Gäddhäng – orsak och behandling

Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-05-08

Gäddhäng innebär att man fått ett överskott av lös hud på överarmarna. Om man håller armen rakt ut samlas denna lösa vävnad på överarmens baksida.

 • Överarmarnas innehåll består till största delen av fett och muskulatur. Utanpå detta ligger huden som kroppens motsvarighet till ärmen på en tröja.
 • När vi går ner i vikt minskar volymen i överarmarna. Om huden inte kompenserar tillräckligt för detta får vi ett hudöverskott. Detta visar sig som lös hud på armarna, s.k. gäddhäng.

Orsaker till gäddhäng

Huden har en naturlig förmåga att anpassa sig till förändringar i kroppen. När vi blir äldre minskar denna förmåga. 

 • I takt med att vi åldras sker en gradvis förslappning av alla kroppens vävnader. Slappa vävnader hänger.
 • Med stigande ålder förlorar vi även muskelmassa. Detta gör att volymen under huden minskar.
 • När vi går ner i vikt minskar volymen i hudens fettlager. Minskad volym innebär att hudkostymen kan bli för stor.
 • Oavsett ålder är hudens förmåga att anpassa sig till till förändringar begränsad. Ju äldre vi bli desto sämre blir denna förmånga.
 • Gäddhäng orsakas av antingen viktnedgång eller p.g.a stigande ålder. Ofta finns en kombination av dessa orsaker.

Behandling av gäddhäng

Så kan du slippa lös hud på armarna

Den lösa hud på armarna som ger upphov till gäddhäng orsakas av viktnedgång, förlust av muskelmassa och stigande ålder. För att minska problemet finns två alternativ.

1. Att förebygga gäddhäng

För att förebygga gäddhäng måste man försöka motverka de faktorer som orsakar problemet i första läget. Här finns några saker vi kan göra.

 1. Övervikt får huden att töjas ut. Kraftig övervikt utsätter ofta huden för sådana påfrestningar att hudens egen förmåga att dra ihop sig inte är tillräcklig. Därför måste vi undvika övervikt.
 2. Att gå upp och ner i vikt är påfrestande för huden. För varje viktpendling försämras hudens förmåga att återställa sitt tidigare omfång. Att vara stabil i sin vikt är därför ett bra sätt att undvika gäddhäng.
 3. Träning av armarna ger ökad muskelvolym och fyllighet i överarmarna. Träning stramar även upp vävnaderna inuti kroppen, minskar volymen fettvävnad och har en allmänt föryngrande effekt. Träning kan på detta sätt minska gäddhäng.
 4. Stigande ålder är inget vi kan förhindra. Vi kan dock bromsa åldrandets effekter genom att leva en hälsosam livsstil. Här handlar det om att hitta en balans i fråga om kost, träning, sömn och stress. Att njuta med måtta i fråga om alkohol och att undvika rökning.
 5. Det finns inga genvägar. Ingen kräm, träning eller speciell övning som kan ta bort gäddhäng. Om man fått ett rejält hudöverkott på armarna finns det dock behandling att få.

2. Behandling för att ta bort gäddhäng

Slapp hud på armarna

Efter en viktnedgång bör man vänta i ett år för att se hur mycket huden klarar att anpassa sig av egen kraft. Om man inte gått ned i vikt och haft ett gradvis tilltagande gäddhäng får man räkna med att det förblir permanent.

 • Den enda behandling som kan ta bort slapp hud i överarmarna är en överarmsplastik.
 • En överarmsplastik är ett kirurgiskt ingrepp där man skär bort den överskottshud som orsakar gäddhäng.
 • I vissa fall kan slapphet och häng i överarmarnas baksida orsakas av ett överskott av fettceller. Då kan en fettsugning vara ett alternativ.
 • Vid en fettsugning av armarna kan man endast avlägsna volym, inte hud. Ofta handlar det om yngre patienter utan påtaglig viktnedgång.

Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-05-08