Lämpliga kandidater för bröstförminskning

Faktagranskad av: Dr. Karl Bremer, M.D specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-04-10

Det första man skall vara medveten om är att en bröstförminskning ger synliga ärr. Detta är något man måste acceptera.

Utöver att man måste acceptera de ärr man får av operationen finns det flera andra faktorer som påverkar vem som kan/bör utföra ingreppet:

  1. Övervikt har stor påverkan på bröstens storlek. Man bör därför vara normalviktig eller endast ha lätt överviktig när operationen utförs.
  2. Den finns ingen exakt åldersgräns för bröstförminskning men brösten växer som mest i samband med puberteten. Man bör inte operera bröst som inte är helt färdigutvecklade eftersom detta kan påverka operationsresultatet.
  3. Graviditet orsakar hormonförändringar som får brösten att växa. Även dessa förändringar kan påverka resultatet av en bröstförminskning. Därför bör operationen inte utföras förrän alla planerade graviditeter är avslutade.
  4.  Vid en bröstförminskning gör man stora förändringar i bröstens vävnader. Detta kan påverka mjölkgångarna vilket i sin tur kan medföra att man inte kan amma. Även detta är skäl för att avvakta en bröstförminskning tills planerade graviditeter är avslutade.
  5. Rökning försämrar blodcirkulationen och på så sätt kroppens förmåga att läka efter operationen. Detta ökar riskerna för biverkningar avsevärt. Den som inte är beredd att sluta röka alternativt har förmåga att göra ett långt uppehåll före- och efter operationen bör inte opereras.
  6. För patienter som i första hand vill minska brösthäng är en bröstförminskning inte den bästa lösningen. Särskilt om storleken på brösten inte är det huvudsakliga problemet. I dessa fall är istället ett bröstlyft ett bättre alternativ.
  7. Vissa sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, hjärtproblematik eller ärftliga anlag för kraftig ärrbildning kan vara skäl att avstå från operationen. Dessa måste bedömas individuellt innan något beslut kan tas.

Sammanfattningsvis är den bästa kandidaten för en bröstförminskning en frisk icke-rökande kvinna i normal vikt som avslutat planerade graviditeter och är beredd att acceptera de ärr ingreppet innebär.

Video om bröstförminskning

Nästa: Bilder av resultat »

Faktagranskad av: Dr. Karl Bremer, M.D specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2024-04-10
Relaterat