Din guide till dermabrasion (hudslipning)

Dermabrasion betyder hudslipning. Det är en teknik för att på mekanisk väg slipa ner hudens yttersta lager (epidermis) samt en bit av det djupare, s.k. dermislagret.

Dermabrasion är en kirurgisk behandling som kräver stor erfarenhet av behandlaren. Den används i första hand för att reducera ärr, rynkor, pigmentförändringar och andra hudskador.

Syftet med en hudslipning är att jämna ut huden och på så sätt minska, eller i bästa fall helt få bort, rynkor, ärr och andra kosmetiska besvär.

Dermabrasio kan användas på både mindre hudområden eller som en behandling för hela ansiktet.

Är jag en lämplig kandidat för en dermabrasio?

Dermabrasioner utförs på män och kvinnor i alla åldrar. Vilket resultat man kan förvänta sig beror på vad det är man vill åtgärda. När det rör sig om djupare hudskador och ärrbildningar krävs upprepade ingrepp för att uppnå det resultat du önskar.

Behandlingen används idag i första hand för:

 • Reduktion av ärr från akne, vattkoppor mindre operationsärr eller andra ärr med begränsad nivåskillnad
 • Avlägsnande av vissa pigmentförändringar ex. solskador och ålderfläckar
 • Reduktion av fina linjer och smårynkighet ex. i överläpp

Utöver ovanstående användningsområden så erbjöds tidigare hudslipningar som en metod för att ta bort tatueringar. Till detta används idag dock i första hand moderna laserbehandlingar.

Innan en dermabrasion skall du alltid först gå på en konsultation hos behandlade läkare där ni diskuterar dina mål med ingreppet och vilka resultat du kan förvänta dig. Du hittar dem i klinikregistret för dermabrasion.

Så går en hudslipning till

En dermabrasio inleds med att läkaren ringar in de områden som ska slipas med en penna. Därefter får man sin bedövning. Mindre slipningar utförs ofta i lokalbedövning medan större dermabrasioner utförs i narkos vilket innebär att man är sövd.

 1. När bedövningen tagit börjar läkaren att slipa huden i behandlingsområdet med en roterande sliptrissa.
 2. Man slipar sig metodiskt ned i lager för lager. Syftet är att gå tillräckligt djupt för att få resultat utan att gå onödigt djupt och därmed öka riskerna för oönskade bieffekter.
 3. Genom att slipa ned huden kommer kroppen att reagera och läka det slipade området med ny frisk hud.
 4. Ingreppet tar från 5 minuter upp till 2 timmar beroende på omfattning.

När det rör sig om en djupare slipning täcks det behandlade området med bandage efter ingreppet för att skydda den ömtåliga nya huden.

Oftast gäller det 1-2 dagar och på ditt återbesök kommer din läkare att avlägsna bandaget. Alternativt kan huden smörjas med krämer och salvor som håller huden fuktig under läkningstiden. Alla patienter går hem samma dag.

Vad händer efter behandlingen?

När den nya huden bildas kommer den först vara svullen och väldigt rosa i färgen. Svullnaden lägger sig inom några dagar till en vecka, för att minska svullnaden kan det underlätta att sova med huvudet högt.

Det kan ta 3-6 veckor för huden att gradvis ändra färg till ens normala hudfärg. Efter ingreppet kan även en viss klåda uppstå när den nya huden bildats.

Om en djupare slipning utförs kan en brännande eller stickande känsla eller smärta uppstå i det behandlade hudområdet. Om det behövs skriver läkaren ut recept på smärtstillande tabletter.

Din läkare kommer även att ge dig detaljerade instruktioner om hur du bör ta hand om din hud efter operationen. Det är mycket viktigt att du alltid följer läkarens anvisningar för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Efter ingreppet behöver du en tids återhämtning, din läkare kommer att avgöra när du bör återgå till arbete och normala aktiviteter. De flesta patienter kan återgå till arbetet inom 10-14 dagar.

Under återhämtningstiden är det viktigt att undvika fysisk aktivitet. Män avråds från rakning under denna tid också.

Det är vikigt att se till att huden skyddas från solen 3-6 månader efter ingreppet, använd hög solskyddsfaktor (spf 30 eller högre) och vistas inte i direkt solljus. Solexponering kan leda till oregelbunden pigmentering under läkningsprocessen.

Risker och komplikationer vid hudslipning

Risker och komplikationer vid hudslipningDet finns alltid en viss risk för komplikationer i samband med alla ingrepp. Men genom att välja en läkare med stor vana av ingreppet minskar riskerna.

 • Om man har anlag för ärrbildningar bör man rådgöra med sin läkare innan påbörjad behandling.
 • Ifall syftet med ingreppet är att ta bort ärr finns det en risk att resultatet blir nya och ännu större ärrbildningar.
 • Det är viktigt att rengöra huden flera gånger dagligen för att förhindra alla typer av infektioner efter ingreppet.
 • Du bör informera din läkare om rodnad, klåda, sveda och smärta kvarstår efter att läkningstiden passerat.
 • Vid djupare ingrepp kan hudens vätska övergå till skorpbildning och då ska man undvika att plocka på eller skrapa bort sårskorpan.

Biverkningar som kan förekomma av dermabrasion är bland annat: blödning, sårinfektion, utveckling av hyperpigmentering (mörka fläckar) som orsakas av solexponering eller hypopigmentering som är vita pigmentlösa fläckar i huden.

Priser för dermabrasion

Priser för dermabrasionPriser för endast delar av ansiktet ligger mellan 8000-15000 kr per ingrepp. Vid slipning av hela ansiktet ligger priset mellan 15000-25000 kr per ingrepp. Vid väldigt speciella fall kan det kosta betydligt mer.

De stora prisskillnaderna beror på vilka områden som ska behandlas och vilka förutsättningar du har som patient samt val av klinik.

Fler alternativ och möjligheter inom dermabrasion

Texten på denna sida har faktagranskats av hudläkare Tore Nilsen på Växjö Medical Centre. Den skall betraktas som allmän vägledning för den som överväger en dermabrasion men kan inte ersätta ett besök hos läkare.

Premiumsponsorer
Banner
Banner
Banner
Banner

©Copyright 2019 | SidkartaIntegritet & cookies | Användarvillkor | Ansvarsfriskrivning

Sök klinik!