Allt om hårborttagning med laser

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2024-03-08

Hårborttagning med laser kan vara en av de mest effektiva metoderna för att permanent reducera oönskad hårväxt. MEN den måste utföras rätt. Annars kan effekten utebli.

Hur effektiv en hårborttagning med laser är beror på fyra faktorer:

 1. Hudfärg – ju ljusare hy desto bättre effekt.
 2. Hårfärg – ju mörkare hårstrån desto bättre resultat.
 3. Behandlarens kunskap och erfarenhet.
 4. Laserutrustningens prestanda och kvalité.

För att du skall bli nöjd räcker det inte att gå till en klinik som erbjuder ”hårlaser”. Du måste veta mer än så för att kunna fatta rätt beslut.

Så fungerar hårborttagning med laser

Innan man kan förstå hur hårborttagning med laser fungerar bör man känna till hur hårväxt äger rum. Läs mer på sidan om permanent hårborttagning.

Hårstråna skall vara mörkare än huden

Hårborttagning med laser fungerar genom att laserns ljus passerar genom huden och omvandlas till värme när den träffar det mörkare hårstrået.

 • Ju ljusare en hud är desto mer av laserljusets energi släpper den igenom. Det fungerar på samma sätt som när solens strålar träffar en ljus yta och lämnar den sval medan en mörk yta blir brännhet.
 • Det laserljus som når ned i huden omvandlas till värme när det träffar det mörkare pigmentet i hårstråt.
 • Hårstråt leder i sin tur ned värmen till hårsäcken som, när den blir ca 70 grader, förstörs och slutar att producera hår.
 • Ju mörkare ett hårstrå är desto mer av laserljusets energi omvandlas till värme. Med andra ord är det mycket lättare att behandla tjocka mörka hårstrån än tunna ljusa.
 • Detta innebär att tjocka mörka hårstrån på ljus hud är enkla att behandla med laser medan tunna, ljusa hårstrån i mörk hud är betydligt svårare.
 • Rött och blont hår har väldigt lite pigment i sig men går i vissa fall att behandla.
 • Grått och vitt hår går inte att behandla med laser. För sådant hår kan diatermi eller elektrolys vara bra alternativ.
Animation of Laser Hair Reduction

Rätt utrustning + tillräcklig kunskap = lyckad hårborttagning

Det finns många olika typer av lasrar. Det finns dessutom flera olika tekniker att använda dem med.

Vid hårborttagning med laser är utmaningen att värma upp hårsäckarna tillräckligt mycket med hjälp av laserljuset UTAN att bränna huden. Exakt vilken laser och metod som är effektivast beror på hud- och hårfärg:

 • Alexandritelaser är den mest effektiva mot hår på ljus hud. Både för tunna och tjocka hårstrån. Man räknar med upp till 80-90% permanent hårreduktion efter 6 behandlingar med Alexandritelaser när man har ljus hud och mörka hårstrån.
 • Diodlaser är en bra ”all-round” laser. Den fungerar bra på allt ifrån ljus till relativt mörk hud (hudtyp 5 som till exempel kan ses hos personer från Indien). Nackdelen är att den ofta har problem med att ta bort de allra tunnaste hårstråna.
 • Nd:YAG laser är det enda som gäller när gör hårborttagning på riktigt mörk hud. Troligen för att laserljuset tränger ned och påverkar blodkärlen som förser hårsäckarna med näring utan att absorberas speciellt mycket av pigmentet i huden. Normalt behövs det något flera behandlingar när man använder Nd:YAG laser än med Alexandrite- eller Diodlasrar.

De skilda behandlingsbehoven i fråga om hår- och hudtyp innebär att man i praktiken antigen behöver flera olika högkvalitativa lasrar eller en högkvalitativ ”multispektramaskin” för effektiv hårborttagning.

De resultat man uppnår efter en avslutad hårlaserbehandling är mer eller mindre permanenta. Man kan dock inte utesluta att viss hårväxt återkommer efter en tid. Man kan heller inte gardera sig mot uppkomst av hormonellt betingad hårväxt.

Så går behandlingen till

En hårborttagning med laser är en förhållandevis enkel och odramatisk behandling. Det är dock ingen engångsbehandling.

