Så går en ögonlocksplastik till

Faktagranskad av: Dr. Pelle Sahlin, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-12-18

Ögonlocksplastiker utförs i dagkirurgi. Detta innebär att du skrivs in och ut från kliniken under samma dag.

  1. Det första som sker på operationsdagen är att du anländer till kliniken. Där skrivs du in tilldelas ett patientrum.
  2. Efter en stund kommer din kirurg. Han/hon gör en liten kontroll av hur du mår, går igenom operationen och förbereder genom att rita lite på ögonlocken.
  3. När kirurgen är klar med den förberedande genomgången kommer en sköterska och hämtar dig till operationssalen.

Snabb och enkel operation i lokalbedövning

Operation av de övre ögonlocken

En ögonlocksplastik tar ca 1-2 timmar. Hur mycket tid som går åt beror i första hand på om två eller fyra ögonlock skall opereras.

Ögonlocksplastiker utförs i lokalbedövning kombinerat med en lugnande medicinering. Du är vaken men omtöcknad. I undantagsfall används narkos.

  1. Det första som sker är att kirurgen ger ett par sprutor med bedövning. Därefter börjar själva operationen.
  2. Vid övre ögonlockplastik mäter man ut och skär bort överskottshuden i de övre ögonlocken. Ofta tar man även bort lite muskel och fettvävnad.
  3. Snitten läggs i ögonlocksvecket, från ögonvrån till ögats ytterkant.

Vid en nedre ögonlocksplastik finns två alternativ

Nedre konjunktival ögonlocksplastik

  1. Om man endast behöver avlägsna fettkuddar utförs en s.k. konjunktival ögonlocksplastik. Här lägger man snitten på insidan ögonlockskanten. På så sätt slipper man synliga ärr och risken för neddragning av ögonlockskanten försvinner. Metoden används i första hand på yngre patienter med tjockare och mer elastisk hud i området.
  2. Om både fettkuddar och överskottshud skall avlägsnas lägger man snitten under ögonfransarna. På så sätt får man bort påsigheten. Fina linjer och rynkor är dock svåra att komma åt med denna metod. Här kan en injektionsbehandling behövas.

Efter operationen sys snitten med små stygn. När man är färdig får man vila en stund. Ofta används en kylmask för att lindra smärta och minska svullnad. Efter maximalt ett par timmar är man redo att lämna kliniken.

Efter en ögonlocksoperation sätts oftast en stödjande tejp på ögonlocken. Denna plockas bort i samband med att man återvänder till kliniken för att få stygnen avlägsnade efter ungefär en vecka.

Nästa: Läkning och återhämtning »

Faktagranskad av: Dr. Pelle Sahlin, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-12-18
Relaterat