Plastikkirurgi i Tjeckien

Tjeckien är ett relativt okänt resmål för svenskar som vill utföra plastikkirurgi utomlands. Detta är dock på väg att förändras.

Låga kostnader, bra kommunikationer, små avstånd och plastikkirurgisk kompetens i världsklass gör Tjeckien till Europas starkaste tillväxtkandidat för den skandinaviska patientmarknaden.

Till skillnad från de flesta andra länder inom EU så har man i Tjeckien ett regelverk som garanterar kompetensen hos läkare som utför plastikkirurgi i Tjeckien. I korthet innebär detta att det är olagligt att utge sig för att vara plastikkirurg eller utföra en plastikoperation i Tjeckien utan specialistutbildning.

Den kontroll och det regelverk som finns i landet innebär en hög patienttrygghet och förenklar valet av klinik och kirurg avsevärt.

Priser för plastikkirurgi i Tjeckien

Priser för plastikkirurgi i Tjeckien

Kostnaden för plastikkirurgi i Tjeckien är 40-60% lägre än i Sverige. Detsamma gäller för kost och logi.

De vanligaste ingreppen hos tillresande patienter är bröstförstoring, näsplastik, fettsugning, bukplastik och ögonlocksplastik.

Som alltid är det trots de attraktiva priserna viktigt att inte låta prisfaktorn väga allt för tungt vid valet av klinik för en plastikoperation i Tjeckien.

Vi rekommenderar att du läser sidan om priser för plastikkirurgi för att lära dig mer om kopplingen mellan pris och kvalité vid plastikkirurgi.

Klinikerna och kirurgerna i Tjeckien

Klinikerna och kirurgerna i Tjeckien

Vad många inte känner till är att Tjeckien anses vare den moderna plastikkirurgins vagga i Europa.

Den plastikkirurgiska specialiteten grundades av den Tjeckiska professorn Frantisek Burian år 1912 och tre år senare öppnades världens första specialistavdelning för plastikkirurgi i Tjeckiens huvudstad Prag.

Än idag är Prag centrat för den Tjeckiska plastikkirurgin med ett stort antal kliniker men även mindre städer som Brno härbärgerar ett flertal meriterade sådana.

På i stort sett samtliga Tjeckiska kliniker pratar både kirurger och övrig personal engelska. P.g.a. Tjeckiens popularitet bland tillresande tyska patienter pratas även tyskan på många av klinikerna.

Utbildningskrav för plastikkirurger i Tjeckien

Genom ett väl fungerande och noggrant kontrollerat utbildnings- och vårdsystem kan den som vänder sig till en Tjeckisk specialist i Estetisk plastikkirurgi förvänta sig kompetens av hög internationell standard.

Utbildningen för en Tjeckisk specialist i Plastikkirurgi innebär följande:

  • Fem års läkarutbildning.
  • Specialistutbildning inom allmänkirurgi + 2 års praktik.
  • Urvalsselektering för specialisering inom plastikkirurgi.
  • Fyra års träning/utbildning inom plastikkirurgi på statligt certifierad utbildningsklinik.
  • Ett omfattande examineringsprov innan specialistbevis utfärdas.

Föreningen för specialister i plastikkirurgi i Tjeckien

Den goda kontrollen av Tjeckiska plastikkirurger bör inte utesluta patientens egen research inför valet av klinik för utförandet av sin plastikkirurgi i Tjeckien.

Alla Tjeckiska plastikkirurger med specialisering inom estetisk plastikkirurgi är medlemmar av The Czech Society of Aesthetic Surgery. Tyvärr är deras webbsida inte till mycket hjälp. Du hittar dock flera av dess medlemmar hos The International Society of Aesthetic Plastic Surgery.

Att välja en kirurg som är medlem av ovanstående organisation är ett bra sätt att försäkra sig om att komma till en Tjeckisk plastikkirurg som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra en plastikoperation på ett bra sätt.