Fillers i kinder och kindben

En filler i kinderna kan ha en mycket stor effekt på utseendet. Det finns t.o.m. läkare och kirurger som menar att kindernas utformning är den viktigaste skönhetsfaktorn i hela ansiktet.

En filler används för att fylla ut och skapa volym. De tre mest populära behandlingarna för kinderna är:

 1. Förstoring av kindbenen – man bygger upp volym ovanpå kindbenen så att dessa blir mer framträdande. Samtidigt bär de även upp ansiktets nedre delar på ett bättre sätt.
 2. Volymökning i kindens äpple – här återställer man volymen i området nedanför ögonen vilket återupplivar ett platt och livlöst mellanansikte.
 3. Utfyllnad av urholkade kinder – här återställer man förlust av fyllighet i kindernas nedre ytterdelar och slätar därigenom ut det urholkade uttrycket.

Kindbensförstoring och volym med fillers

Så kan en filler i kinderna förändra DITT utseende

När det kommer till kindernas utseende kan man säga att detta påverkas av två faktorer – form och volym. 

Kindernas form och volymen beror på ärftlighet och åldrande. Med åldern sker flera förändringar i kinderna som illustreras av bilden till höger:

 • Kinderna förlorar volym – mellanansiktet blir platt och livlöst från området under ögonen. Ytterområdet under kindbenet kan holkas ur.
 • Kindvävnaden sjunker ned – kindbenens konturer suddas ut och ansiktets nedre delar förslappas med slapphet och hudveck som följd.
 • Ovanför kindvävnaden finns kindbenen som bär upp mellanansiktet och ramar in ögonen.
 • Framträdande kindben signalerar kraft, hälsa och virilitet. Hur kraftiga kindben vi har avgör våra gener.

Volymen förändras i ansiktet

De perfekta kinderna

Kinbensförstoring på man och kvinna

När man gör fillers i kinderna är målet oftast att komma närmre det skönhetsideal som finns just nu.

Hos kvinnor uppfattas oftast fylliga ”äppelkinder” med jämna rundade former som en tydlig skönhetsfaktor.

Hos män uppfattas mer tydligt markerade, korta kindkonturer med en tydlig vinkel som maskulint och därmed också attraktivt.

 • En välformad kind har en avlång form med den högsta punkten i höjd med irisens underkant och vinkel ned mot mungipan. Hos kvinnor är formen rundare och fylligare, hos män mer kantig och markerad.
 • Hos män lägger man gärna fillern i nära anslutning till kindbenet och lite bakåt mot örat. Målet är att skapa bredd och kontur snarare än volym samt en markerad vinkel in mot mungipan.
 • När man lägger fillers i kinden hos kvinnor handlar det ofta om att accentuera kindbenets höjd och linje samt fylla ut kindens äpple för att skapa volym och rondör i mellanansiktet.
 • Vid insjunken hålighet i kindernas yttre områden fyller man på för att kompensera för volymförlusten vilken annars kan ge ett sjukligt eller trött och urholkat utseende.

Eftersom ansiktet till viss del ”hänger” i kinderna kan volymförluster där accentuera hålögdhet och andra tecken på slapphet i ansiktets nedre delar som nasolabialveck, läppvinklar m.m. Att lägga fillers i kinderna är därför en central del i vad man gör i ett s.k. softlift.

Kindpartiet spelar en mycket viktig roll i fråga om hur attraktivt ansikte uppfattas – kanske t.o.m. den största…

Bildexempel på kindernas betydelse

Titta på bilderna. Lägg märke till vilken roll ben, fyllighet och volymens placering i kindområdet spelar för utseendet hos var och en av motiven.

Kvinnor har, rent genetiskt, mer fettvävnad i kindens ”köttiga” del (äpplet) medan män normalt sett har en kraftigare benstomme. Dessa egenskaper förknippas omedvetet med ungdom och starka gener. Därför upplevs det också som attraktivt.

Bilder före och efter fillers i kinderna

Pris för fillers kinder

Priset för en fillerbehandling av kinderna är ca 4 000-12 000 kr. Exakt hur mycket behandlingen kostar beror främst på tre faktorer:

 1. Vilken filler som sprutas in. Juvederm och Restylane är de två mest kända märkena och är därför ofta något dyrare.
 2. Hur mycket filler man använder. Normalt sett använder man 1-2 ml per kind. Priset per ml är ca 3 000 kr.
 3. Var eller av vem behandlingen utförs. Plastikkirurgiska kliniker är ofta något dyrare men där finns ofta och den största kompetensen.

Prisexempel fillers kindben och kinder

Exempel på ungefärliga priser för en standardbehandling där man använder en hyaluronsyrafiller som ex Juvederm Voluma eller Restylane Perlane/SubQ:

 • Kindbensförstoring med filler: ca pris 6 000-12 000 kr för 2-4 ml.
 • Kindförstoring med filler: ca pris 4 000-10 000 kr för 1-3 ml.
 • Behandling av urholkade kinder med filler: ca pris 4 000-6 000 kr för 2 ml filler.

Dessa priser kan jämföras med behandlingsalternativen fettinjektioner (15 000-20 000 kr) och kindimplantat (30 000-40 000 kr).

Tips: många gånger skyltas det med priser som 3 000 kr för ”fillers kindben”. Här har kliniken räknat på 0,5 ml filler per kind. Normalt sett går det åt 1-2 ml. Priset blir i slutändan 6 000-12 000 kr.

Alternativ till fillers

I vissa fall är en fillerbehandling inte tillräckligt kraftfull. Man vill ha mer påtagliga eller permanenta behandlingsresultat. Då finns några alternativ:

 1. Fettinjektioner i kinderna – detta innebär en fettsugning samt transplantation av fett till kinderna. Behandlingen ger ett permanent resultat men är betydligt mer avancerad och kostsam. Läs mer på sidan om fettinjektioner.
 2. Kindbensimplantat – här placerar man ett silikonimplantat på kindbenen. Ett kindimplantat ger en permanent kindbensförstoring men innebär ett kirurgisk ingrepp samt risker för framtida komplikationer och besvär.
 3. Ansiktslyftning – stora volymförluster med slapp hud och omfattande rynkbildning i ansiktet kan endast åtgärdas med en kirurgisk ansiktlsyftning. Läs mer på sidan om ansiktslyft.

Nästa steg: Visa kliniker för fillers kinder »