Rynkor runt ögonen

Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-11-08

Den här sidan handlar om rynkor runt ögonen. Närmare bestämt rynkor i ögonens utkanter – även kända som skrattrynkor eller kråksparkar.

 • Skrattrynkor uppstår ganska tidigt i livet. Ofta börjar de synas redan i trettioårsåldern.
 • Skrattrynkor börjar som dynamiska rynkor. Detta betyder att de endast syns vid rörelse som när vi skrattar, ler eller kisar mot solen.
 • Efter en tid övergår de dynamiska rynkorna runt ögonen till statiska rynkor. Då syns de även i vila, först som små fina linjer och sedan som mer synliga ”kråksparkar”.
 • Det finns flera olika metoder för att behandla skrattrynkor. Den mest kända är botox.

Därför får vi skrattrynkor

Rynkor runt ögonen

Ögonen är en uttrycksfull del av vårt ansikte. Detta är möjligt tack vare att området runt ögonen har en välutvecklad muskulatur.

I takt med att vi åldras förlorar huden volym och flexibilitet. Den stelnar och blir tunnare. Detta gör att hudens motståndskraft och förmåga att släta ut försämras. Därför uppstår rynkor runt ögonen.

Rynkor runt ögonen utvecklas på ungefär följande sätt:

 1. När vi blir äldre börjar vi se sämre, vi blir mer ljuskänsliga och upplever oss ofta även mer besvärade. Detta leder till att vi grimaserar mer. Muskulaturen runt ögonen arbetar hårdare. Så småningom uppstår det rynkor runt ögonen.
 2. Hudens flexibilitet har försämrats. Den är inte lika smidig längre och klarar därför inte att släta ut mellan alla grimaser. Det uppstår små fina linjer i ögonens utkanter.
 3. Hudens fyllighet och volym minskar. Den minskade fyllighet gör att huden kan vecka sig. Detta gör att det uppstår rynkor i ögonens utkanter som ser ut lite som kråkans fötter. Därav namnet ”kråksparkar”.

Hur mycket rynkor vi får runt ögonen kan ses som summan av: grimasering + förlust av flexibilitet i huden + volymförlust i huden = rynkor.

Behandling av rynkor runt ögonen

Vi får alla rynkor runt ögonen. Vissa mer, andra mindre. Några av oss får dem redan i tjugofemårsåldern. Andra betydligt senare. Kanske är rynkorna resultatet av vi lett och skrattat mycket?

Kråksparkar är ett tecken på att vi levt och åldrats. I vissa fall kan dock rynkorna få oss att känna oss äldre än vad vi är, se slitna ut eller dra uppmärksamheten till fel ställe. Då finns det flera behandlingsalternativ att ta till.

Botox – förstahandsvalet mot kråksparkar

Botox mot rynkor runt ögonen

Botox är ett muskelavslappnande ämne som sprutas in och begränsar aktiviteten i de muskler som orsakar rynkorna. 

 • Botox är det naturliga förstahandsalternativet för att behandla kråksparkar.
 • Det är en injektionsbehandling som tillfälligt blockerar muskulaturen. Resultatet håller i ca tre månader.
 • Priset för en behandling av kråksparkar med botox är ca 3 500 kr.
 • Behandlingen är smärtfri och tar ungefär 15 minuter.
 • Läs mer på sidan om botox.
Nästa steg: Visa kliniker för botox »

Fillers ersätter förlorad volym

Fillers mot rynkor runt ögonen

Fillers är en gel som sprutas in i huden för att ersätta den volymförlust som bidrar till att fina linjer utvecklas till rynkor.

 • En fillerbehandling är en injektionsbehandling. Den ger ett tillfälligt resultat som håller sig i ca 6-12 månader. 
 • Fillers kan vara ett bra komplement till botox om rynkorna är djupa. Botox är dock förstahandsvalet. Att endast göra en fillerbehandling mot skrattrynkor är sällan en bra idé.
 • Priset för en behandling av skrattrynkor med fillers är ca 3 000 kr. Själva behandlingen tar ungefär 45 minuter.
 • Läs mer på sidan om fillers.
 • Du hittar dina klinikalternativ i klinikregistret för fillers.

Hudföryngrande behandlingar

Utöver botox och fillers finns ett antal olika behandlingar som kan användas för att få en allmän föryngring av huden och på så sätt minska rynkor runt ögonen. 

 • Peeling och slipningar avlägsnar sliten hud och stimuerar nybildning av frisk hud. Läs mer på sidan om peeling.
 • Skinboosters och Profhilo är injektionsbehandligar som ökar hudens fukthalter genom injektioner av lågkoncentrerade hyaluronsyralösningar.
 • Dermapen är en behandling där man använder ett verktyg som gör hundratals ytliga nålstick i huden. Kroppen uppfattar dessa nålstick som ett litet sår och sätter därför igång sin läkeprocess. Det är en mild men fungerande behandling som inte kräver någon egentlig återhämtning.
 • Fractora är en mer kraftfull variant på Dermapen. Priset för den ökade kraften är några dagars återhämtning och rodnad i det behandlade området men effekten är betydligt mer kraftfull.
 • Dermaroller är rulle med små nålar som man kan göra själv hemma. Dermarollern kallas ibland för ”fattigmans-dermapen”.
 • A-Vitaminkräm i en koncentration på ca 1% har bevisat hudförygrande effekter. Krämer i den här styrkan kräver recept från läkare. De a-vitaminkrämer som säljs på burk har ingen bevisad effekt.
Faktagranskad av: Dr. Andreas Lindahl, M.D PhD, specialist i plastikkirurgi. Senast uppdaterad: 2023-11-08