschör och ökat välbefinnande för de flesta människor. För andra innebär hårborttagning en möjlighet att eliminera en ständig källa till osäkerhet och genans.

”Oavsett vad man har för skäl så är det goda nyheter för den som söker permanent hårborttagning.”

Tekniken för att ta bort hår har kommit långt och behandlingsresultaten kan bli riktigt bra. Det viktiga är att välja rätt i djungeln av behandlingsalternativ! På den här sidan får du den hjälp du behöver.

Hår växer i omgångar

Alla kroppens hårstrån produceras i en hårsäck som finns i hudens mellanskikt, den s.k. läderhuden. Varje hårsäck har ett program som styr hur mycket och vilken typ av hår den producerar.

Alla hårsäckar producerar hår i cykler av tillväxt och inaktivitet, eller produktionsfas och vilofas om man så vill. Målet med en hårborttagning är att förstöra de hårsäckar som producerar oönskat hår.


Så fungerar modern hårborttagning

Med rätt utrustning och teknik är det idag möjligt att utföra permanent hårborttagning dvs. att behandla så att hårsäcken aldrig bildar nytt hår.

Under optimala förhållanden går det att minska hårväxten med 80-90%. De hårstrån som blir kvar i behandlingsområdet blir dessutom ljusare och tunnare.

I vissa områden bildar kroppen inga nya hår med åren. Exempel på sådana är armhålor och bikinilinje. I andra, som exempelvis överläppen, bildas nya hår ju äldre vi blir. I sådana områden är därför en årlig underhållsbehandling att rekommendera.

Endast aktiva hårsäckar kan elimineras

Som nämndes tidigare har håret en tillväxtfas och en vilofas. För ett en hårborttagningsbehandling skall vara effektiv måste den utföras på hårsäckar när de befinner sig i den aktiva hårproducerande fasen.

Eftersom håret växer i cykler där vissa hårsäckar vilar medan andra producerar måste man göra 5-10 regelbundna behandlingar fördelande med 4-8 veckors mellanrum för att komma åt alla hårsäckar i området. För varje behandling blir håren i området färre, ljusare och tunnare.

Dina fyra alternativ

Det finns många olika metoder att ta bort hår. Rakning och vaxning är kanske de mest kända men för den som söker en professionell behandling med permanent reducerad hårväxt finns det i praktiken fyra alternativ:

  1. LaserbehandlingKvinna som tar bort hår – olika typer av laserljus skickas ned i huden för att hetta upp hårsäckarna till de cirka 70 grader som krävs för att ”släcka” dem.
  2. Ljusbehandling – Intensivt Pulsat Ljus (IPL) eller andra ljuskällor används med samma mål som vid en laserbehandling men ofta med något sämre precision och effekt.
  3. Diatermi – en nål förs ned några millimeter till hårsäcken där den hettas upp så att den ”släcker” hårsäcken enligt samma princip som med laser eller ljus.
  4. Elektrolys – en kemisk reaktion som förstör hårsäcken inifrån aktiveras genom att en nål som leder svag ström förs ned i hårsäcken ett par millimeter under huden. En effektiv men tidsödande process.

Laser är den mest populära metoden

Laser är den mest populära metodenDen optimala metoden för hårborttagning vore en effektiv engångsbehandling som passade alla hud- och hårtyper, gick snabbt, var smärtfri, utan risk och dessutom billig. Dessvärre är denna metod inte uppfunnen ännu.

I väntan på den ”optimala” hårborttagningsmetoden får man acceptera att laser, ljus, diatermi och elektrolys alla har sina för- och nackdelar.

Utmaningen vid all hårborttagning är att hetta upp eller på annat sätt skada hårsäckarna så att de förstörs utan att skada huden. Helst skall det dessutom gå snabbt och vara smärtfritt.

Generellt måste man nog säga att laserbehandling utförd med optimal utrustning och teknik är den metod för hårborttagning som f.n. har flest likheter med den ”optimala” metoden.

Med ovanstående sagt skall tilläggas att det finns tillfällen där ljus, diatermi och elektrolys är ett bättre alternativ än, eller ett bra komplement till hårborttagning med laser.

Med rätt information, fattar du rätt beslut

Med rätt information, fattar du rätt beslutFör att ta reda på vilken metod som passar just dina unika förutsättningar, önskemål och plånbok skall du besöka respektive metods informationssida. Där lär dig mer om de olika teknikernas möjligheter och begränsningar.

Genom att informera dig väl kan du välja rätt metod för din hårborttagning och på så sätt själv skapa förutsättningar för bra behandlingsresultat anpassade till din budget.

Ytterligare information och möjligheter inom hårborttagning


Informationen om hårborttagning är faktagranskad av hudläkare Tore Nilsen, verksam vid Växjö Medical Center. Den ger en grundläggande vägledning till hårborttagning med kan inte ersätta en konsultation hos specialist.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!