Så går en hårborttagning med laser till

 • Räkna med att varje område kräver 4-8 behandlingssessioner utförda med åtminstone någon månads mellanrum.
 • Under själva behandlingen skjuter behandlaren ett antal laserpulser i ett förutbestämt mönster över området.
 • När laserpulsen träffar hårstrån i huden kan det bränna till. I vissa fall används kylning eller bedövningskräm för att minimera obehag och för att förhindra brännskador.
 • En behandlingssession tar mellan 10-60 minuter beroende på områdets storlek. En rygg tar naturligtvis längre tid än en överläpp.

Viktigt att tänka på inför hårborttagning med laser

Viktigt att tänka på inför hårborttagning med laser

 • Ju ljusare huden är desto bättre resultat får man. Undvik därför sol eller brun-utan-sol produkter under åtminstone 4 veckor före behandlingen.
 • Ljusa tunna hårstrån kräver flera behandlingar är mörkare hår. Vitt och grått hår svarar inte på laserbehandling.
 • Du får inte ha vaxat eller på annat sätt ryckt ut hårstrån i området 6 veckor före en hårborttagning. Rakning är dock ok hela vägen fram och under behandlingen.
 • För optimalt resultat bör man efter en hårborttagningsbehandling göra en underhållsbehandling per år.
 • Man bör inte utföra behandlingen under graviditet men amning är däremot inget hinder.
 • I vissa fall aktiveras vilande hårsäckar av lasern vilket gör att man kan uppleva att hårväxten ökat. Detta är dock endast positivt då lasern kommer åt dessa hårsäckar snabbare.
 • Välj en klinik med laserutrustning från en stor känd tillverkare som Fotona, Candela, Cynosure, Lumenis etc. På så sätt försäkrar du dig om en viss materielstandard. Fråga exakt vilken laser/lasrar kliniken vill använda och varför.

Risker vid hårborttagning med laser

Risker och komplikationer är ovanliga

Komplikationer och biverkningar är ovanliga efter hårborttagning med laser.

 • Man återgår till sina normala aktiviteter omedelbart efter varje behandlingssession och kan sminka sig som vanligt.
 • I vissa fall kan huden vara lite röd och svullen men det går i sådant fall över inom ett par timmar.
 • Pigmentförändringar i huden med ljusa och mörkare partier kan förekomma men går normalt sett över inom två månader. Detta är vanligare hos personer med mörkare hudton.
 • I undantagsfall kan blåsor, sår, ärrbildning eller annan förändring i hudens struktur förekomma. Då oftast till följd av användning av felaktig laser eller inställning av maskinen.
 • Eventuella hudskador läker och försvinner normalt inom någon månad men kan i vissa fall förbli permanenta.
 • En solskyddsfaktor SPF 25 eller högre rekommenderas om det behandlade området exponeras för solen inom två veckor.

Priser för hårborttagning med laser

Priser för hårborttagning med laser

Priset för en hårborttagning med laser beror på patientens förutsättningar och mål med behandlingen. Detta påverkar i sin tur hur många behandlingssessioner som kommer behövas.

För att få ett bra resultat av en hårborttagning med laser krävs 3-6 behandlingssessioner. Här följer ungefärliga priser per behandlingssession.

 • 1 000 kr för ett litet område (kinder, haka, överläpp, polisonger, armhålor, magsträng etc.)
 • 2 000 kr för ett medelstort område (bikinilinjen, båda underbenen, armarna etc.)
 • 3 000 kr för större områden (rygg+skuldror, bröst+mage etc.)
 • Behandlar man flera områden samtidigt får man normalt sett någon form av mängdrabatt.

Baserat på att snittbehovet för en framgångsrik permanent hårborttagning är 5 behandlingssessioner blir totalkostnaden från ca 5 000 kr för en permanent hårreduktion i ett mindre område till ca 15 000 kr för ett större.

Nästa steg: Visa kliniker för hårborttagning med laser »

Denna information om hårborttagning med laser har faktagranskats av hudläkare Dr. Tore Nilsen vid Växjö Medial Center. Den skall ses som allmän vägledning till hårlaser och kan inte ersätta den professionella konsultation som bör föregå en sådan här behandling.

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2024-03-08