Innan man kan förstå hur hårborttagning med laser fungerar bör man känna till hur hårväxt äger rum. Läs mer på sidan om permanent hårborttagning.
Hårstråna skall vara mörkare än huden
Hårborttagning med laser fungerar genom att laserns ljus passerar genom huden och omvandlas till värme när den träffar det mörkare hårstrået.
- Ju ljusare en hud är desto mer av laserljusets energi släpper den igenom. Det fungerar på samma sätt som när solens strålar träffar en ljus yta och lämnar den sval medan en mörk yta blir brännhet.
- Det laserljus som når ned i huden omvandlas till värme när det träffar det mörkare pigmentet i hårstråt.
- Hårstråt leder i sin tur ned värmen till hårsäcken som, när den blir ca 70 grader, förstörs och slutar att producera hår.
- Ju mörkare ett hårstrå är desto mer av laserljusets energi omvandlas till värme. Med andra ord är det mycket lättare att behandla tjocka mörka hårstrån än tunna ljusa.
- Detta innebär att tjocka mörka hårstrån på ljus hud är enkla att behandla med laser medan tunna, ljusa hårstrån i mörk hud är betydligt svårare.
- Rött och blont hår har väldigt lite pigment i sig men går i vissa fall att behandla.
- Grått och vitt hår går inte att behandla med laser. För sådant hår kan diatermi eller elektrolys vara bra alternativ.
Rätt utrustning + tillräcklig kunskap = lyckad hårborttagning
Det finns många olika typer av lasrar. Det finns dessutom flera olika tekniker att använda dem med.
Vid hårborttagning med laser är utmaningen att värma upp hårsäckarna tillräckligt mycket med hjälp av laserljuset UTAN att bränna huden. Exakt vilken laser och metod som är effektivast beror på hud- och hårfärg:
- Alexandritelaser är den mest effektiva mot hår på ljus hud. Både för tunna och tjocka hårstrån. Man räknar med upp till 80-90% permanent hårreduktion efter 6 behandlingar med Alexandritelaser när man har ljus hud och mörka hårstrån.
- Diodlaser är en bra ”all-round” laser. Den fungerar bra på allt ifrån ljus till relativt mörk hud (hudtyp 5 som till exempel kan ses hos personer från Indien). Nackdelen är att den ofta har problem med att ta bort de allra tunnaste hårstråna.
- Nd:YAG laser är det enda som gäller när gör hårborttagning på riktigt mörk hud. Troligen för att laserljuset tränger ned och påverkar blodkärlen som förser hårsäckarna med näring utan att absorberas speciellt mycket av pigmentet i huden. Normalt behövs det något flera behandlingar när man använder Nd:YAG laser än med Alexandrite- eller Diodlasrar.
De skilda behandlingsbehoven i fråga om hår- och hudtyp innebär att man i praktiken antigen behöver flera olika högkvalitativa lasrar eller en högkvalitativ ”multispektramaskin” för effektiv hårborttagning.
De resultat man uppnår efter en avslutad hårlaserbehandling är mer eller mindre permanenta. Man kan dock inte utesluta att viss hårväxt återkommer efter en tid. Man kan heller inte gardera sig mot uppkomst av hormonellt betingad hårväxt.