Permanent hårborttagning av oönskad hårväxt

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2023-11-09

Oönskad eller generande hårväxt är något som i princip alla människor upplever. Vissa väljer att göra något åt den medan andra låter det vara.

 • För den som vill göra något åt sin hårväxt är permanent hårborttagning ofta en bra lösning.
 • Permanent hårborttagning innebär att man med hjälp av professionella behandlingar begränsar kroppens produktion av hår i utvalda områden.
 • Med rätt behandling kan man uppnå en minskning men 80-90%.
 • Den mest populära metoden för permanent hårborttagning är hårborttagning med laser.
 • Kvinnor söker oftast hårborttagning för bikinilinjen, benen, mellan skinkorna, överläppen, hakan, kinder, ögonbryn, armhålor och armar.
 • Män söker hårborttagning för ryggen, nacke, axlar och bröst.

Tekniken för att ta bort hår har kommit långt och behandlingsresultaten kan bli riktigt bra. Det viktiga är att välja rätt i djungeln av behandlingsalternativ!

Så fungerar modern hårborttagning

Hårborttagning för man och kvinna

Med rätt utrustning och teknik är det idag möjligt att utföra permanent hårborttagning dvs. att behandla så att hårsäcken aldrig bildar nytt hår.

 • Under optimala förhållanden går det att minska hårväxten med 80-90%. De hårstrån som blir kvar i behandlingsområdet blir dessutom ljusare och tunnare.
 • I vissa områden bildar kroppen inga nya hår med åren. Exempel på sådana är armhålor och bikinilinje.
 • I andra områden som exempelvis i öron eller på överläppen, bildas nya hår ju äldre vi blir. I sådana områden är därför en årlig underhållsbehandling att rekommendera.

Endast aktiva hårsäckar kan elimineras

Som nämndes tidigare har håret en tillväxtfas och en vilofas.

 • För att en hårborttagningsbehandling skall vara effektiv måste den utföras på hårsäckar när de befinner sig i den aktiva hårproducerande fasen.
 • Eftersom håret växer i cykler där vissa hårsäckar vilar medan andra producerar måste man göra 5-10 regelbundna behandlingar fördelande med 4-8 veckors mellanrum för att komma åt alla hårsäckar i området.
 • För varje utförd behandling blir håren i området färre, ljusare och tunnare.

Dina fyra alternativ för hårborttagning

Kvinna som tar bort hår

Det finns många olika metoder att ta bort hår. För den som söker en professionell behandling med permanent reducerad hårväxt finns det i praktiken fyra alternativ:

 1. Laserbehandling – olika typer av laserljus skickas ned i huden för att hetta upp hårsäckarna till de cirka 70 grader som krävs för att ”släcka” dem.
 2. Ljusbehandling – Intensivt Pulsat Ljus (IPL) eller andra ljuskällor används med samma mål som vid en laserbehandling men ofta med något sämre precision och effekt.
 3. Diatermi – en nål förs ned några millimeter till hårsäcken där den hettas upp så att den ”släcker” hårsäcken enligt samma princip som med laser eller ljus.
 4. Elektrolys – en kemisk reaktion som förstör hårsäcken inifrån aktiveras genom att en nål som leder svag ström förs ned i hårsäcken ett par millimeter under huden. En effektiv men tidsödande process.

Laser är den mest populära metoden

Laser är den mest populära metoden

Den optimala metoden för hårborttagning vore en effektiv engångsbehandling som passade alla. Tyvärr finns ingen sådan teknik.

I väntan på den ”optimala” hårborttagningsmetoden får man acceptera att laser, ljus, diatermi och elektrolys alla har sina för- och nackdelar.

 • Utmaningen vid all hårborttagning är att hetta upp eller på annat sätt skada hårsäckarna så att de förstörs utan att skada huden.
 • Helst skall det dessutom gå snabbt och vara smärtfritt.
 • Generellt måste man nog säga att laserbehandling utförd med optimal utrustning och teknik är den metod för hårborttagning som f.n. har flest likheter med den ”optimala” metoden.
 • Det finns dock tillfällen där ljus, diatermi och elektrolys är ett bättre alternativ än laser. I andra fall kan de vara ett bra komplement till hårborttagning med laser.
FORTSÄTT LÄSA!
Läs mer: Om hårborttagning med laser

Nästa steg: Visa kliniker för hårborttagning » 

 Informationen om hårborttagning är faktagranskad av hudläkare Dr. Tore Nilsen, verksam vid Växjö Medical Center. Den ger en grundläggande vägledning till hårborttagning med kan inte ersätta en konsultation hos specialist.

Faktagranskad av: Dr. Tore Nilsen, M.D och hudläkare Senast uppdaterad: 2023-11-09