Din guide till porslinskronor

En tand består av två delar, roten (fästet) och kronan (överdelen). I mitten av tanden finns pulpan, en hålighet med nerver och blodkärl. En krona, porslinskorona eller tandkrona som de också kallas är en ny konstgjord överdel till en tand.

Tandkronor kan användas på alla tänder i munnen när enklare metoder som en vanlig lagning eller i andra fall en tandfasad inte är tillräcklig för att reparera en skada.

En porslinskrona täcker oftast större delen av tanden och är utformad som en hätta. Den fästs ovanpå den skadade tanden efter att den slipats till. Om pulpan inuti tanden också är skadad behöver man först rotfylla tanden innan man kan sätta dit en ny konstgjord tandkrona.

Om tandens egen krona är i väldigt dåligt skick är den ibland oduglig som fäste för en konstgjord krona. I dessa fall måste man stabilisera den nya kronan med ett stift, eller pelare som det också kallas, som fästs nere i tandroten. I dessa fall måste tanden först rotfyllas innan stiftet och den nya kronan kan sättas fast.

Tänder som är så skadade att en porslinskrona inte kan rädda dem måste dras ut och ersättas med en tandbro eller ett tandimplantat.

Så går det till att få en tandkrona insatt

Så går det till att få en tandkrona insattFör att få en porslinskrona insatt behövs minst två besök hos tandläkaren.

Vid det första besöket slipas tanden/tänderna som skall få den nya kronan till och sedan tas ett avtryck samt en färganalys. Ofta sätter även tandläkaren in en temporär krona till nästa besök. Därefter är den förberedande behandlingen klar.

Avtrycket av tanden/tänderna som tagits skickas till ett tandtekniskt labb som konstruerar den färdiga tandkronan. Tandkronor görs antingen av porslin (porslinskronor) och/eller av en metall (guld, titan eller specialstål). Porslinskronor ger oftast det mest naturliga och vackra resultatet.

Vid det andra tandläkarebesöket provar tandläkaren kronan och om den passar cementeras den på plats. Beroende på material är kronans livslängd minst 15 år.

Priser för tandkronor (porslingskronor)

En tandkrona kostar någon stans mellan 3000-8000 kr att få insatt på en svensk klinik. Prisskillnaderna beror på av vilket material kronan tillverkas och beroende på diagnos och ersättning från Försäkringskassa.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!